Gebitten van tieners gaan achteruit, minder gaatjes 5-jarigen

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat met name het gebit van tieners behoorlijk achteruit gaat.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat je zuinig moet zijn op je tanden!

 

Hoe vaak poets jij je tanden? Toch wel elke dag in ieder geval twee keer? Dat is wel nodig voor gezonde tanden!

 

En weet jij hoeveel keer jij op een dag iets eet of drinkt? Het is de bedoeling dat je maximaal 7 eet en/of drinkmomenten op een dag hebt. Op die manier spaar je je tanden tegen zuuraanvallen. Eten of drinken maakt dat je tanden te maken krijgen met zuren, die schade aan je tanden kunnen veroorzaken. Door dit aantal momenten niet te veel te laten zijn, bescherm je je tanden.

 

Je krijgt in je leven maar tweemaal tanden. Als je een paar maanden oud bent krijg je melktanden. Je wisselt eenmaal en dan heb je tanden waar je het de rest van je leven mee moet doen. Best belangrijk dus om zuinig te zijn op je tanden!

 

Soms wordt er wel eens onderzoek gedaan in Nederland hoe het staat met de gebitten van onze kinderen. Dat is dit jaar ook gedaan. En wat blijkt? De kinderen van 5 jaar doen het beter dan een aantal jaar geleden. Ze hebben minder gaatjes. Helaas doen de kinderen van 11 jaar het slechter dan een aantal jaar geleden. Zij hebben juist meer gaatjes.

 


Nationaal Preventieakkoord: iedereen moet gezonder gaan leven

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat het doel van het akkoord is dat Nederlanders gezondere keuzes gaan maken en daardoor gezonder gaan leven.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor gezond leven.

 

Er is in Nederland een ministerie van Volksgezondheid. Dit ministerie houdt zich bezig, het woord zegt het al, met de volksgezondheid in Nederland. En er wordt in Nederland niet zo heel gezond geleefd. Er zijn teveel mensen te zwaar, er wordt teveel gerookt en er wordt teveel alcohol gedronken. De minister vindt dit geen goed voorbeeld voor de kinderen in Nederland en er is ook teveel zorg nodig omdat mensen niet gezond genoeg leven. En veel zorg kost veel geld.

 

Om te zorgen dat mensen wel gezonder gaan leven, heeft de minister met heel veel bedrijven en organisaties afspraken gemaakt over gezonder leven. Op die manier moet iedereen wel meedoen. Voordeel is dat Nederland gezonder zal worden omdat mensen minder makkelijk ongezonde keuzes kunnen maken.

 

Er zijn veel afspraken gemaakt. Zo mag er straks bij veel sportverenigingen niet meer gerookt worden en mag er bij een jeugdtoernooi geen alcohol in de kantine geschonken worden. Als je dorst hebt, moet je makkelijker drinkwater kunnen krijgen en zullen koek en snoep in kleinere verpakkingen verkocht gaan worden. Reclame voor ongezonde dingen wordt strenger en er wordt meer op gelet dat zoveel mogelijk mensen op de fiets of lopend naar hun werk of naar school gaan.

 

Door al deze maatregelen en nog veel meer, hoopt de minister dat heel Nederland gezonder wordt.

 

Heppie zegt laten we niet op maatregelen wachten, maar uit onszelf gezond leven!

 

 


Stress is onvermijdelijk, maar druk zijn is een keuze

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel geeft Thijs Launspach een toelichting op zijn boek ‘fokking druk’ over druk zijn en stress.

 

HEPPIELEVEN

Heppie houdt niet van stress, wie wel?

 

Ben jij altijd druk? Ken je mensen die het altijd druk hebben? Vast en zeker! Ken je ook mensen die het niet druk hebben? Vast minder!

 

Tegenwoordig is iedereen altijd maar druk, druk en nog eens druk. Het lijkt wel of druk zijn gewoon is. Hoor je er eigenlijk nog wel bij als je het niet druk hebt? En druk zijn doen we ook nog eens openbaar door onze sociaal media. Iedereen ziet alles van elkaar en bespreekt alles met elkaar. Wie niet druk is, is al snel saai!

 

We moeten en willen tegenwoordig ook best veel. Je wilt graag leuke vrienden en vriendinnen. Je wilt graag een leuke dochter of zoon zijn, je wilt graag goed meekomen op school, je wilt een goed lid zijn van je sportteam, je wilt een leuk kleinkind zijn en ga zo maar door. Best wel veel; geen wonder dat je druk bent!

 

Ons lichaam is niet gemaakt om het voortdurend druk te hebben. Te druk zijn maakt dat ons lichaam opgebrand (daar komt de term burn-out vandaan) raakt. Als je te druk bent, ervaar je minder levensplezier, heb je het gevoel geleefd te worden of nog erger. Altijd druk zijn is niet goed voor je gezondheid.

 

In onze maatschappij is het niet mogelijk om nooit stress te ervaren. Maar hoe je met stress omgaat, dat bepaal je wel zelf! Je kunt zelf kiezen hoe druk je wil zijn, hoe goed je voor jezelf zorgt en wat je doet om te ontspannen. Goed slapen, eten en bewegen is een begin. Luisteren naar muziek, lekker buiten spelen of relaxed een boek lezen kan een vervolg zijn. En durf gewoon nee te zeggen als het genoeg is!

 

Heppie zegt sta in deze drukke tijd eens stil bij je eigen drukte en doe er wat aan!

 


Nederlanders eten meer fruit en minder vlees

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat Nederlanders steeds gezonder lijken te gaan eten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is blij: hoe gezonder we eten, hoe beter dat is!

 

Eet jij gezond? Elke dag minimaal twee stuks fruit? Veel groente, niet veel vlees en zuivel en bij voorkeur geen prik of frisdrank? Dan ben je al een heel eind!

 

Er is onderzoek gedaan naar ons eetgedrag in Nederland. De periode 2007 t/m 2010 wordt vergeleken met de periode 2012 t/m 2016. Niet zo heel erg actueel, maar wel heel hoopgevend!

 

We lijken met elkaar flink gezonder te zijn gaan eten:

·      We eten bijna 10% meer fruit;

·      We zijn meer groente gaan eten;

·      We eten bijna 10% minder vlees en zuivel;

·      We zijn flink minder suikerhoudende dranken gaan drinken.

 

Allemaal mooie cijfers, maar… Maar wat? Tja, er zit weer eens een adder onder het gras. Het lijkt helaas niet helemaal te kloppen. Als we met elkaar minder vlees zijn gaan eten, zou er ook minder vlees verkocht moeten worden en dat is dus niet het geval. De hoeveelheid vlees die verkocht wordt is helemaal niet teruggelopen. De hoeveelheid vlees die verkocht wordt is zelfs de helft hoger dan wat maximaal als verstandig aangemerkt zou kunnen worden.

 

Zeggen we dan alleen dat we gezonder eten of eten we echt gezonder? Wie het weet mag het zeggen! Wat Nederland doet blijft vaag, maar wat je zelf doet, heb je in eigen hand!

 

Heppie zegt als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, moet dat zichtbaar worden voor heel Nederland!

 

 


Waarom mensen niet meer verdwalen, maar dat wel zouden moeten doen

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat dat mensen steeds minder vaak verdwalen of de weg kwijtraken, terwijl dat wel goed voor ze zou zijn.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat we misschien wel verdwaald zijn met elkaar!

 

Ben jij wel eens verdwaald? Was het eng? Heeft het lang geduurd? Was je alleen?

 

Veel kinderen verdwalen tegenwoordig niet meer. Je wordt door je ouders overal heen gebracht en weer opgehaald. Spelen in het bos of op weilanden, waar je de weg niet kent, is er vaak niet meer bij.

 

Het lijkt fijn om niet te hoeven verdwalen, want verdwalen kan best spannend of eng zijn. Je weet niet meer waar je bent en je hebt geen idee hoe je weer thuis kunt komen. Niet iedereen vindt dat een prettig gevoel.

 

Toch lijkt verdwalen belangrijk. Nou ja, verdwalen op zich is niet zo belangrijk, maar je eigen grenzen verkennen in het buiten (en binnen) spelen is wel belangrijk. Wie zijn eigen grenzen al jong leer verkennen, zal ook op latere leeftijd zijn eigen grenzen op allerlei vlakken verkennen. Je ontwikkelt je daardoor goed. Wie altijd bij zijn grenzen weg blijft, komt er nooit achter wat hij wel of niet kan. Dat kan een heel saai leven opleveren.

 

En wie niet veel buiten speelt, zit al snel te veel binnen achter… ja beeldschermen. En veel achter beeldschermen zitten is voor je ogen niet goed en nog voor heel veel andere dingen.

 

Dus ga erop uit! Ontdek je grenzen! Je moet geen gevaarlijke situaties opzoeken, maar elke dag op de bank achter de tv is wel een heel saai leven!

 

Heppie zegt laten we elkaar de ruimte geven om soms een keer te verdwalen, alleen of samen.

 

 


Hoe slaapproblemen tot overgewicht kunnen leiden

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel wordt bekeken of slaapproblemen tot overgewicht kunnen leiden.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat slaap heel belangrijk is en niet alleen voor een goed humeur!

 

Slaap jij elke nacht lekker of wordt je vaak tussendoor wakker? Kun je in de ochtend uit je bed komen of ben je dan eigenlijk nog te moe?

 

Slaap lijkt een luxe, maar slaap is een noodzaak voor elk mens. Wie niet slaapt, overleeft niet. Slaap is nodig om gezond te blijven, een goed humeur te houden en steeds meer denken wetenschappers dat slaap ook nodig is voor een gezond gewicht.

 

Wie te weinig of te veel slaapt, wordt zwaarder dan wie wel genoeg slaapt. Of dat de slaap daar echt de oorzaak van is, dat weten ze nog niet zeker.

 

Als je erg moe bent, dan wil je slapen. Als dat niet kan, dan wil je lichaam op een andere manier energie verzamelen. Dat gebeurt meestal door meer te gaan eten. Je krijgt dan vooral trek in dingen die snel energie geven. Die voedingsmiddelen zijn meestal niet zo gezond en maken dat je gewicht toeneemt. Voor een keer is dat niet zo erg, maar als dat elke dag zo is, dan is het wel ongezond.

 

Als je te laat naar bed gaat, krijg je op een bepaald moment in de avond vaak ook weer trek. Dan ga je op zoek naar wat te eten. Vaak is dat niet iets heel gezonds, maar zelfs als je dan wel iets gezonds eet als fruit, dan kan je in gewicht toenemen. Wat je later op de avond eet, verbrand je namelijk niet meer.

 

Heppie zegt niet te laat naar bed en lekker slapen!

 

 


Van gebrom tot piep: gehoorschade bij jongeren groeiend probleem

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat meer dan 75% van de jongeren soms een piep in het oor heeft; een groeiend probleem.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat je zuinig moet zijn op je oren!

 

Oudere mensen die je niet meer goed kunnen verstaan… ken jij die? Vast wel! En jonge mensen die een probleem hebben met hun oren? Ken je die ook? Het zijn er enorm veel! Meer dan 7 van de 10 jongeren heeft wel eens te maken met een piep in het oor, jij ook?

 

Een piep in het oor is een vorm van gehoorschade. Meestal gaat de piep weer weg, maar de piep kan ook blijvend zijn en dat is niet prettig. Naast een piep kan gehoorschade ook bestaan uit een soort gebrom in je oren. Ook dat kan tijdelijk zijn of blijvend worden.

 

Wie een keer een piep in zijn oren hoort, heeft niet gelijk blijvende gehoorschade. Wel is het een teken dat je je oren rust moet geven. Wie dat niet of te weinig doet, vergroot het risico op blijvende gehoorschade.

 

Als een piep na een paar dagen niet weg gaat, dan is de kans groot dat die piep helemaal nooit meer weg gaat. Ongeveer 1 op de 10 jongeren heeft al te maken met blijvende gehoorschade. Dat is wel heel veel!

 

Als je naar plaatsen gaat waar veel harde muziek is, doe dan oordoppen in. Die kan je op steeds meer plaatsen kopen. Zorg ook dat je niet de hele dag met oortjes van je telefoon in loopt, want ook dat kan gehoorschade opleveren. Zet je muziek ook niet te hard!

 

Heppie zegt bescherm je oren goed, ze moeten nog een heel leven lang mee!

 

 


Jongeren zijn in laatste tien jaar minder gaan drinken

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat jongeren later gaan drinken en minder zijn gaan drinken.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat dit goed nieuws is!

 

Hopelijk heb je nog nooit alcohol op en duurt het ook nog heel lang voordat je daaraan begint!

 

Vroeger, niet eens zo heel lang geleden, mocht je voor je 18e jaar gewoon alcohol drinken. Dat werd dan ook veelvuldig gedaan. Maar liefst 70% van de 13-jarigen had al wel eens alcohol op! Geen goede zaak.

 

Dat alcohol niet gezond is voor jongeren weet iedereen al heel lang. Je kunt allerlei ellende krijgen als je teveel drinkt en je verliest met elk glas alcohol ook nog eens een aantal hersencellen, die nooit meer terug komen.

 

De overheid is allerlei regels gaan maken over alcohol om te zorgen dat jongeren minder gaan drinken. Nu mag je pas vanaf je 18e jaar alcohol drinken. Dat heeft wel effect gehad, want nu drinken er veel minder jongeren onder hun 18e jaar en ook minder.

 

Toch drinken er nog steeds te veel jongeren onder de 18 jaar alcohol en dat is niet de bedoeling. Alcohol is voor niemand gezond en zeker niet voor jongeren!

 

Heppie zegt kijk uit met alcohol; het is geen limonade!

 


Kinderen besteden meer tijd aan smartphone dan aan buiten spelen

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat kinderen meer op hun telefoon zouden spelen dan dat ze buiten spelen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie hoopt toch dat buiten spelen wint van de smartphone.

 

Heb jij al een smartphone? Gebruik jij ‘m veel? Heb je enig idee hoe lang je per dag ongeveer op je telefoon zit?

 

Kinderen blijken best heel lang op hun telefoon te zitten. Gemiddeld zelfs 2,5 uur per dag! Dan hebben we het nog niet over tv kijken en de computer. Ga maar eens na hoe lang je elke dag dan wel niet naar een scherm kijkt! En iedereen weet al dat naar een scherm kijken niet gezond is.

 

En buiten spelen? Doe je dat nog elke dag? Weet je ook hoe lang je buiten speelt?

 

Tegenwoordig zijn er teveel kinderen die langer op hun telefoon zitten dan buiten spelen! Kan je je dat voorstellen? Ik hoop het niet! Buiten spelen is zoveel leuker en ook nog eens heel goed voor je!

 

Helaas geven ouders vaak ook niet echt het goede voorbeeld. Meer dan de helft van de ouders zit te lang op hun eigen telefoon en weet dat ook. Ze zijn wel bang dat hun eigen gedrag een slecht voorbeeld is, maar ze zijn niet in staat daar veel aan te doen, jammer genoeg.

 

Wil je weten hoe lang je elke dag op je telefoon zit? Daar zijn hele handige apps voor. Die geven niet alleen aan hoe lang je op je telefoon zit, maar ook nog eens op welke apps. Je weet dan waar je valkuil zit! En weet je wat leuk is? Die apps zijn gratis! Een mooie tool om in de gaten te houden wat je zelf doet en indien nodig je eigen gedrag aan te passen! En misschien ook wel de schermtijd van je ouders…

 

Heppie zegt laat een scherm nooit buiten spelen in het gedrag brengen! Voor grote en kleine mensen!

 

 


Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat meer dan de helft van alle Nederlanders boven de 18 jaar te weinig beweegt.

 

 

HEPPIELEVEN

Heppie vindt bewegen van levensbelang!

 

Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar bewegen. In Nederland kunnen we nog heel veel onderzoeken doen, maar momenteel wordt er in Nederland te weinig bewogen. Je wordt in Nederland zelfs al tot de sporters gerekend als je meer dan 12 keer per jaar sport. Dat is meer dan eenmaal per maand…. Wie eens per maand sport, mag zichzelf eigenlijk geen sporter noemen. Wie sport, doet dat toch minimaal eenmaal per week.

 

Op zich maakt het niet uit of je echt sport of op een andere manier beweegt. Waar ligt de grens tussen sporten en bewegen? Dat is vaak vaag. Wie alleen hardloopt sport, maar wie alleen wandelt, beweegt. Waar ligt de grens tussen hardlopen en wandelen?

 

De meeste mensen (volwassen) sporten het liefst alleen, dus niet in clubverband of bij een vereniging. Het voordeel van alleen sporten is dat je kunt gaan wanneer je wil en dat je in je eigen tempo kan sporten. Nadeel is dat je geen ‘stok achter de deur’ hebt, geen routine nodig is. Het is ook minder gezellig om alleen te sporten. Kinderen sporten vaak wel bij verenigingen en dat ik ook wel heel leuk.

 

Sport en beweeg jij voldoende? Wat voldoende is? Gewoon elke dag lekker bewegen en ook sporten omdat je het leuk vindt. Laat je vooral niet door je PlayStation, telefoon of tv van bewegen af houden. Ook niet in de winter!

 

Heppie zegt beweeg elke dag! De ene dag wat intensiever dan de andere dag, maar een dag niet bewogen is een dag je lijf verwaarloost!

 

 


Misleidende vinkje verdwijnt van etiket, maar goede vervanger is er nog niet

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat het vinkje niet deugde. De Consumentenbond wil graag een waardiger opvolger.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat een duidelijk logo kan helpen in het voedingsdwaalbos.

 

Weet jij wat het vinkje op het etiket is? Heb je het wel eens gezien? Weet je waar het voor staat? Het vinkje op een etiket staat voor de meest gezonde keuze van een bepaalde productgroep.

 

Veel mensen vonden het vinkje maar verwarrend. Ze dachten dat het vinkje betekent dat het product gezond is. Dat is lang niet altijd zo. Als een bepaalde productgroep helemaal niet gezond is, is de meest gezonde keuze eigenlijk de minst ongezonde keuze maar nog altijd ongezond. Dan kan er dus eigenlijk beter geen vinkje op staan.

 

Het is bijvoorbeeld raar als op ontbijtgranen met suiker een vinkje staat, maar op een appel of tomaat nooit een vinkje staat. De appel en de tomaat zijn toch echt een stuk gezonder!

 

Omdat het vinkje geen goed beeld geeft voor veel mensen, gaat het vinkje vanaf nu verdwijnen. Fabrikanten mogen het niet meer op hun producten zetten. Het kan zijn dat je het nog even op oudere producten tegenkomt, maar op niet al te lange termijn zouden alle vinkjes verdwenen moeten zijn.

 

Het misleidende vinkje is dan weg, maar wat dan? Er is nog geen nieuw logo wat wel op een goede manier aangeeft wat gezond is. De consumentenbond heeft wel onderzoek gedaan. Daar komt uit naar voren dat mensen een logo met kleuren het meest duidelijk vinden. De kleur geeft dan, net als bijvoorbeeld bij een stoplicht, aan hoe gezond iets is: groen gezond, oranje minder gezond en rood ongezond. Op zich helder en duidelijk. Alleen moet de consumentenbond het ministerie nog overtuigen.

 

Heppie zegt denk altijd zelf goed na wat je koopt en tot er een beter logo is moet je het  etiket goed lezen!

 

 


Nieuwe plannen hebben ingrijpende gevolgen voor rokers en bedrijfsleven

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat de voorstellen omtrent stoppen-met-rokenplannen grote gevolgen hebben voor rokers en het bedrijfsleven.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor stoppen met roken!

 

Hopelijk ga je nooit roken! Er is niemand die een kind zou stimuleren om te gaan roken. Toch zijn er in het verleden heel wat kinderen ooit gaan roken. De minister wil dat niet meer en heeft allerlei regels bedacht die dat moeten gaan voorkomen.

 

Als jullie kinderen krijgen, moeten dat kinderen worden die nooit een sigaret gaan zien! Dat is tenminste de wens van de minister.

 

Sigaretten gaan veel duurder worden en mogen niet meer te zien zijn in winkels en op andere plaatsen. Er mag ook nergens meer reclame gemaakt worden voor sigaretten. Supermarkten mogen op termijn helemaal geen sigaretten meer verkopen.

 

In overheidsgebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen, politiebureaus, en gemeentehuizen mag er binnen (nu al) en ook in de omgeving van het gebouw straks niet meer gerookt worden. Er komen geen rookruimtes meer. ABN AMRO bank stopt met sponsering van clubs (en bedrijven) die niet meedoen aan de rookvrije generatie.

 

Bedrijven en rokers protesteren tegen deze maatregelen. Ze willen best een rookvrije generatie, maar de maatregelen vinden ze te ver gaan. De minister wil niet toegeven aan hun wensen of eisen.

 

Heppie zegt op naar een rookvrije samenleving op een verantwoorde manier!

 

 


Lieve Coca-Cola en Mars, wij weten al hoe de school gezonder krijgen: al uw rommel de deur uit

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel wordt beschreven hoe hypocriet het is dat bedrijven als Coca-Cola en Marts moeten gaan bijdragen aan gezondere scholen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor gezonde scholen!

 

Je kunt je afvragen of bedrijven als Coca-Cola en Mars producten in hun assortiment hebben, die je als gezond zou kunnen bestempelen. Het antwoord is vrij helder en eenvoudig: nee! Er zijn geen producten van Coca-Cola of van Mars die je gezond kunt noemen.

 

Tegenwoordig wordt gezond leven steeds belangrijker. Dat geldt zowel thuis als op school. Om scholen gezonder te maken, is er een akkoord gesloten dat Akkoord Gezonde Voeding op Scholen heet. In dat akkoord wordt gekeken hoe het aanbod van eten op scholen gezonder kan. Het is wel heel vreemd dat bedrijven als Coca-Cola en Mars een rol spelen in dit akkoord.

 

Bedrijven als Coca-Cola en Mars kunnen niet bijdragen aan gezonde voeding op scholen, omdat ze geen gezonde voeding in hun assortiment hebben. De enige manier waarop deze bedrijven kunnen bijdragen is door al hun producten op scholen te verwijderen. Als er in geen enkele school meer producten van Mars of Coca-Cola te vinden zijn, dan zijn veel scholen veel gezonder geworden!

 

Heppie zegt maak scholen echt gezond door alle ongezonde producten de deur uit te doen!

 

 


Krachttraining helpt dikke kinderen bij gym

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat dikke kinderen bij gym uitblinken in krachttraining en zelfs een beetje afvallen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie vindt de kop van dit artikel verkeerd. Elk kind is anders en je kunt niet zomaar zeggen dat dikke kinderen allemaal gelijk zijn.

 

Hoeveel weeg jij? Weet je dat? Ben jij voor je gevoel prima op gewicht of voel je je te zwaar of te licht? Elk kind is anders en de manier waarop je er uitziet hoeft niet altijd wat te zeggen over hoe je je voelt.

 

Wat voor bijna iedereen rot voelt is om bij de gym als laatste gekozen te worden. Is het jou wel eens overkomen? Niet fijn hè!

 

In het artikel hebben ze bedacht dat de kinderen die als laatste gekozen worden met d gym, altijd dikke kinderen zijn. Gelukkig is dat onzin.

 

Wat geen onzin is, is dat je gewicht mee kan spelen of je goed bent in bepaalde dingen bij de gym. Hardlopen is vaak moeilijker als je wat zwaarder bent en makkelijker als je wat lichter bent. Gewichten tillen is weer makkelijker als je wat zwaarder bent en moeilijker als je lichter bent.

 

Op een universiteit hebben ze dat ook gezien. Ze hebben bedacht dat het goed is om tijdens de gym wat meer krachttraining te doen, bijvoorbeeld met gewichten werken. Gelukkig is dat goed voor alle kinderen en het zou zelfs goed zijn voor alle pappa’s en mamma’s!

 

Heppie zegt dat krachttraining op de gym een goed idee is, maar wel met de juiste motivatie!

 


15 minuten om je bammetjes op te eten: ‘je kunt buikpijn krijgen’

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat kinderen met een continurooster soms klagen dat de pauze te kort is om hun boterhammen op te eten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat elk rooster voordelen en nadelen heeft.

 

Hebben jullie een continurooster? Weet je wat dat is? Een continurooster wil zeggen dat je elke dag maar 1 keer naar school gaat. Je hebt wel pauzes op school, maar je gaat niet in een pauze naar huis. Je eet tussen de middag dus ook op school.

 

Voor sommige kinderen is een continurooster heel normaal, voor sommige kinderen is het nog een beetje nieuw en sommige kinderen gaan in de ochtend naar school, tussen de middag naar huis of naar het overblijven en in de middag weer naar school. Elke rooster heeft voordelen en nadelen.

 

Wie een continurooster heeft, heeft vaak geen lange pauze meer tussen de middag. Er is vaak een half uurtje tijd waarin boterhammen gegeten kunnen worden, wat gedronken kan worden en er ook nog even buiten gespeeld kan worden. Je bent dan wel vaak begin van de middag al uit.

 

Sommige kinderen vinden dat ze te weinig tijd hebben om nu rond 12 uur hun boterhammen te eten en wat te drinken. Als je maar een half uurtje hebt, waarin ook nog buiten gespeeld mag worden, is dat misschien ook wat weinig. Daar zijn gelukkig genoeg oplossingen voor. Je kan ervoor kiezen om iets kleiners te eten tijdens die pauze en na schooltijd (wat later dus) nog boterhammen te eten. Geen probleem. Het maakt niet zoveel uit hoe laat je precies je lunch eet.

 

Een groot voordeel van het continurooster is dat je vaak begin van de middag al klaar bent met school, dus lekker veel tijd over houdt om te spelen en andere dingen te doen. Je kunt je vaak ook beter concentreren op school, omdat er minder lange pauzes zijn.

 

Heppie zegt dat een rustig moment om te lunchen echt wel gevonden kan worden, als je een beetje flexibel met je tijd omgaat.

 

 


Derde van Nederlanders weet niet waar defibrillator te vinden is

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat een derde van de Nederlanders niet weet waar de dichtstbijzijnde AED in hun omgeving hangt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat iedereen moet weten waar de AED in hun eigen omgeving hangt, thuis en op school.

 

Weet jij wat een AED of  defibrillator is? Waar je het voor gebruikt en waar de dichtstbijzijnde bij jouw huis of jouw school is? Nee? Dan wordt het tijd om daar verandering in te brengen!

 

Een defibrillator of AED is een apparaat wat je moet gebruiken als iemand een hartstilstand heeft. Door het gebruik van een defibrillator of AED kan een leven gered worden of hersenschade beperkt of voorkomen worden. Als je niets doet als iemand een hartstilstand heeft, gaat die persoon dood.

 

Iedereen kan op elk moment een harstilstand krijgen. Gelukkig is die kans niet groot. Als iemand een hartstilstand heeft, is de kans dat hij het overleeft als er binnen 6 minuten een AED of defibrillator aanwezig is, veel groter. Om op tijd een defibrillator of AED op de juiste plek te krijgen bij een harstilstand, moet iedereen weten waar de dichtstbijzijnde in de eigen omgeving te vinden is. Dat geldt zowel thuis als op school.

 

Eigenlijk zou op elke school, bij elke sportclub, op elk wijkhuis etc. een AED aanwezig moeten zijn. Helaas is dat in de praktijk vaak niet het geval. Wel moet er altijd een AED of defibrillator in de buurt zijn op een plaats waar iedereen kan en mag komen. Een AED of defibrillator hangt vaak in een kastje. Dat kastje is bescherming tegen slecht weer en vandalisme. Ingeval van nood mag je en moet je het kastje openen en de AED of defibrillator meenemen.

 

Het is goed aan je ouders en op school te vragen waar de AED of defibrillator hangt. Dan weet je waar je heen moet, als er iemand ooit een harstilstand krijgt in je omgeving. Op school kan je ook vragen of je kunt leren ermee om te gaan in een cursus. Vraag maar eens aan de juf of meester!

 

Heppie zegt weet waar je AED of defibrillator hangt: daar kan je levens mee redden!

 

 

 


Waarom is er zo weinig aandacht voor kinderboeken

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel wordt de vraag gesteld waarom er zo weinig aandacht is voor kinderboeken in de media, terwijl kinderboeken wel goed verkocht worden.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor lezen en dus ook voor aandacht voor kinderboeken.

 

Op tv, in kranten en tijdsschriften zie en hoor je niet zo veel over kinderboeken. Afgelopen week was het Kinderboekenweek en dat is er wel even aandacht voor de kinderboeken in de media, maar daarna kan het zomaar een jaar duren tot je weer wat hoort.

 

Er zijn heel veel leuke Nederlandse kinderboeken en er komen ook regelmatig leuke nieuwe kinderboeken bij. In de media zien of horen we alleen wat over kinderboeken als de schrijver een bekende Nederlander is of wanneer een boek veel prijzen wint. Dat is eigenlijk best jammer, want op deze manier ben je vaak niet goed op de hoogte van welke leuke nieuwe boeken er zijn.

 

Je zou kunnen denken dat we het in Nederland niet belangrijk vinden dat er aandacht voor kinderboeken is in de media, maar dat lijkt niet waar. In ‘de Wereld draait door’ is er wel eens aandacht voor kinderboeken en dat zie je dan meteen terug in de verkoopcijfers.

 

Omdat ouders vaak niet weten welke nieuwe kinderboeken er zijn, geven ze hun kinderen ook vaak boeken uit hun eigen jeugd. Enerzijds is het leuk om dezelfde boeken te lezen als je ouders vroeger deden, anderzijds is er ook wel wat verandert in de kinderboeken.

 

Tegenwoordig zijn er veel meer onderwerpen die in kinderboeken aan de orde komen, er is meer aandacht voor diversiteit en boeken met stripachtige tekeningen zijn populair. Kinderboeken gaan er ook steeds mooier uitzien. Dat is leuk, want het oog wil ook wat!

 

Heppie zegt lekker lezen met of voor je kind!

 


Met een boek in een hoek ben je uren zoek

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat het weer Kinderboekenweek is en lezen hartstikke goed is voor kinderen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie wordt blij van lezen!

 

Weet je wat de Kinderboekenweek is? Vast wel, want je kan er bijna niet omheen. Er wordt op de meeste scholen aandacht aan besteed en er wordt ook reclame voor gemaakt.

 

Een Kinderboekenweek is een week waarin het lezen van kinderboeken onder de aandacht wordt gebracht en het lezen voor kinderen wordt gestimuleerd. De Kinderboekenweek heeft elk jaar een thema. Weet je het thema van dit jaar? Het is …. vriendschap!

 

In bibliotheken en boekenwinkels worden verschillende leuke activiteiten georganiseerd. Er zijn voorleesmiddagen en vaak komt er ook wel een leuke schrijver van kinderboeken.

 

Als je een boek gaat kopen, krijg je er een gratis kinderboekenweekgeschenk bij (bij aankoop van minimaal €10). Het kinderboekenweekgeschenk is een boek dat ‘de eilanden ruzie’ heet. Het gaat natuurlijk over vriendschap en het heeft ook mooie tekeningen!

 

Houd je eigenlijk wel van lezen? Ik hoop het wel! Tuurlijk is het leuk om soms tv te kijken en om te gamen en om vaak buiten te spelen, maar lezen is ook heel fijn. Lezen is ontspannend en goed voor je taalontwikkeling. Van lezen leer je je inleven in een ander en het stimuleert je creativiteit!

 

Denk je eens in: in de herfstvakantie kan je lekker lang opblijven. Je hebt een spannend boek, een beker warme chocolademelk en een lekker plekje op de bank… Wat een heerlijke avond! En als je heel stil bent… mag je je boek misschien wel uitlezen!

 

Heppie zegt lees zoveel mogelijk, omdat het goed voor je is, maar vooral omdat het leuk is!


Hoge werkdruk: 1 op 6 krijgt burn-outklachten

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat veel mensen die werken klagen over een hoge werkdruk en burn-outklachten krijgen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie vindt hard werken prima, maar te hard is voor niemand gezond!

 

Ken je dat gevoel dat je eigenlijk te druk bent? Dat je zoveel moet doen dat je niet meer weet waar je beginnen moet? Dan ervaar jij ook werkdruk! Als je dat kent, zal het vaak een tijdelijk probleem zijn, gelukkig.

 

Voor sommige van onze ouders ligt dat anders. Die ervaren dat ze zoveel moeten op hun werk dat ze het eigenlijk niet aankunnen. Misschien is bij jou thuis ook wel eens een ouder overspannen geweest of heeft een burn-out gehad. Dat is niet fijn!

 

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen stress in hun leven. Stress is niet alleen heel ongezond, het geeft ook een heel onprettig gevoel. Mensen met stress ervaren ook vaak dat alles wat ze op hun werk moeten of zouden moeten eigenlijk te veel is. Er zijn ook banen waar mensen heel veel moeten en stressvolle situaties tegenkomen. Denk maar eens aan een ambulance-medewerker. Die kan niet pauzeren wanneer hij wil en ziet de meest afschuwelijke dingen. Werkdruk bestaat dus echt en is voor sommige mensen ook echt te hoog.

 

Kinderen hebben het tegenwoordig ook drukker dan ooit. Ze moeten naar school (maar dat is niet nieuws), willen sporten, muziek maken en nog een knutselclubje. Daar komt buitenschoolse opvang, gamen en social media nog bij. Een kant en klare situatie van een te hoge werkdruk voor kinderen!

 

Laat je niet gek maken! Doe wat je doet goed, maar neem ook tijd voor lekker een boekje lezen en buiten spelen! Dat zijn dingen die je echt ontspannen! Let goed bij jezelf op signalen dat je te druk bent en doe daar op tijd wat aan, dan krijg jij geen burn-out!

 

Heppie zegt werk hard als dat nodig is, maar geef je grenzen tijdig aan en ga daar niet overheen!

 


Veroordeel eetpatroon dat afwijkt van het jouwe niet.

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat het niet eenvoudig is om te bepalen wat gezond of normaal eten is of wat niet normaal is.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat normaal eten niet bestaat; elke vorm van eten is bijzonder!

 

Eet jij normaal? En wat eet je dan? Waarom is dat dan normaal of juist niet normaal en is dat dan altijd zo?

 

Lastige vragen over eten hè? Het is niet eenvoudig om te bepalen wanneer we normaal eten, want wat is eigenlijk normaal eten? Is het normaal om in de ochtend twee of drie boterhammen te eten en is jam dan normaal of kaas? En wat is dan normaal om te drinken, thee of melk? Of is het eigenlijk veel normaler om te ontbijten met fruit en noten en havervlokken en yoghurt? En hoeveel moet je daar dan van eten om normaal te eten?

 

We zijn het redelijk met elkaar eens wanneer je niet normaal eet… denken we. Als er sprake is van een eetstoornis, dan eet je niet normaal. Helaas blijkt het in de praktijk vaak lastig om vast te stellen wanneer een eetstoornis begint. Pas als het extreem wordt, gaat het opvallen en dan is het al best ver.

 

We zijn het ook wel met elkaar eens dat te veel mensen in Nederland te veel en te ongezond eten, waardoor de gemiddelde Nederlander te zwaar wordt. Maar wat te veel, te vaak of te ongezond is, is toch ook weer moeilijk aan te geven. Ook hier geldt dat het pas echt duidelijk wordt als het extreme vormen aan gaat nemen.

 

Is het eigenlijk belangrijk om normaal te eten? Als niet bepaald kan worden wat normaal is, dan is het ook niet echt belangrijk om normaal te eten, toch? Of misschien wel? Want hoor je er nog bij als je niet voldoet aan de standaard norm? Is eten net zoiets als kleding? Je moet meedoen met de nieuwste mode?

 

Er zijn altijd mensen die anders eten dan jij of ik. Jij en ik eten waarschijnlijk al niet hetzelfde. Sommige mensen eten heel gezond of geen vlees of halal of kunnen niet tegen gluten of nog wat anders. Maakt dat wat uit?

 

Voor alles in het leven is het belangrijk een ander in zijn waarde te laten. Veroordelen levert niets op. Laten we elkaar vooral niet aankijken op wat, wanneer en hoeveel we eten!

 

Heppie zegt laten we elkaars voedsel niet veroordelen, maar delen!


Wie veel junkfood eet, loopt risico op depressie

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat wie veel junkfood eet een verhoogd risico loop om een depressie te krijgen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat junkfood nergens goed voor is, dus waarom zou je het eten?

 

In ons land zijn veel mensen depressief. Depressief zijn is een psychische ziekte. Sommige mensen zijn een beetje depressief, andere mensen zijn heel depressief. Depressief zijn is niet fijn. Je voelt je niet blij en hebt vaak veel sombere gedachten.

 

In landen waar mensen het goed hebben, waar veel welvaart is, zijn ook veel mensen depressief. Er zijn al heel veel onderzoeken uitgevoerd naar oorzaken en mogelijke oplossingen voor depressiviteit. Depressiviteit kost veel ellende van de mensen die het hebben en het kost ook veel geld om iedereen te behandelen.

 

Onderzoekers hebben 41 eerdere onderzoeken naast elkaar gelegd en ze nog een keer doorgespit. Ze hebben er een soort mega-onderzoek van gemaakt. En wat blijkt? Wat je eet heeft invloed op het risico dat je een depressie krijgt.

 

Wie ongezond eet heeft een groter risico op een depressie. Veel koek, snoep, fastfood etc. is niet gezond voor ons. Wie soms een keer een koekje of snoepje eet, wie een keer fastfood of chips eet, wordt echt niet meteen depressief, maar als je er teveel van eet en echt een slecht eetpatroon ontwikkeld, dan is het risico wel groter.

 

Daar staat tegenover dat wie gezond eet, minder kans heeft op een depressie. Gezonde voeding als noten, fruit, vis en groenten beschermen je juist tegen een depressie.

 

Heppie zegt denk na wat je eet, voor je lijf en voor je hoofd!


Schimmel op je eten? In veel gevallen is wegsnijden genoeg

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat schimmels nuttig kunnen zijn, lekker kunnen zijn, maar soms ook gevaarlijk kunnen zijn.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is benieuwd naar het onderscheid in schimmels.

 

Eet jij wel eens schimmels? Waarschijnlijk roep je nu heel  hard ‘nee’! Toch is de kans groot dat je wel eens schimmels op hebt en dat je ze nog lekker vond ook!

 

Veel paddenstoelen bevatten schimmels, sommige kazen bevatten schimmels., worst wordt gedroogd met schimmels. Allemaal prima, lekker en eerder gezond dan ongezond!

 

Als eten bederft komen daar ook schimmels op. Die wil je liever niet eten en die zijn ook vaak wat minder gezond! Sommige schimmels op bedorven eten zijn zelfs echt ongezond.

 

Schimmels groeien makkelijk in de koelkast, omdat het daar lekker koud is. Daar houden schimmels van. Schimmels lijken altijd op de buitenkant van bedorven voedsel te groeien, maar soms groeien er draden door het hele voedingsmiddel heen. Je moet dus altijd goed uitkijken met bedorven voedsel en niet zomaar denken dat je het nog wel kan eten als je de schimmel weg snijdt.

 

Als je beschimmeld eten tegenkomt, dan is het altijd slim om even aan je ouders, je leerkracht, opa of oma of een andere verzorger te vragen wat je ermee moet. Weg gooien wat je nog kan eten, is zonde en verspilling. Eten wat niet langer gezond is, kan je beter laten.

 

Heppie zegt wees voorzichtig met schimmels. Bij twijfel niet eten!

 


Waarom je eten beter smaakt op een wit bord

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat uit onderzoek blijkt dat meerdere factoren invloed hebben op je smaakbeleving.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat het leuk is om te weten wat maakt dat je iets lekkerder vindt.

 

Heb jij wel eens blauwe spaghetti op? Ondanks dat het dezelfde spaghetti is als witte spaghetti smaakt het toch anders, lijkt het!

 

Of je iets lekker vindt, dat bepaal je zelf en niet iedereen vindt het zelfde lekker! Gelukkig maar, want als iedereen hetzelfde zou zijn, dan zou dat saai zijn! Toch kan je er wel voor zorgen dat iemand iets lekkerder of minder lekker vindt.

 

De kleur van je bord speelt een rol of jij je eten lekkerder vindt of niet. Op een wit bord is je eten lekkerder dan op een zwart bord en van een rood bord eet je minder. Wel een beetje vreemd, maar het blijkt uit een onderzoek.

 

Als muziek harder staat, dan proef je minder goed zoet en zoet. Dat geldt ook voor het geluid van de tv…

 

Wat je verwacht te eten, speelt ook een rol. Geur en kleur bepalen mede wat je denkt dat je gaat eten en hoe dat gaat smaken. Voor kinderen is blauwe spaghetti een feestje, voor de meeste volwassenen is het vies.

 

En als eten mooi aangeprezen wordt, dan wordt het ook lekkerder gevonden. Dus als je moeder zegt ‘vanavond eten we heerlijk knapperige spruitjes’ dan is de kans groot dat je het lekkerder vindt dan wanneer je moeder zegt ‘vanavond eten we spruitjes’. Raar maar waar!

 

Heppie zegt laat je niet foppen, eet gezond en met smaak!


Brandwondenzorg wijzigt advies voor ongevallen met jonge kinderen

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat Brandwondenzorg Nederland het advies voor ongevallen met kleine kinderen heeft gewijzigd. Kleding en luier moeten zo snel mogelijk uit.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat elke ouder moet weten wat te doen bij brandwonden.

 

Heppie je wel eens gebrand aan de vlam van een kaars of bij het eten koken? Dat doet ontzettend veel pijn. Laat staan als je een serieuze brandwond oploopt.

 

Wie een brandwond oploopt, moet direct zo goed mogelijk behandeld worden. Op die manier kan de schade (en de pijn) beperkt worden.

 

Belangrijk als je zelf of iemand in je omgeving een brandwond oploopt, is dat je de brandwond bloot maakt. Kleren (en soms nog een luier) op de plaats van de brandwond moeten uit.

 

Niet alleen moet je de brandwond kunnen zien, de brandwond moet ook meteen gekoeld worden. Koelen moet niet met koud, maar bij voorkeur met lauw water dat zachtjes stroomt (bijvoorbeeld een kraan die zacht aanstaat of een douche die zacht open staat). Koelen moet minstens 10 minuten.

 

Als iemand in je omgeving een brandwond oploopt, zoek dan altijd hulp. Zorg eerst dat de brandwond zichtbaar is en gekoeld wordt en zoek daarna (of tegelijkertijd als dat kan) een volwassene om te bespreken wat je verder moet doen. Vrijwel altijd is het slim om even naar een dokter te gaan. Als het een grote brandwond is, dan kan je altijd 112 bellen.

 

Heppie zegt weet wat je moet doen bij een brandwond, dan kan de schade beperkt worden.

 

 


Helft jongeren is eenzaam, maar durft er niet over te praten

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat jongeren behoren tot de eenzaamste groepen in de samenleving.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat jongeren mensen zich om zich heen nodig hebben om zich verbonden mee te voelen.

 

Ben jij wel eens alleen? Ik hoop het wel voor je, want het is fijn om soms even alleen te zijn.

 

Ben je wel eens eenzaam? Ik hoop dat dat niet zo vaak voorkomt. Eenzaamheid maakt meestal niet gelukkiger.

 

Alleen zijn en eenzaam zijn, is niet hetzelfde. Sommige mensen kunnen heel goed alleen zijn,  zonder zich eenzaam

te voelen. Andere mensen zijn nooit alleen en voelen zicht toch eenzaam.

 

Wie zich eenzaam voelt, voelt zich te weinig verbonden met anderen. Dat is geen fijn gevoel. Je zou zeggen dat je in onze wereld nooit eenzaam hoeft te zijn. Wie een mobiel heeft, kan altijd wel iemand vinden die online is en daarmee communiceren. Maar is dat een garantie dat je niet eenzaam bent?

 

Helaas blijken veel jongeren zich wel eens of best vaak eenzaam te voelen. Erover praten is voor veel jongeren taboe. Dat is jammer, want als eenzame mensen elkaar vinden, hoeven ze minder eenzaam te zijn.

 

Als je je regelmatig eenzaam voelt, dan is het goed om daar met iemand over te praten. Dat kan met je ouders of verzorgers of met een juf of meester. Eenzaam zijn is niet fijn en door er over te praten, kan je samen een oplossing vinden voor eenzaamheid. Het is niet iets voor oude mensen, het is niet iets om je voor te schamen en het is geen onoplosbaar probleem.

 

Heppie zegt let op elkaar, wees geïnteresseerd in elkaar en zorg dat je met elkaar verbonden blijft, zodat we elkaar helpen om niet eenzaam te zijn.

 


Meer zorgen over milieu in eigen omgeving

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat Nederlanders zich tussen 2012 en 2017 meer zorgen zijn gaan maken over het milieu in hun eigen leefomgeving.

 

HEPPIELEVEN

Heppie vindt het milieu heel belangrijk, dichtbij en ver weg!

 

Maak jij je wel eens zorgen over het milieu? Dat je nadenkt over hoe het met onze wereld gesteld is? Hoe gaat het met de bomen, de dieren, de kwaliteit van ons drinkwater en de lucht die we inademen?

 

Het gaat niet zo best met onze wereld. We leven met steeds meer mensen op deze wereld en we vervuilen er met z’n allen lekker op los. Dat gaat op de langere termijn niet goed komen als we er niets aan doen!

 

Gelukkig gaan steeds meer mensen zich realiseren dat het tijd is om je druk te maken over het milieu. Lange tijd was ‘het milieu’ een probleem wat overheden maar op moesten lossen en wat alleen wereldwijd een probleem was. Nu worden mensen zich er meer en meer van bewust dat het milieu ook je eigen tuin is, het bos waarin je wandelt en het dorp of de stad waarin je woont.

 

Zorgen om het milieu zijn geen ver-van-je-bed-show, maar zijn ook zorgen over de omgeving waarin je leeft. We zullen met elkaar dichtbij en ver weg, grote en kleine maatregelen moeten nemen om het milieu te verbeteren. We moeten herstellen en minder vervuilen, we moeten het milieu weer verbeteren nu het nog kan!

 

Het herstellen en  verbeteren van het milieu is niet alleen iets voor de overheid, maar ook iets voor jou en mij. We moeten allemaal ons steentje bijdragen!

 

Heppie zegt laten we allemaal op verschillende manieren bijdragen om onze aarde zo goed mogelijk door te geven aan toekomstige generaties!

 


Te dik maar toch tevreden: Nederlander heeft geen last van extra kilo’s

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat de helft van de mensen met overgewicht, ondanks hun extra kilo’s, tevreden zijn.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat je meer tevreden kunt zijn met een gezond gewicht.

 

Ben jij te dik? Vind je dat erg? Waarom wel of niet?

 

In Nederland ben je geen uitzondering meer als je te dik bent. Heel, heel lang geleden was er bijna niemand te dik, maar tegenwoordig is de helft van alle Nederlanders te zwaar. Sommige mensen hebben een paar kilo te veel en andere zijn echt veel te zwaar.

 

In Nederland gaan we het steeds normaler vinden als mensen te zwaar zijn, want we zien het overal om ons heen. Omdat het steeds normaler wordt om te dik te zijn, vinden mensen het ook niet meer zo’n probleem en zijn ze makkelijker tevreden met hun gewicht.

 

Aan de ene kant is het fijn als mensen tevreden zijn met hun gewicht. Het is goed om van jezelf te houden en blij te zijn met jezelf. Aan de andere kan is het ook wat lastig. Stel je bent 5 kilo te zwaar en je bent tevreden met je gewicht. Dan doe je daar niets aan. Als je niet tevreden bent met je gewicht, dan ga je die 5 kilo proberen kwijt te raken. En wie die 5 kilo kwijt raakt, heeft weer een gezond gewicht, wat toch wel veel beter is. Wie die 5 kilo niet kwijt raakt, loopt het risico dat hij nog een paar jaar later wel 10 kilo te zwaar is. Het is veel makkelijker om 5 kilo kwijt te raken dan 10 kilo.

 

Als je een keer een kilo te zwaar bent is dat helemaal geen reden om je zorgen te maken. Iedereen heeft te maken met een schommelend gewicht. De ene keer ben je iets zwaarder, de andere keer wat lichter. Dat is heel normaal.

 

Mensen die een gezond gewicht hebben, zijn bijna allemaal tevreden over hun gewicht. Mensen die te dun zijn of te zwaar zijn, zijn minder tevreden, maar nog wel behoorlijk tevreden.

 

Heppie zegt laten we naar een gezond gewicht streven en goed voor onszelf zorgen!

 


Advies aan scholen: Kinderen moeten per dag uur extra bewegen

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat kinderen naast de gewone gymles nog twee keer per dag een half uur moeten bewegen op school.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor bewegen!

 

Er zijn allerlei Raden, zoals de Nederlandse Sportraad, de Onderwijs raad en de  Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Deze Raden zijn het nu met elkaar eens: kinderen bewegen te weinig. Door op school meer beweging in te voeren, zouden kinderen meer kunnen gaan bewegen.

 

Elk kind zou ongeveer een uur per dag moeten bewegen en dat is het minimum. Haal jij dat op een dag dat je geen gym hebt? En als het die dag regent?

 

Veel kinderen bewegen echt te weinig, zelfs als ze op school gymmen en op sport zitten, halen ze een uur bewegen per dag niet. Daarom is nu voorgesteld om dan maar te gaan bewegen tijdens lessen op school. Dat is goed voor je lijf en je hersenen vinden het ook fijner! Je kunt je vaak beter concentreren als je beweegt.

 

Is al dat gedoe over bewegen niet een beetje overdreven? Helaas niet. Kinderen worden steeds minder handig en kunnen lichamelijk steeds minder. Ze zijn minder lenig, minder stabiel, minder sterk etc. Dat lijkt misschien niet zo erg, maar dat is het wel. Als je bijvoorbeeld niet goed weet wanneer je gaat vallen en hoe je dat op moet vangen, breek je veel eerder een bot.

 

Bewegen op school is leuk en iedereen doet mee, maar bewegen moet ook buiten schooltijd gebeuren! Ga op de fiets of lopend naar school als de afstand dat toelaat, beweeg in je pauzes door bijvoorbeeld lekker te rennen of touwtje te springen, ga na schooltijd buiten spelen, ga sporten en zo nog 1000 andere dingen. Wedden dat je je ook veel prettiger voelt, als je meer beweegt?

 

Heppie zegt bewegen met elkaar en los van elkaar! Onze kinderen mogen niet vastroesten, maar moeten soepel en gezond blijven!

 

 


Verkeer bij scholen onveilig: 10.000 ongelukken in 3 jaar

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat bijna 9 op de 10 scholen verkeersproblemen ervaren in de directe omgeving.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat lopend of fietsend naar school gaan gezond is, maar het moet wel veilig kunnen.

 

Is het bij jullie school ook zo’n chaos voordat de school begint? Auto’s, fietsers en wandelaars die allemaal door elkaar heen krioelen?

 

En jij? Ga jij met de fiets of lopend naar school of word jij elke dag met de auto gebracht of gehaald?

 

Wie meestal lopend of met de fiets naar school mag, heeft geluk. Het is veel fijner om met de fiets of lopend naar school te gaan. Je beweegt even en je bent in de frisse buitenlucht. Een goede start van de dag na je ontbijt! En wat blijkt? Ook nog eens goed voor de verkeersveiligheid rondom scholen.

 

De verkeersveiligheid rondom scholen blijkt niet zo best. Er gebeuren elk jaar veel ongelukken en er zijn veel onveilige situaties. Bij een school in een stad is het nog veel erger dan bij een school op het platteland.

 

Eigenlijk zou je verwachten dat het verkeer rondom scholen juist veilig zou zijn. Daar zijn toch veel kinderen die deelnemen aan het verkeer? Helaas is het anders. Dit komt soms omdat situatie niet bestand is tegen zoveel verkeer. Dan moet de gemeente de situatie verbeteren.

 

Een andere belangrijke reden voor verkeersonveiligheid is dat te veel kinderen met de auto naar school worden gebracht. Als het mogelijk is, is het veel veiliger om lopend of op de fiets naar school te gaan. Natuurlijk kan niet iedereen altijd lopend of op de fiets naar school komen, want sommige kinderen wonen echt te ver van school. Maar elke dag 10 minuten of een kwartiertje lopen of fietsen naar school, is prima te doen! En daar zouden al veel minder ongevallen door plaats vinden!

 

Heppie zegt laten we allemaal lopend of met de fiets naar school gaan als de afstand dat toelaat!

 

 


WHO: Wereldwijd beweegt meer dan een kwart van de mensen te weinig

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat meer dan een kwart van de mensen wereldwijd niet genoeg aan lichaamsbeweging doet.

 

HEPPIELEVEN

Heppie houdt van bewegen, jij ook?

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft naar veel onderzoeken uit maar liefst 168 landen gekeken. De WHO heeft gekeken of mensen wereldwijd wel genoeg bewegen.

 

Wanneer beweeg je genoeg? Dat is lastig precies te zeggen. Veel bewegen is heel gezond. De WHO heeft nu aangehouden dat je voldoende beweegt als je wekelijks tenminste 150 minuten aan matige beweging of 75 minuten aan krachtige lichaamsbeweging doet.

 

Helaas bewegen niet alle mensen genoeg. Jij hopelijk wel! Van alle vier mannen beweegt er één mens niet genoeg. Van alle vrouwen beweegt zelfs ongeveer één van de drie te weinig.

 

Niet overal op de wereld wordt evenveel of even weinig bewogen. In Amerika blijkt 40% van de mensen niet voldoende te bewegen, Dat is veel. In China beweegt maar 14% van de mensen te weinig, dat is best weinig!

 

In Nederland zijn er ook mensen die te weinig bewegen. Jij hopelijk niet!

 

Heppie zegt beweeg als je leven je lief is!

 


Brabantse kinderen zijn meer gaan bewegen en gezonder gaan eten

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat Brabantse kinderen steeds gezonder zijn.

 

HEPPIELEVEN

Heppie houdt van gezonde kinderen! Hoe meer, hoe beter!

 

De GGD (Gemeentelijke Gezondheids Dienst) West Brabant heeft een onderzoek gedaan naar de gezondheid van Brabantse kinderen tot 11 jaar. Veel ouders hebben een enquête ingevuld over hun kind. Zelfs als ze de vragenlijst iets te positief ingevuld zouden hebben, is het resultaat mooi!

 

Brabantse kinderen zijn meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Vrijwel alle Brabantse kinderen ontbijten elke dag. Ook zijn er veel kinderen die dagelijks groente en fruit eten. Iets minder dan de helft van de kinderen sport tweemaal per week buiten school om. Goede ontwikkelingen!

 

Ouders zijn zich ook meer bewust van de gezondheid van hun kind. Ze weten dat roken en alcohol niet gezond zijn voor hun kind. Dat weten jullie zelf vast ook allang!

 

Heppie zegt we zijn op de goede weg, laten we zo doorgaan!

 


Helft leerlingen vermijdt vieze school-wc

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat meer dan de helft van de leerlingen toiletten op school zo vies vindt, dat ze op school niet naar de wc willen gaan. Met alle gevolgen van dien…

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat schone toiletten een voorwaarde voor elke school moeten zijn!

 

Moet jij ook wel eens plassen als je op school bent? Ga je dan naar de wc op school of wil je dat niet?

 

Meer dan de helft van de kinderen wil niet op school naar de wc, omdat ze de wc’s op school niet schoon vinden. Er zijn heel veel redenen waarom de wc niet schoon genoeg gevonden wordt. Zo zijn wc’s vies, stinken ze, is er geen zeep om je handen te wassen, is er geen of te weinig wc papier en nog meer redenen. Herkenbaar voor jou of is de wc bij jou op school wel schoon?

 

Als de wc vies is, zeg je daar dan iets van tegen je leerkracht of tegen je ouders? Het is wel slim om het te zeggen, want dan kunnen ze er misschien iets aan doen.

 

Het is niet fijn als je op school niet naar de wc wil en dat uit wil stellen tot je thuis bent. Het is lastig om te rennen of verstoppertje te spelen in de pauze als je eigenlijk moet plassen. Je concentreren op wat je meester of juf vertelt als je eigenlijk heel nodig moet, is lastig. En je kunt er ook nog behoorlijk buikpijn van krijgen.

 

Natuurlijk moet elke school zorgen voor een schoon toilet voor iedereen, maar je moet zelf natuurlijk ook meewerken. Netjes plassen en doortrekken is niet meer dan normaal. Moet je een grote boodschap, kijk dan of je geen sporen nalaat en gebruik anders een wc-borstel. Als je op school naar de wc bent geweest, moet je ook je handen wassen. Al die dingen helpen mee aan een schone wc voor iedereen. Is de wc toch niet schoon: elke keer even tegen de juf of meester zeggen!

 

Heppie zegt een schone wc voor iedereen onder schooltijd!

 

 


Nooit te oud om je levensstijl te beteren, tot je 50 bent tenminste

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat veranderingen van levensstijl tot op latere leeftijd het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat een gezondere levensstijl voor nog veel meer goed is!

 

Een gezonde manier van leven helpt om gezond oud te worden. Onderdelen van een gezonde leefstijl die heel belangrijk zijn, zijn genoeg slapen, niet te zwaar worden, genoeg bewegen, gezond eten, voldoende slapen, niet roken en geen alcohol (op jonge leeftijd helemaal niet en later bij voorkeur niet of heel weinig).

 

Er is nu onderzoek gedaan in Amerika naar mensen die niet echt gezond leefden en de gevolgen daarvan. Er werden 5000 mensen onderzocht die niet super gezond leefden. Deze mensen waren tussen de 18 en 30 jaar oud.

 

Na 20 jaar werden dezelfde mensen opnieuw onderzocht. Ze waren toen dus tussen de 38 en 50 jaar oud. Ongeveer een kwart van deze mensen had iets aan hun levensstijl verbeterd. Dat was zichtbaar in hun gezondheid.

 

Een deel was ook (nog) ongezonder gaan leven. Zij hadden ook een ongezonder lichaam gekregen.

 

Gezond leven is dus belangrijk en als je niet helemaal gezond leeft, heeft zin om alsnog gezonder te gaan leven. Hoe eerder hoe beter!

 

Wat er gebeurt als je ouder dan 50 jaar je levensstijl nog aanpast, is na dit onderzoek niet te zeggen. De oudste deelnemer was bij aanvang van het onderzoek immers 30 jaar oud en 20 jaar later dus 50 jaar oud.

 

Heppie zegt alle kleine beetjes aanpassing in levensstijl helpen: begin met een kleine stap de goede kant op!

 


Steeds meer sportverenigingen verbannen sigaret

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat het aantal rookvrije sportverenigingen behoorlijk is toegenomen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is blij met dit nieuws; sporten en roken gaat niet goed samen!

 

In Nederland zijn er steeds meer sportclubs waar roken niet is toegestaan. Dat is een goede zaak want roken is sowieso ongezond (meeroken ook) en is een hele slechte combinatie met sporten. Het ziet er eigenlijk niet uit als er langs de kant van het veld of op een tribune gerookt wordt.

 

Ouders die roken moeten natuurlijk wel in de buurt van de sportclub kunnen roken of op een bepaald deel van het terrein. Roken is een verslaving, waar niet iedereen zomaar vanaf kan komen. Er moet dus wel rekening gehouden worden met rokers, maar een sportclub is voor sporters en daar hoort roken niet thuis.

 

Per 1 september zijn er ongeveer 550 sportclubs rookvrij of bijna rookvrij. Dat is veel in vergelijking met vorig jaar, toen er nog maar 150 sportclubs rookvrij waren. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 6000 sportclubs waar buiten gesport wordt. Binnen mag natuurlijk allang niet meer gerookt worden. Hopelijk zullen snel meer sportclubs het goede voorbeeld volgen!

 

De meeste rookvrije sportclubs zijn momenteel hockeyclubs gevolgd door voetbalclubs. Als het aan de hartstichting, sportbonden en de gemeenten ligt, zijn er volgend jaar nog veel meer sportclubs rookvrij!

 

Heppie zegt op de naar 6000 rookvrije sportclubs!

 


Minder belasting op suikervrije frisdrank

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat de belasting op suikervrije frisdrank en bronwater verlaagd zal worden.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is blij met het initiatief, maar er zit een addertje onder het gras.

 

Je hebt vast wel eens gehoord dat zowel frisdrank als sapjes veel suiker bevatten. Een gemiddeld glas frisdrank of sap bevat 6 tot 7 suikerklontjes per dag. Als je dus dagelijks maar 1 glas prik of frisdrank drinkt dan krijg je alleen daardoor al op jaarbasis ruim 2500 (!) suikerklontjes binnen. Dat is een aardige berg suikerklontjes!

 

Te veel suiker is niet gezond voor een mens. Je wordt er dik van, het doet ongezonde dingen met je lichaam en het is ook heel ongezond voor je tanden. Kortom goed om de hoeveelheid suiker die je op een dag binnen krijgt te beperken.

 

De overheid wil nu ook stimuleren dat er minder suiker geconsumeerd wordt. Dat willen ze onder meer gaan doen door de belasting op suikervrije dranken en bronwater te gaan verlagen. Goede zaak toch? Er zit alleen een addertje onder het gras.

 

Fabrikanten van frisdrank hebben ook niet stil gezeten. Ze weten dat suiker een negatief imago heeft en zijn daarom suikervrije dranken gaan ontwikkelen. In die dranken zit geen suiker, maar meestal zitten er wel andere stoffen in die de drank een zoete smaak geven. Alternatieve of kunstmatige zoetstoffen worden die stoffen genoemd.

 

Van alternatieve of kunstmatige zoetstoffen is het allerminst zeker dat ze gezond voor ons zijn. Van veel zoetstoffen wordt gesuggereerd dat ze ons meer laten eten. Onze hersenen denken namelijk dat er suiker aankomt, maar krijgen niets. Ze geven dan een signaal af om meer zoet te gaan eten.

 

Sommige zoetstoffen bestaan nog niet zo lang. Het is dan ook lastig om te voorspellen wat het dagelijks gebruik van die zoetstoffen voor je gezondheid doet. Er is eigenlijk nog te weinig bekend om de zoetstoffen echt als veilig te bestempelen.

 

Als we met elkaar in plaats van ‘gewone’ frisdranken en sappen overstappen op ‘light’ versies, dan is het maar de vraag of we gezondheidswinst gaan boeken.

 

Maatregelen die maken dat we gezonder gaan leven zijn fijn, maar hopelijk maakt de overheid wel de juiste beslissingen.

 

Heppie zegt drink liever water en thee in plaats van frisdrank!


Nederlanders storen zich steeds meer aan elkaar

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat steeds meer Nederlanders overlast ervaren van buren of andere mensen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat enige tolerantie niet verkeerd is.

 

Er is een onderzoek gedaan naar de mate waarin Nederlanders zich aan elkaar storen. Steeds meer mensen storen zich aan anderen en het gebeurt steeds vaker.

 

Stoor jij je wel eens aan iemand? Als ie bijvoorbeeld rara geluiden maakt of irritant lacht? Is dat eigenlijk wel nodig? En kan je je voorstellen dat iemand zich aan jou irriteert? Wat vind je daar dan van?

 

Dat wij Nederlanders ons steeds sneller aan iemand irriteren is niet nieuw. De laatste jaren is het aantal irritaties alleen maar toegenomen. Het rare daarbij is dat we wel vinden dat we zelf alles kunnen maken en onze omgeving daar niet over moet zeuren. Dat is wel een beetje vreemd. Als je vindt dat een ander geen overlast mag veroorzaken, zou je zeggen dat je dat dan zelf ook niet normaal moet vinden.

 

Eigenlijk is het wel jammer, want irritatie is helemaal geen leuk gevoel. Als je een beetje meer geduld hebt, je niet zo snel ergert, dan is het leven veel leuker. Je omgeving maakt nu eenmaal wel eens geluid of doet iets raars. Dat doe je zelf ook wel eens!

 

Heppie zegt irriteer je niet zo snel, dan is het leven een stuk leuker!


Arts: van ‘8 tot 8’ eten kan wonderden doen voor je darmen

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

ER stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat het goed is om al je maaltijden binnen 12 uur te consumeren en daarna 12 uur niets te eten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat 12 uur niet eten voor je lijf een goede zaak is!

 

Heb jij de hele dag door trek in eten? Het is eigenlijk best gezond voor je lichaam (en je hoofd wordt er ook blij van) als je niet de hele dag door eet. Nieuwe onderzoeken tonen zelfs aan dat het slim is om 12 uur op een dag wel te eten en 12 uur op een dag niet te eten. Als van 8 uur tot 8 uur eten niet handig is, omdat je bijvoorbeeld om 8 uur al naar school moet, dan kun je ook aanhouden van 7 uur tot 7 uur.

 

Tijdens de 12 uur op een dag dat je wel eet, is het natuurlijk aan te raden niet te vaak te eten (niet meer dan 6 keer op een dag iets naar binnen werken-snoepjes tellen ook mee) en zo gezond mogelijk te eten. Tijdens de 12 uur dat je niet eet, kan je lijf dan tot rust komen. Dat is gezond voor je lichaam.

 

Nou zal je misschien denken ‘dat lukt niet op vrijdag want dan heb ik in de avond een feestje’ of ‘op zaterdagavond mag ik altijd wat chips, dat laat ik echt niet staan’ of ‘als we bij oma logeren eten we altijd later’. Dat zijn dingen die niet zo erg zijn. Elke regel kent uitzonderingen. Het is handig om zo vaak mogelijk binnen 12 uur te eten, maar je mag best eens een uitzondering maken.

 

Uiteraard blijft wat je eet ook belangrijk, want gedurende 12 uur alleen ongezonde dingen naar binnen werken, blijft ongezond.

 

Heppie zegt doen: 12 uur eten en 12 uur niet eten! Een goede balans!

 


Omstreden pesticiden nog jaren toegestaan in groente-en fruitteelt

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat pesticiden die de hormoonhuishouding kunnen verstoren of de vruchtbaarheid kunnen schaden, nog jarenlang zijn toegestaan.

 

HEPPIELEVEN

Heppie begrijpt dat je soms bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken als groente- of fruitteleer, maar het moet niet schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier!

 

Pesticiden zijn bestrijdingsmiddelen op chemische basis. Op chemische basis wil zeggen dat het geen natuurlijke middelen zijn. Pesticiden worden op gewassen gespoten om ziekten te bestrijden, ongedierte te doden of onkruid dat schadelijk is voor het gewas.

 

Je mag niet zomaar zelf bepalen welke bestrijdingsmiddelen je wil gebruiken als groente- of fruitteler. Er zijn strenge regels opgesteld door de Europese Unie, omdat pesticiden ongezond kunnen zijn voor de gezondheid van mensen.

 

Als een bestrijdingsmiddel op de markt gebracht wordt, moet het getest worden en goedgekeurd worden. Na 10 jaar moet opnieuw bekeken worden of een bestrijdingsmiddel nog steeds goedgekeurd kan worden. Vaak wordt bij een dergelijke herkeuring besloten dat een bestrijdingsmiddel niet langer gebruikt mag worden, omdat het toch ongezond blijkt te zijn voor mens en/of dier.

 

Doordat er niet genoeg mensen zijn die de beoordelingen na 10 jaar kunnen doen, wordt die beoordeling vaak uitgesteld. Omdat er wel aan de regels voldaan moet worden, krijgt een bestrijdingsmiddel dan een verlenging waarmee het nog toegestaan is. Op deze manier kunnen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen te lang gebruikt worden. Dat is niet goed.

 

Het is altijd belangrijk groente en fruit, waarvan je niet zeker bent of het bespoten is, goed te wassen voordat je het opeet. Niet alles kan je afwassen, maar wel een deel.

 

Heppie zegt pas op met pesticiden en was je gewassen goed voordat je ze eet.

 


Explosieve toename van ongelukken met springkussens: 22oo gewonden in jaar tijd

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat Nederlandse ziekenhuizen signaleren dat het aantal ongevallen met luchtkussens de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat springen leuk moet blijven en niet gevaarlijk moet worden!

 

Spring jij wel eens op een luchtkussen? Vast wel! Het is ook heel leuk om op een luchtkussen te springen.

 

Er gebeuren tegenwoordig jammer genoeg wel veel ongelukken met luchtkussens. Elke dag belanden 6 kinderen in het ziekenhuis omdat ze een ongeluk met een springkussen hebben gehad.

 

Er zijn verschillende redenen waarom het mis gaat op een springkussen. De belangrijkste redenen zijn dat springkussens te groot worden, dat er teveel kinderen op een springkussen zijn, dat er kunsten uitgehaald worden op een springkussen wat eigenlijk niet zou moeten en dat er te weinig toezicht is bij het springen.

 

Sommige dingen kun je als kind niets aan doen. Maar als je ziet dat er al teveel kinderen op een springkussen zijn, dan kan je wel even wachten tot er weer kinderen vanaf zijn. Als een kind kunsten uithaalt die gevaarlijk zijn op een springkussen en er is toezicht, kan je het altijd even melden. Op die manier verklein je zelf al de kans dat je aan je spring avontuur een gebroken been of pols over houdt!

 

Heppie zegt springen is leuk, maar let goed op de veiligheid.

 


De vakantie voorbij, nu weer op tijd naar bed-maar hoe dan?

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op nieuwssite. In het artikel staat dat met het einde van de zomervakantie ook kinderbedtijden weer een rol gaan spelen. Een hele kunst om kinderen weer op tijd in bed te krijgen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat met de start van school, ook de start van regelmaat en ritme in zicht is.

 

Moet jij van je ouders ook opeens weer op tijd naar bed nu de zomervakantie weer voorbij is? Vind je dat ook zo onrechtvaardig? Toch hebben ze wel gelijk. Het is belangrijk als de school weer begint om weer op tijd naar bed te gaan.

 

Als je niet op tijd naar bed gaat, heb je op school meer moeite om je te kunnen concentreren en dat is op school wel belangrijk. Voor leerkrachten is het niet prettig les geven als veel kinderen vermoeid zijn. Opstaan is ook helemaal niet leuk als je in de ochtend nog moe bent en eigenlijk nog wilt slapen.

 

Een kind tussen de 6 en 12 jaar heeft 9 tot 1 uur slaap per nacht nodig. Hoe ouder het kind wordt hoe minder slaap er gemiddeld per nacht nodig is. Wie 6 jaar is en om 7 uur opstaat moet dus ongeveer om 7 uur ook naar bed gaan. Een kind tussen de 13 en 19 jaar heeft gemiddeld 8 tot 10 uur slaap per nacht nodig.

 

Als je op vakantie gewend was later naar bed te gaan, zal het best even wennen zijn om weer vroeger naar bed te gaan. Om zo snel mogelijk weer in je ritme te komen, is het handig om gewoon op je normale bedtijd in bed te gaan liggen. Als je echt nog niet moe bent, kan je nog even lezen of naar een muziekje luisteren.

 

Probeer vlak voor het slapen gaan niet op schermen (telefoon, tablet, tv) te kijken. Het blauwe licht maakt dat je juist minder makkelijk in slaap valt omdat dat aanmaak van melatonine (slaaphormoon) verstoord wordt.

 

Heppie zegt lekker op tijd naar bed en weer fris in de klas!

 


Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen

 

Heppie is ervan overtuigd dat iedereen die beweegt beter in zijn vel zit!

 

Bewegen is goed voor je en je krijgt er nog een beter humeur door ook! Uit een onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders minimaal eenmaal per week fietst, wandelt of tuiniert. Dat is een hoog percentage! Van de rest van de Europeanen wandelen, tuinieren of fietsen gemiddeld maar 44% minimaal eenmaal per week. Een reden dat Nederland er goed uit komt is dat wij veel fietspaden en wandelpaden hebben.

 

Minimaal eenmaal per wee kan veel betekenen. Het kan dagelijks bewegen inhouden of een keer per week. Dagelijks bewegen is top, eenmaal per week is wel wat aan de lage kant. Het maakt ook nog uit of je langer of korter beweegt.

 

Nederlanders sporten ook best veel als dat vergeleken wordt met de rest van Europa. Maar uit dit onderzoek kwam naar voren dat nog geen 60% van Nederlanders sport en dat valt dan weer tegen, zeker als je bedenkt hoeveel sportclubs Nederland wel niet heeft.

 

Of het onderzoek helemaal klopt is ook nog maar de vraag. De deelnemers moesten een vragenlijst invullen. Als je een vragenlijst moet invullen hebben veel mensen de neiging om bewust of onbewust iets beter voor de dag te willen komen dan de waarheid zou zijn. Soms weten mensen ook echt niet hoe lang ze met hun hond zijn gaan wandelen of hoe vaak ze in een week de fiets hebben gepakt als ze boodschappen gingen doen. Zelf weet je waarschijnlijk ook niet precies hoeveel minuten je de afgelopen week ergens gewandeld hebt.

 

In ieder geval lijkt Nederland best goed bezig te zijn!

 

Heppie zegt laten we gewoon allemaal minimaal wekelijks in beweging komen en bij voorkeur vaker!

 


Kinderopvang mijdt elk risico, zelfs een hekje om een boomstronk

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat kinderdagverblijven kinderen nauwelijks risico’s laten nemen bij het spelen met alle gevolgen van dien.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat risico’s bij het leven horen en alleen maar gezond zijn.

 

Dit artikel gaat over een kinderdagverblijf en jullie zitten al op school! Toch valt ook de naschoolse opvang onder kinderdagverblijven en wellicht geldt dit artikel dan ook nog wel voor jou!

 

Als kind is het leuk om buiten te spelen en te rennen, te klimmen en klauteren. Soms kan dat zelfs ook binnen bij bijvoorbeeld een binnenspeeltuin. Je kunt dan ook wel eens vallen en misschien een schaafwond oplopen of als je heel veel pech hebt, iets breken.

 

Dat je risico’s loopt met spelen op vallen en pijn, dat hoort nu eenmaal bij spelen, toch? Hopelijk ben je het daar mee eens! Risico’s bij spelen zijn gezond. Van vallen en pijn leer je hoe je dingen anders moet doen. Je leert omgaan met kleine risico’s. Daardoor kan je als je groot bent ook beter omgaan met risico’s en ben je minder bang.

 

Door hele strenge controles zijn veel plaatsen van kinderopvang zo ingericht dat kinderen zo min mogelijk risico lopen bij het spelen. Enerzijds is dat fijn omdat ze dan weinig vallen of zich pijn doen, aan de andere kant leren ze ook niet omgaan met de risico’s die erbij horen.

 

Spelen met risico is heel goed voor je en een geschaafde knie hoort er nou eenmaal bij!

 

Heppie zegt lekker klimmen en klauteren. Wie niet heeft geleerd te vallen, heeft ook niet geleerd om op te staan!

 


Coca-Cola: ‘Onze consumenten zijn nog niet klaar voor suikervrij’

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop een nieuwssite. In het artikel staat dat Coca-Cola van mening is dat klanten nog niet toe zijn aan suikervrije drankjes.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is van mening dat Coca-Cola niet zulke ongezonde drank op de markt moet brengen!

 

Drink jij vaak een glas prik? Realiseer je je dat je dan ca. 7 suikerklontjes per glas naar binnen werkt? Niemand hoeft je uit te leggen dat dat niet gezond is en dat je je daar ook niet beter van gaat voelen!

 

Fabrikanten van ongezond drankjes, zoals Coca-Cola, krijgen steeds meer commentaar op het feit dat ze zulke ongezonde drankjes verkopen. Mede daarom is ook Coca-Cola Zero op de markt gebracht. Omdat bedrijven als Coca-Cola voor hun winst afhankelijk zijn van de verkoop van ongezonde drankjes vol suikers, zijn ze niet blij dat er meer en meer aandacht is voor hoe ongezond al deze drankjes zijn. Ze kunnen dat niet negeren.

 

Coca-Cola zegt nu dat de klanten nog niet toe zijn aan suikervrije drankjes. Ze geven als voorbeeld Sprit-Zero. Sprite-Zero is een variant van suikervrije Sprite. Het werd niet goed verkocht. Mensen willen het niet zegt Coca-Cola, omdat ze het niet kennen. Dat is erg flauw. Natuurlijk kopen we liever een drankje wat we kennen dan een onbekend drankje. Zo werkt dat nu eenmaal. Maar heeft Coca-Cola zijn best gedaan om dit drankje bekend te maken? Heb jij er reclame van gezien of kon jij het ergens gratis proeven? Nogal makkelijk dan om te zeggen dat klanten liever drankjes willen met suiker!

 

Coca-Cola Zero hebben ze wel bekend gemaakt en dat wordt veel gedronken. Overigens zijn ook zero-drankjes niet gezond. Het beste is om prik gewoon niet te drinken of hooguit een glaasje op een feestje of in het weekend. Er zijn genoeg andere drankjes die veel beter voor je zijn.

 

Heppie zegt bewijs Coca-Cola het tegendeel en laat prik gewoon staan!

 


Maak hele straten rond scholen en ziekenhuis Rotterdam rookvrij

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat er in Rotterdam een voorstel ingediend is om twee straten volledig rookvrij te maken.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat sommige mensen nog even moeten wennen aan het idee dat je ook buiten niet overal meer mag roken.

 

Kan jij het ook zo vies vinden als je ergens bent er je krijgt continu rookwalmen van een roker jouw kant op geblazen? Roken is niet alleen ongezond voor de roker zelf, maar ook voor mensen eromheen, ook buiten!

 

Op veel plaatsen in Nederland mag je al niet meer roken. Heel vroeger mocht je overal roken. Er mocht gerookt worden in de trein, in een restaurant en er waren zelfs leerkrachten die in de klas rookten. Kan je je dat voorstellen?

 

In Nederland proberen we een samenleving te creëren die rookvrij is. Dat kan enerzijds door te zorgen dat er weinig of geen mensen meer beginnen met roken en anderzijds door rokers te helpen om te stoppen.

 

Om roken zo min mogelijk aantrekkelijk te maken, komt er onder meer op steeds meer plaatsen een rookverbod. Je mag in veel gebouwen niet meer roken en zelfs op een treinperron mag je niet overal meer roken, ook al is dat buiten. En het gaat nog verder.

 

In Rotterdam hebben nu een ziekenhuis in Rotterdam (Erasmus), een Gymnasium en de Hogeschool Rotterdam een verzoek ingediend bij de burgemeester dat er in de omgeving van die gebouwen ook buiten niet meer gerookt mag worden. Ze willen af van het roken en de overlast van de peuken.

 

Het is mooi om een rookvrije samenleving na te streven, maar er moet dan wel goede hulp zijn voor de rokers die willen stoppen en dat op eigen kracht niet kunnen. Stoppen met roken lijkt makkelijker dan het is. Roken is een verslaving en veel mensen kunnen niet van de ene op de andere dag stoppen, zelfs niet als ze dat willen. Voor die mensen moet er wel goede hulp komen.

 

Heppie zegt dat een rookvrije samenleving een mooi streven is! Binnen en buiten!

 


Leraren adviseren: blijf stampen tijdens de vakantie

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat basisschoolleraren vinden dat ouders hun kinderen moeten bijspijkeren in de zomervakantie, omdat het veel tijd kost om ze na de vakantie weer op het juiste niveau te krijgen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat vakantie is om te relaxen en niet om veel met school bezig te zijn, maar achterstanden oplopen is ook niet goed.

 

Doe jij veel aan school tijdens de vakantie? Wil je dat wel, maar werken je ouders niet mee? Of wil je zelf even niet te veel met schoolwerk bezig zijn?

 

Veel juffen en meesters merken dat er na een zomervakantie dingen weg gezakt zijn en dat ze eerst hun best moeten doen om alle kinderen weer op het zelfde niveau te krijgen als voor de zomervakantie. Dat kost tijd en moeite, waar juffen en meesters niet altijd even blij mee zijn.

 

Veel ouders en kinderen vinden dat vakantie is om vakantie te vieren. Dan hoef je niet te veel te doen aan school en mag je juist lekker relaxen en ontspannen.

 

Het ene is waar, maar het andere ook. Het is prima om in de vakantie niet te veel te doen aan je schoolwerk, maar soms nog eens nadenken over wat je allemaal geleerd hebt, kan ook geen kwaad. Een keer een tafel herhalen met z’n allen onderweg, een beetje lezen voor het slapen gaan… helemaal niet erg en wel nuttig!

 

Als je een taak voor de zomervakantie hebt meegekregen dan moet je die natuurlijk wel maken in de zomervakantie en niet na de vakantie. Dat is eigenlijk wel logisch.

 


Kind met diploma kan zwemmen verleren

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat kinderen met zwemdiploma die niet geregeld zwemmen, het makkelijk verleren.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat zwemmen een belangrijke vaardigheid is!

 

Heb jij ook al zwemles gehad vanaf groep 1 of 2? Vond je het moeilijk om te leren zwemmen? Nu is het vast een gewoonte waar je verder niet meer bij nadenkt. Zwemmen is leuk en gaat bijna vanzelf!

 

Toch blijkt dat een beetje te simpel zijn voorgesteld. Wie zwemles heeft gehad en diploma’s heeft gehaald kan niet altijd goed zwemmen. Je kunt zwemmen namelijk ook weer verleren.

 

Als je op jonge leeftijd je zwemdiploma’s haalt, dan is dat fijn. Er is veel water in Nederland en niemand wil in het water vallen zonder te kunnen zwemmen. En het is natuurlijk ook heel leuk en fijn als je kunt zwemmen als het mooi weer is. Lekker naar het zwembad of in natuurwater zwemmen.

 

Wie jong zijn diploma’s haalt en niet regelmatig zwemt, kan zwemmen weer verleren. Dan heb je dus wel een diploma (of zelfs meerdere) maar kan je eigenlijk toch niet goed zwemmen omdat je het te weinig hebt gedaan.

 

Het is dus niet alleen heel gezellig om regelmatig met je ouders of anderen te gaan zwemmen, het is ook heel belangrijk om goed te kunnen blijven zwemmen. Oefening baart kunst!

 

Heppie zegt lekker regelmatig zwemmen: hartstikke leuk en dan verleer je het ook niet!

 


School is discussie over gezonde traktatie beu: alleen nog een taart van karton

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat een basisschool uit Gelderland traktaties heeft afgeschaft.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat een verjaardag vieren op veel manieren kan!

 

Je bent allemaal al vast een keer jarig geweest op school. Wat heb jij toen getrakteerd? Mocht je zelf kiezen van je ouders of hebben zij besloten wat je ging trakteren? Mocht je alleen op school trakteren of ook op je sportclub of andere hobbies?

 

Heb je lang nagedacht over je traktatie? Moest het mooi zijn of juist heel lekker? Wilde je zelf iets bakken of liever knutselen? Mag iedereen in je klas alles eten of zijn er kinderen die bijvoorbeeld niet tegen gluten kunnen? En wat heb je aan de juffen en meesters getrakteerd? Hetzelfde als aan de leerlingen of iets anders?

 

Mocht je op school alles trakteren of had de school regels gesteld? Is de school van mening dat een traktatie gezond moet zijn of maakt dat voor een traktatie niet uit?

 

Steeds meer scholen gaan gezondheid belangrijk vinden. Dat is natuurlijk ook belangrijk! Mag een traktatie dan nog ongezond zijn? Er zijn steeds meer scholen (en ouders) die vinden dat ook een traktatie niet ongezond moet zijn. Een keer is niet erg, maar 30 keer per jaar is wel erg.

 

Een school uit Gelderland heeft nu besloten dat er geen traktaties meer meegenomen mogen worden naar school. Je verjaardag overslaan dan? Nee, zeker niet. Ze hangen daar slingers op, zingen voor je en je krijgt een papieren taart. Maar daar is het niet mee klaar, het leukste moet nog komen. Er zijn daar allemaal leuke dingen waar jij uit mag kiezen als je jarig bent. Je kunt kiezen voor de hele dag naast iemand zitten of met de hele klas een bepaald spel spelen of langer buiten spelen en nog veel meer. Elk jaar mag je opnieuw iets kiezen! Misschien wel veel leuker dan trakteren?! In ieder geval gezonder!

 

Deze school is niet de eerste school die het zo oplost. Misschien ook een leuke oplossing voor je eigen school. Bespreek het maar met je juf of meester.

 

Heppie zegt vieren kan je op veel manieren en doen is misschien wel leuker dan eten!

 


Hierom zijn voedingsvezels zo belangrijk voor je gezondheid

 

Heppie weet wel dat je aardig problemen kunt krijgen als je te weinig voedingsvezels eet. Wil je liever niet meemaken!

 

Voedingsvezels, wat zijn dat nou weer? Moet je dat ook eten? En waar is dat dan gezond voor?

 

Voedingsvezels moet je inderdaad eten en ze zijn heel gezond voor je darmen. Als je wel een buikpijn hebt, moeilijk naar de wc kunt, bestaat de kans dat te weinig vezels daar de oorzaak van zijn.

 

Je darmen hebben voedingsvezels nodig om hun werk goed te kunnen doen. In je darmen leven miljoenen microkleine beestjes, eigenlijk geen beestjes, maar organismen. Deze organismen noemen we bacterien. Goede bacterien zijn belangrijk voor alles wat je darmen doen, maar ook voor je humeur. En goede bacterien willen graag eten. Wat ze eten? Nou vezels!

 

Maar vezels doen nog veel meer. Ze houden je darmen en een deel van je lijf gezond. Je immuunsysteem functioneert beter, je voelt je fijner, je kan makkelijker naar de wc en nog veel meer voordelen, als je genoeg vezels eet.

 

Er oplosbare en niet-oplosbare vezels. Alle vezels haal je uit plantaardige voeding.  Je darm kan vezels niet verteren of opnemen.

 

Niet oplosbare vezels kunnen vocht opnemen. Ze zorgen ervoor dat je darmen goed kunnen bewegen. Niet oplosbare vezels geven je ontlasting ook een juiste dikte. Deze vezels verlaten je lichaam onveranderd, maar ze hebben onderweg wel goed werk verricht. Deze vezels vinden we in onder meer volkorenbrood, havermout, lijnzaad en noten.

 

Oplosbare vezels worden afgebroken in de dikke darm. Ze stimuleren de werking van je darmen en voeden goede darmbacteriën. Deze vezels komen veel voor in groente, fruit en peulvruchten.

 

Veel vezels eten vinden je darmen heel fijn. Ze belonen je ruimschoots!

 

Heppie zegt eet elke dag genoeg vezels, daar ondervind je elke dag plezier van!

 

 


Nederlandse kinderen zijn kampioen stilzitten

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat slechts een kleine meerderheid van de kinderen In Nederland voldoende beweegt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie wordt niet heel vrolijk van dit soort berichten, want bewegen is zo belangrijk voor je!

 

Maar net de helft van de kinderen tussen de 4 en de 12 jaar beweegt voldoende volgens de richtlijn bewegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Iets meer dan de helft van de kinderen is zo weinig dat Heppie het bijna niet kan geloven!

 

Als je nou volgens de richtlijn heel veel moest bewegen, dan was het wat anders, maar je hoeft maar een uur per dag te bewegen. Dan niet gewoon rustig wandelen, maar zo bewegen dat je er een klein beetje moe van wordt. Zoals stevig doorlopen, fietsen of buiten spelen. Rennen, intensief sporten of heel hard fietsen is niet eens nodig! Richtlijnen zijn gemaakt als richtlijn en niet als wet, maar dat wil niet zeggen dat een uur per dag bewegen niet ontzettend belangrijk is!

 

Als je bedenkt dat je elke dag op school in de pauze al buiten speelt en dat je minstens eenmaal per week gym hebt, dan is dat al gemiddeld een half uur per dag bewegen. Wie op de fiets naar school gaat of lopend, komt dan al snel aan het uur. Maar wat is er mis met buiten spelen?

 

Veel kinderen zitten op een sport. Dat doen ze eenmaal, tweemaal of soms zelfs driemaal per week. Dan is het toch raar dat maar de helft van de kinderen een uur per dag goed beweegt? Dat is echt voor iedereen haalbaar!

 

Genoeg bewegen is belangrijk voor je lijf. Je moet je spieren ontwikkelen voor allerlei dingen, als bewegen en stabiel staan. Bewegen en buiten zijn, is ook belangrijk voor nog veel meer dingen. Je bent bijvoorbeeld blijer als je genoeg beweegt en buiten bent, je kunt je beter concentreren en beter slapen.

 

Ga dus allemaal genoeg bewegen! Wedden dat je dan nooit meer anders wilt?

 

Heppie zegt bewegen is van levensbelang!

 


Nederlanders tevreden met sociale leven; appen is minder belangrijk

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat zeker 83% van de Nederlanders van 18 jaar of ouder tevreden is met hun sociale leven. Vooral persoonlijk contact wordt belangrijk gevonden.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat minder appen en meer persoonlijk contact echt beter is voor je sociale leven!

 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoekt van alles in Nederland. Nu hebben ze een onderzoek gedaan naar hoe tevreden we zijn met ons sociale leven. En wij Nederlanders blijken behoorlijk gelukkig te zijn met ons sociale leven. Ruim 8 van de 10 Nederlanders van 18 jaar of ouder is tevreden met hun sociale leven.

 

Whatsappen, bellen, e-mailen, skypen etc. heeft allemaal betrekking op ons sociale leven. Toch blijken deze dingen niet zo super belangrijk als het gaat om de vraag of we tevreden zijn met ons sociale leven. Persoonlijk contact daar draait het toch om. Wie veel persoonlijk contact heeft met anderen, is veel meer tevreden met zijn sociaal leven, dan wie dat niet heeft.

 

Mensen die vaker persoonlijk contact hebben, meer sociale dingen doen, zijn tevredener dan mensen die daar minder aan toe komen. Gelukkig zie je op school je vrienden en vriendinnen elke dag, dus heb je gelegenheid genoeg om persoonlijk contact te hebben!

 

Als mensen persoonlijk contact hebben, vinden ze vrienden zien het meest belangrijk en buren zien het minst belangrijk. Misschien omdat je je buren al regelmatig ziet, zonder dat je daar heel veel moeite voor hoeft te doen? Vrienden kies je natuurlijk zelf en die wil je graag regelmatig zien.

 

Probeer ook in je vakantie nog genoeg leuke sociale dingen te doen. Je Playstation en telefoon liggen er ook nog wel als je vakantie voorbij is!

 

Heppie zegt doe lekker sociaal, daar wordt je gelukkig van!

 


Nederlandse boeren willen overstappen om natuurvriendelijke methoden

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat er onder Nederlandse boeren een sterke behoefte leeft om over te stappen naar meer natuurvriendelijke methoden.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor duurzaam ondernemen, ook bij boeren!

 

Een Nederlandse krant heeft een onderzoek laten uitvoeren onder boeren. Vooral boeren die aan landbouw doen zijn bij het onderzoek betrokken en minder veeboeren. Van degenen die aan het onderzoek meededen werkt momenteel maar 6% biologisch. Dat is niet zoveel. Gelukkig heeft ruim 80% aangegeven dat ze graag willen overstappen naar meer natuurvriendelijke methoden.

 

Ongeveer de helft van de ondervraagde boeren wil snel beginnen met die overstap naar methoden die beter zijn voor de natuur. Ze willen binnen een jaar al veranderingen doorvoeren. Dat is ook wel nodig, want de huidige manier van boeren is vaak niet zo goed voor de natuur.

 

Ook boeren zijn van mening dat het niet goed is dat landbouw de natuur uitput. Als de natuur te veel onder druk komt te staan, hebben we straks met z’n alleen een enorm probleem. Het is beter om met de natuur te gaan samenwerken.

 

Boer wordt je niet zomaar. De meeste boeren zijn dan ook trots op hun vak en trots op hun bedrijf. En met recht! Wel maken veel boeren zich zorgen over de toekomst. Er moeten echt wel flinke veranderingen gaan plaats vinden.

 

Heppie zegt samenwerken met de natuur is beter voor iedereen!

 


Mooie kleren, lekker eten en familie: wat Kerst is voor jullie is Suikerfeest voor ons

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikels staat dat de moslims na een maand vasten met het Suikerfeest het einde van de ramadan vieren. Een feest van naastenliefde, tijd voor familie en geborgenheid.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor familiefeesten, zowel Kerst als Suikerfeest!

 

Heppie is van mening dat de kop van dit artikel een beetje vreemd is. Er is toch geen ‘jullie’ en ‘ons’! Sommige mensen zijn moslim, andere mensen zijn christen, weer andere mensen boeddhist en sommige mensen geloven nog wat anders of helemaal niets. Met elkaar zijn we ‘wij’!

 

Ramadan en Kerst hebben veel overeenkomsten. Kerst is gerelateerd aan het christelijk geloof, ramadan aan de islam. Bij beide feesten zoek je familie op, doe je gezellig met elkaar en eet je met elkaar. Met Kerst gaan veel mensen naar de kerk. Bij het Suikerfeest gaan veel mensen naar het gebed in de moskee. Bij beide feesten gaat het ook om samenzijn, verbondenheid en naastenliefde.

 

Tijdens de ramadan vasten moslims tijdens de zonsopgang. In de zomermaanden gaat de zon al vroeg op en laat onder. De moslims mogen dan een groot deel van de dag niet eten (en maar beperkt drinken). Het is zwaar om vol te houden, zeker met de warmte van de afgelopen periode. Ongeacht hoe je over de islam denkt, is het heel knap als mensen vanuit hun geloof een maand vasten. Dat is niet gemakkelijk. Het is zeker iets waar je respect voor kunt hebben.

 

Aan het einde van de maand vasten is het Suikerfeest. Er wordt dan gevierd dat er weer gegeten mag worden, dat de vasten gebroken mag worden (zo heet dat). Er wordt gebeden in de moskee. Families zoeken elkaar op en eten met elkaar. Dat gebeurt wereldwijd, net als met Kerst.

 

Veel mensen zien het Suikerfeest ook als een verbroederingsfeest. Ze eten niet alleen zelf lekker, maar geven ook iets aan hun buren. Het maakt daarbij niet uit of de buren moslim zijn, Nederlander zijn of van welke herkomst ook. Een mooi gebaar!

 

Heppie zegt waar we met elkaar kunnen vieren en respecteren, kunnen we met elkaar bouwen aan een mooie toekomst!

 


Ambachtelijk? Stop met liegen over voeding

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat  ‘huisgemaakt’ of ‘grootmoeders …’ mooie termen zijn, maar inhoudelijk niets zeggen over voeding. Net als vermeldingen van bijvoorbeeld fruitplaatjes op producten waar amper fruit in zit.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is tegen misleiding!

 

 

Het BEUC is een Europees overkoepelend bureau van consumentenverenigingen. Het BEUC zet zich onder meer in voor veiligheid, informatie, keuzevrijheid, onderwijs en een schone leefomgeving.

 

In verschillende landen in onderzoek gedaan naar etiketten en plaatjes op voeding door consumentenorganisaties. Het BEUC heeft van 10 landen deze onderzoeken gecombineerd. De conclusie is dat fabrikanten niet bijster eerlijk zijn met de informatie die ze op de verpakking van hun voedingsmiddelen laten zien.

 

Op een verpakking kan staan ‘ambachtelijk brood’, terwijl het brood uit een fabriek komt en dus allesbehalve ambachtelijk is. Op een toetje kan een aardbei staan met ‘natuurlijk lekker’, terwijl er niets natuurlijks aan is en er niet eens een aardbei in het toetje verwerkt is. Op de verpakking van voorgegaard vlees kan staan ‘traditioneel bereid’ terwijl er niets traditioneel is, laat staan de bereiding.

 

Het is gewoon toegestaan om consumenten te misleiden. Een mooi plaatje met een mooie term op een verpakking is toegestaan, zonder dat het iets over de inhoud van het product zegt. Een slechte zaak! Veel mensen nemen namelijk niet de moeite om een etiket echt goed te lezen en denken op deze manier dat ze gezonde voeding kopen, terwijl er echt niets gezond is aan het product.

 

De consumentenbond heeft in 2013 een poging gedaan fabrikanten te bewegen minder misleidende etiketten te laten maken. Helaas is er weinig verandert. Nu adviseert het BEUC om meer regels te gaan voeren. De regels hebben betrekking op etiketten, gebruikte termen en afbeeldingen op voedingsmiddelen.

 

Heppie zegt elke consument heeft recht op eerlijke informatie over wat hij eet!

 

 


Word jij chagrijnig als je honger hebt? Tijd om naar je lichaam te luisteren

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat mensen die bij honger snel kwaad worden niet alleen last hebben van een lage suikerspiegel, volgens een Amerikaanse universiteit.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat we eigenlijk nooit honger hebben!

 

Sommige mensen zijn eerder geïrriteerd als ze een poosje niet gegeten hebben en trek hebben.

 

Als je eet dan gebeurt er veel in je lichaam. Er veranderen ook waarden in je bloed. Onder meer je bloedsuikerspiegel stijgt. Vooral hoeveel en wat je eet, bepaalt in hoeverre je bloedsuikerspiegel stijgt. Als je dan weer een poosje niet eet, dan daalt je bloedsuikerspiegel weer. Hoe snel en hoeveel je bloedsuikerspiegel daalt is afhankelijk van onder meer hoeveel je gegeten hebt en wat je gegeten hebt.  De daling van je bloedsuikerspiegel kan een gevoel van trek geven en het kan ook zorgen dat je je minder prettig voelt. Hoe sneller je bloedsuikerspiegel daalt, hoe meer invloed het over het algemeen heeft op hoe je je voelt.

 

Tot op heden werd de daling van de bloedsuikerspiegel altijd als oorzaak gezien dat bepaalde mensen sneller boos worden als ze trek hebben. Een nieuw onderzoek van een Amerikaanse universiteit laat zien dat er meer oorzaken kunnen zijn voor dit gedrag.

 

In je lichaam spelen hormonen ook een grote rol. Hormonen zijn minuscule deeltjes in je lichaam die zorgen dat allerlei processen goed verlopen. Zo is er een hormoon, cortisol, dat met stress te maken heeft. Een verhoging van het cortisolgehalte zorgt ervoor dat je een bepaalde periode in staat om te gaan met een bedreigende situatie. Cortisol wordt ook gekoppeld aan trek of honger, waardoor je sneller geïrriteerd kan raken.

 

Sommige mensen hebben moeite met trek herkennen. Ze denken dat ze geïrriteerd raken van anderen als ze trek hebben en verwarren bepaalde gevoelens. Op die manier lijken ze sneller geïrriteerd als ze het druk hebben.

 

Als laatste kan een slaapgebrek een rol spelen. Wie te weinig slaapt wordt er vaak sowieso niet echt gezelliger op, maar wie te weinig slaapt krijgt ook nog een hongerig gevoel. Dubbelop een slecht humeur dus!

 

Voor wie zich bewust is van het feit dat trek een bepaald gevoel oplevert, wat niet altijd als prettig ervaren wordt, is het makkelijker om er niet geïrriteerd door te raken. Luisteren naar je lichaam is altijd belangrijk, ook voor je humeur!

 

Heppie zegt luister naar je lijf en laat je niet gek maken door een beetje trek!

 

 


Kabinet gaat eisen burgerschaponderwijs voor scholieren aanscherpen

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat de minister voornemens is om te verduidelijken wat kinderen moeten leren over hun pek in de samenleving.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat we respectvol met elkaar om moeten gaan en onze plaats in de samenleving moeten kennen.

 

Heb je ook wel eens burgerschaples gehad op school? Als het goed is wel! Toen je ouders net zo oud waren als jij, was er nog geen burgerschaples. Tegenwoordig is burgerschaples verplicht, maar mag elke school wel zelf weten hoe ze die lessen inkleden. De ene school doet best veel aan burgerschaples, de andere school doet er niet zoveel aan.

 

Bij burgerschaples leer je om respectvol om te gaan met elkaar, je omgeving en de samenleving. Je leert wat democratie en een rechtstaat is en je praat met elkaar over je plaats in de samenleving. Komt dat bekend voor?

 

Eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn om les te krijgen in respectvol met elkaar, je omgeving en samenleving omgaan. Als je iedereen zo behandelt als je graag zelf behandelt zou willen worden, kom je vast al aardig in de buurt. Gelukkig gaan de meeste mensen op een goede manier met elkaar en hun omgeving om. Zorg dat je tot het goede deel van de samenleving behoort en deze wereld een beetje mooier maakt met respectvol gedrag naar iedereen!

 

De minister wil dat alle scholen ongeveer hetzelfde gaan leren bij burgerschaples en ook dat op alle scholen ongeveer even vaak burgerschaples gegeven gaat worden. Hij gaat aangeven hoe dat er dan precies uit moet gaan zien.

 

Heppie zegt wees respectvol naar iedereen om je heen, behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden.

 


Kwart dertienjarigen bijziend, onderzoekers waarschuwen voor telefoongebruik

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat uit onderzoek blijkt dat te veel kijken naar beeldschermen slecht is voor kinderogen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat goed zicht je leven een stuk leuker maakt!

 

Schermen zijn niet zo goed voor je ogen. Dat wist je vast zelf ook al wel. Ondanks dat we al weten dat schermen niet goed voor kinderogen zijn, wordt er toch nog onderzoek naar gedaan. Dat is deels om te bepalen hoe slecht het nou precies is en deels om te kijken wat er over een langere periode gebeurt met kinderogen als ze veel naar schermen kijken.

 

In Rotterdam doen ze een groot onderzoek. Ze volgen duizenden kinderen gedurende een aantal jaar. De eerste keer dat ze de ogen van deze kinderen bekeken hebben, waren deze kinderen 6 jaar oud. Momenteel zijn de kinderen 13 jaar oud en het onderzoek gaat nog verder.

 

Toen de kinderen 6 jaar oud waren, was 2,5% van de kinderen bijziend. Dat wil zeggen dat ze niet goed veraf kunnen kijken. Nu, op hun 13e, is van dezelfde kinderen 25% bijziend. Dat is wel heel veel!

 

De onderzoekers zijn zelf een beetje geschrokken van de uitkomsten van hun onderzoek. Dat zoveel kinderen als zo jong zulke slechte ogen zouden krijgen van te veel naar beeldschermen kijken, hadden ze niet verwacht.

 

Het is natuurlijk goed om niet meer naar beeldschermen te kijken, maar in onze maatschappij is dat niet haalbaar. Iedereen kijkt wel eens tv of naar een telefoon of een digibord op school! Als je naar schermen kijkt, is het goed voor je ogen om niet te lang naar een scherm te kijken. Wissel het af met in de verte kijken. Zorg ook dat je genoeg buiten komt. Op die manier leer je je ogen dat veraf kijken en in buitenlucht goed kijken ook belangrijk is en wordt de schade aan je ogen kleiner.

 

Heppie zegt kijk niet te veel naar een beeldscherm, maar zorg dat je ook genoeg ver weg kijkt en buiten bent!

 


Tien minuten flink wandelen levert meer op dan tienduizend stappen per dag

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel dat het voor een volwassen persoon gezonder is om minimaal 10 minuten per dag flink te wandelen dan de aanbevolen 10.000 stappen per dag te behalen, volgens een Britse overheidsinstantie.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor bewegen, alle vormen van bewegen dragen bij aan een actieve levensstijl.

 

Regelmatig bewegen is goed voor iedereen! Je blijft er gezonder door, leeft er langer door, maar je wordt er vooral blijer van. Wie regelmatig beweegt zit beter in zijn vel.

 

Wat is nou genoeg bewegen en wanneer beweeg je intensief genoeg? Er wordt gezegd dat gezond bewegen tot gevolg heeft dat je hartslag omhoog gaat en dat je ademhaling versnelt. Dat wil niet zeggen dat je met je tong op je knieën moet liggen hijgen, maar wel dat je dus sneller ademt dan normaal.

 

Eerder werd wel gezegd dat iedereen die 10.000 stappen op een dag zette, actief genoeg was. Maar nu hebben ze ontdekt dat je prima 10.000 stappen kunt zetten met heel langzaam lopen. Daar gaat je hartslag niet van omhoog en je ademhaling wordt er niet sneller van. Niet intensief genoeg dus.

 

Wie minstens 10 minuten per dag zo beweegt dat zijn hartslag omhoog gaat en zijn ademhaling versnelt, gaat de goede kant op als het gaat om actief leven. Je kunt flink doorwandelen, je kunt hardlopen, voetballen, dansen en nog 1000 andere dingen.

 

Dit onderzoek is gedaan bij volwassenen, maar het geldt net zo goed voor kinderen. Die moeten misschien nog wel meer bewegen!

 

Voor veel volwassenen was het moeilijk om minstens 10 minuten per dag stevig door te wandelen. Sommigen hadden geen tijd (dachten ze), anderen waren niet zo gemotiveerd en weer anderen lopen niet zo snel. Kan je het je voorstellen? Ik hoop het niet!

 

Heppie zegt aan de wandel met elkaar! Minstens 10 minuten per dag stevig wandelen is voor iedereen te doen!

 


Overheid moet verslavende games voor jongeren verbieden

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het oorspronkelijke artikel wordt gesteld dat de overheid er alle aan doet om sigaretten-,drank- en drugsgebruik aan banden te leggen onder jongeren, maar dat verslavende games volledig buiten schot blijven.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat het goed is dat er aandacht is voor verslavend game-gedrag onder jongeren.

 

Ken je dat? Dat je helemaal in een game opgaat en gewoon de tijd vergeet? Dat je vergeet dat je nog van alles wilde doen en alleen maar in je spelletje opgaat? Dat is niet erg voor een keertje, maar het wordt ongezond gedrag als je dagelijks zo in je games opgaat dat je de wereld om je heen vergeet en alleen maar verder wilt gamen.

 

In Nederland is er veel aandacht voor verslavingen en slecht gedrag onder jongeren. We hebben niet voor niets de campagne ‘Nix 18’ die geldt voor alcohol, drugs en sigaretten. We willen dat onze jongeren niet roken, geen alcohol drinken en geen drugs gebruiken. Dat is een prima streven, maar waarom is verslavende games dan geen probleem?

 

Deskundigen geven aan dat ook verslavende games heel gevaarlijk kunnen zijn. Je kunt zo in een spel opgaan, dat het een verslaving wordt ,waar je in je dagelijks leven last van gaat krijgen. Het is dan alleen nog maar leuk om te gamen in plaats van bijvoorbeeld buiten spelen of leuke dingen met vrienden doen of sporten. Je hebt eigenlijk geen tijd meer om te eten en te slapen, omdat je steeds wilt gamen. Niet goed voor je!

 

Er wordt aan de overheid gevraagd om meer aandacht te besteden aan het risico van verslavende games.

 

Heppie zegt denk goed na wat je doet online, ook met games!

 


Glaasje fruitsap bij het ontbijt? Beter niet

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat het beter is dat kinderen niet te veel fruitsap drinken.

 

HEPPIELEVEN

Heppie weet dat in de meeste fruitsap veel suiker zit!

 

Iedereen weet dat fruit gezond is, maar geldt dat ook voor fruitsap? Nou eigenlijk dus niet. Veel fruitsap, ook vers geperst sap, bevat te veel suikers. Een glas fruitsap kan wel 6-7 suikerklontjes bevatten. Vergelijk het met 6 sinaasappels achter elkaar opeten. Dat doe je ook niet dagelijks.

 

Bij 650 kinderen hebben onderzoekers gekeken of ze meer kans hadden te zwaar te worden als ze elke dag fruitsap drinken bij het ontbijt. En ja hoor. De kinderen die elke dag fruitsap drinken hebben meer kans om te zwaar te worden. Wie water drinkt bij het ontbijt, heeft veel minder kans  op overgewicht.

 

Beter dus om met water en een appel, peer of sinaasappel te ontbijten dan met vruchtensap! Fruit blijft heel gezond door alle vitaminen en andere gezonde stoffen die erin zitten!

 

Het is trouwens ook niet slim om het ontbijt over te slaan. Wie het ontbijt overslaat heeft ook een grotere kans om te zwaar te worden. En het is geen lekker begin van de dag als je op een lege maag naar school moet!

 

Wat voor de kinderen uit dit onderzoek geldt, geldt eigenlijk voor iedereen. Het geldt niet alleen voor het ontbijt, maar voor de hele dag!

 

Heppie zegt drink een glas fruitsap als je daar echt zin in hebt, maar nooit uit gewoonte! Eet beter echt fruit!

 

 


Hulp bij overgewicht wordt toegevoegd aan basispakket

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat mensen die hulp nodig hebben bij het kwijt raken van hun overgewicht, bepaalde vormen van hulp in de toekomst vergoed krijgen vanuit de basisverzekering.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor alle hulp aan mensen met overgewicht!

 

Er zijn in Nederland te veel mensen die te zwaar zijn. Dat is best een probleem. Mensen die te zwaar zijn, zitten vaak minder goed in hun vel en voor je gezondheid is het ook niet heel goed om veel te zwaar te zijn.

 

Sommige mensen denken dat overgewicht kwijt raken simpel is: gewoon wat meer bewegen en wat minder eten. Was het maar zo eenvoudig! Iedereen kan wel even lijnen en een paar kilo kwijt raken, maar bijna iedereen is een jaar nadat hij gestopt is met lijnen zwaarder dan voor die tijd. Oeps!

 

Zijn genoeg mensen die kunnen helpen bij het kwijt raken van overgewicht, die hebben daar hun vak van gemaakt. En net zoals andere mensen die werken, moeten deze mensen betaald krijgen voor hun werk. Dat maakt dat het voor een grote groep mensen te duur is om hulp te vragen bij het kwijt raken van hun overgewicht. Wel heel zonde!

 

Een basisverzekering is een verzekering tegen ziektekosten. Deze verzekering is voor alle Nederlanders verplicht. Kinderen tot 18 jaar worden gratis verzekerd, andere mensen betalen hier premie voor. Iedereen betaalt ongeveer hetzelfde. Niet alle ziektekosten worden vergoed door de basisverzekering. Nu wordt hulp bij overgewicht meestal niet vergoed door de basisverzekering. Dat gaat gelukkig veranderen. Daardoor kunnen meer mensen hulp vragen bij het kwijt raken van hun overgewicht. Goede zaak!

 

Heppie zegt zo veel mogelijk hulp voor mensen met overgewicht die er alleen niet vanaf komen!

 

 


Waarom we nog niet allemaal zijn gestopt met roken

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat meer mensen beseffen dat roken ongezond is, maar toch nog ruim een kwart van alle Nederlanders van 25 jaar of ouder rookt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is niet voor roken, dat weet inmiddels iedereen wel.

 

Roken is geen feest. Niet voor de roker zelf en ook niet voor zijn omgeving. Toch is nog lang niet iedereen gestopt met roken. Ruim een kwart van alle Nederlanders van 25 jaar oud of ouder rookt. Dat is nog heel veel! Te veel!

 

Roken is niet alleen ongezond voor de rokers zelf, maar ook meeroken is erg ongezond. Vooral kinderen van rokers hebben daar vaak meer dan gemiddeld last van.

 

Rond 1950 rookte ongeveer 90% van alle mannen in Nederland. Dat is bizar veel. Nu wordt er gelukkig minder gerookt, maar van bepaalde groepen mensen rookt nog altijd meer dan de helft. Het aantal mensen dat stopt met roken is de laatste jaren niet zo groot, wat natuurlijk wel heel jammer is.

 

De huidige groep rokers rookt gemiddeld vaak al vanaf relatief jonge leeftijd, rookt best veel en  ze zijn er minder van overtuigd dat roken ongezond is. Een groep rokers dus die niet zo goed bezig is! Gelukkig geldt dit niet voor alle rokers.

 

Mensen die veel mensen in hun omgeving zien roken, beginnen eerder met roken dan mensen die niet of nauwelijks rokers in hun omgeving zien en geleerd hebben dat roken ongezond is. Laten we allemaal nog een keer in ons hoof prenten: ‘roken is echt heel ongezond, niet cool, niet stoer! Begin er nooit aan! Ook geen trekje, gewoon helemaal niet!’

 

Grofweg zijn er drie belangrijke redenen te noemen waarom mensen nog roken:

1.     Roken is in Nederland nog best goedkoop – ter vergelijking in Australië kost een pakje sigaretten omgerekend ongeveer € 18,-!

2.     Rookwaren zijn in Nederland nog op erg veel plaatsen te koop;

3.     Nicotine en andere stoffen maken dat mensen blijven roken.

 

De komende jaren zal roken, onder meer door een strenger beleid van de overheid, meer en meer ontmoedigd worden. Sigaretten zullen op minder plaatsen verkrijgbaar zijn, sigaretten worden duurder en er komen meer rookverboden.

 

Roken ontmoedigen is prima, maar het is wel van belang dat de rokers dan beter hulp krijgen om te stoppen met roken. We willen met elkaar graag naar een rookvrije generatie, maar daar moet wel iedereen de hulp voor krijgen die hij nodig heeft!

 

Heppie zegt laten we met elkaar werken aan een rookvrije generatie!

 

 

 


Passend onderwijs kan heel mooi zijn, maar werkt nu niet

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat waarom passend onderwijs momenteel niet goed van de grond komt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie weet dat het onderwijs overbelast wordt, maar het is wel heel triest dat juist de kinderen die extra aandacht nodig hebben daar de dupe van worden!

 

Niet iedereen leert even makkelijk. Het ene kind is nou eenmaal wat slimmer dan het andere kind. Sommige kinderen hebben moeite met lezen. Gewoon omdat ze lezen moeilijk vinden of omdat ze dyslectisch zijn. Sommige kinderen stotteren en hebben moeite met praten. Sommige kinderen zijn snel afgeleid en kunnen zich moeilijk concentreren. Er zijn ook nog kinderen die super makkelijk leren en de gewone lesstof niet zo uitdagend vinden. Best moeilijk voor een juf of meester om voor al die kinderen een leuke les te maken!

 

In Nederland kennen we passend onderwijs. Dat wil zeggen dat alle kinderen in een klas onderwijs moeten krijgen wat bij hun niveau en bij hen als persoon past. Dat is een hele klus voor elke juf of meester. Het lukt ook niet altijd even goed. Een juf of meester heeft veel leerlingen in de klas en voor elke leerling moet er tijd en aandacht gegeven worden. En er zijn nog meer taken voor leerkrachten. Het gevolg is dat de kinderen die extra tijd en aandacht nodig hebben, niet altijd genoeg extra tijd en aandacht krijgen. Voor kind, ouders en leerkracht heel vervelend.

 

De politiek wil dat er wel genoeg tijd en aandacht voor elk kind is in de klas. Dat wil iedereen wel, maar dan moet er wel een plan gemaakt worden waarin dat haalbaar is. Daar praten ze in de politiek over. Hopelijk bedenken ze een super goed plan!

 

Heppie zegt aandacht en uitdagend onderwijs voor elk kind moet gerealiseerd gaan worden!

 


Voedingsindustrie maakt te weinig gezonde en betaalbare producten

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat grote internationale drank- en voedingsconcerns te weinig doen aan het gezonder maken van producten en deze gezondere producten goedkoper maken.

 

HEPPIELEVEN

Heppie weet dat gezonde producten niet in een fabriek gemaakt worden!

 

Een rare kop voor een artikel! Het is raar om te denken dat voedselindustrie gezonde voeding zou maken. Gezonde voeding is namelijk in de natuur te vinden en komt niet uit de fabriek! Het gaat hier om minder ongezonde voeding! Een behoorlijk verschil…

 

De voedselfabrikanten kunnen veel van onze voeding wel veel minder ongezond maken en dat doen ze dus niet al te veel. Er zijn 22 grote voedselfabrikanten bekeken en maar liefst ruim 23.000 producten.

 

Door producten minder zout te maken, minder suikers in een product te stoppen, minder slechte vetten te gebruiken en nog op legio andere manieren kan ons voedselaanbod gezonder worden.

 

Een gezonder voedselaanbod zou veel winst opleveren voor onze totale economie, maar niet speciaal voor de voedselfabrikanten. Er zijn wereldwijd onvoorstelbaar veel mensen te zwaar, niet gezond of juist te mager. Onder meer in de gezondheidszorg worden er miljarden euro’s per jaar uitgegeven om de gevolgen van slechte, ongezonde voeding weer op te lappen. Door ons voedsel gezonder te maken, kan er nog flink bespaard worden.

 

Overigens is het net zo makkelijk om zo min mogelijk producten uit een fabriek, maar zoveel mogelijk producten uit de natuur te eten. Wedden dat je dan ook veel gezonder eet en drinkt?

 

Heppie zegt eet zo min mogelijk uit een fabriek, dan is de kans dat je gezond eet een stuk groter!

 

 


Uitslapen kan gezondheidsrisico’s slaaptekort verminderen

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat met af en toe uitslapen een slaaptekort gecompenseerd kan worden.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat op z’n tijd uitslapen heel lekker is en nu ook officieel gezond!

 

Wil je ook altijd het liefst zo laat mogelijk naar bed? Of kruip jij aan het einde van elke dag uitgeteld je bed in zodra de mogelijkheid er is?

 

Er is in Zweden een groot onderzoek gedaan naar het slaapgedrag van volwassenen. En wat bleek? Wie te weinig slaapt is niet goed bezig voor zijn gezondheid. Je loopt als volwassenen als je te weinig slaapt zelfs een risico dat je te vroeg dood gaat. Dat risico kan je wel klein maken door in het weekend af en toe uit te slapen. Heerlijk toch? Een goede reden voor elke volwassene om soms een keer uit te slapen!

 

Te veel slapen is ook weer niet gezond. Elk mens moet een goede balans vinden in de uren dat hij slaapt. Niet elk mensen heeft evenveel slaap nodig. Hoeveel slaap je nodig hebt, is onder meer erfelijk bepaald.

 

In het onderzoek is niet gekeken waarom mensen die te kort slapen een groter gezondheidsrisico lopen.

 

Heppie zegt goed slapen, niet te lang en niet te kort, is goed voor de gezondheid, de productiviteit en het humeur!

 

 


Zo lees je snel een etiket: ‘meer dan vijftig verschillende benamingen voor suiker’

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel is experts gevraagd hoe je snel aan een etiket kan zien of je een ‘fout’ product in handen hebt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat heldere etiketten het makkelijker maken om een gezonder product te kiezen!

 

Op elk verpakt voedingsmiddel is een etiket aanwezig. Dat is al een aantal jaar verplicht. Op een etiket staat veel informatie over het product waar het op zit. Op die manier kan iedereen een goede keuze maken als hij een product wil kopen en producten onderling vergelijken.

 

Veel mensen weten niet goed hoe ze een etiket moeten lezen en sommige mensen interesseert het gewoon niet. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders nooit een etiket bekijkt. Een klein deel bekijkt elk etiket en de rest kijkt wat vaker of minder vaak naar een etiket. Kijk jij wel eens?

 

Als mensen naar een etiket kijken, dan willen ze graag weten hoeveel er van bepaalde voedingsstoffen in het product zitten. De meeste mensen zijn geïnteresseerd in zout en suiker. Dat zijn al twee heel belangrijke voedingselementen om vooral niet te veel van te eten! Of er veel of weinig suiker in een product zit, is soms lastig te zien, want er zijn heel veel benamingen voor suiker, waarvan sommige niet eens op suiker lijken. Tarwestroop is bijvoorbeeld ook suiker, maar dat zie je er niet meteen aan af.

 

Naast suiker en zout, is het verstandig niet te veel koolhydraten (suikers zijn ook koolhydraten) en verzadigd vet te eten. Voedingsvezels zijn bijvoorbeeld juist wel weer gezond.

 

Als de ingrediënten van een product opgesomd staan, dan is het ingrediënt wat het eerste genoemd is, het meeste in het product aanwezig. Als dus ergens staat: honing, tarwevlokken, zout, dan zit in dat product het meeste honing, dan tarwevlokken en dan zout.

 

De voorkant van een product zegt niet zoveel over de inhoud van het product. Een lachende aardbei op de voorkant wil niet zeggen dat er ook maar een hele aardbei in het product zit! Elke fabrikant probeert je te verleiden om zijn product te kopen. Het etiket vertelt de waarheid!

 

Wie nog niet goed weet hoe een etiket gelezen moet worden, kan dit onder meer terug vinden in de les etiketten van Heppieleven.

 

Heppie zegt kijk op de etiketten, dan weet je wat je eet!

 

 

 

 


Met de huidige insectensterfte is er over één generatie alleen nog dode natuur

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat de noodklok geluid wordt vanwege het grote aantal insecten dat sterft. De gevolgen kunnen rampzalig zijn.

 

HEPPIELEVEN

Heppie weet dat insecten noodzakelijk zijn voor een gezonde natuur!

 

Het aantal insecten loopt al jaren terug. En dat is geen goed nieuws. In verschillende Europese landen is onderzoek gedaan en alle onderzoeken geven het zelfde aan. In de afgelopen jaren is het aantal insecten met 50% -75% afgenomen. Insecten zijn heel hard nodig voor onze natuur. Ze moeten dus weer in grotere aantallen terug gaan komen!

 

Insecten staan onderaan de zogenaamde voedselpiramide. Dat wil zeggen dat insecten een bron zijn voor heel veel vormen van leven. Vogels eten insecten, grote roofvogels eten weer kleine vogels etc., maar ook grotere zoogdieren zijn van insecten afhankelijk. Als de insecten verdwijnen, verdwijnen er veel diersoorten.

 

Maar niet alleen dieren hebben een probleem door het lagere aantal insecten. Insecten zorgen voor de verspreiding van veel stuifmelen, waardoor allerhande bloemen en planten blijven bestaan. Verdwijnen de insecten, dan verdwijnen veel vormen van planten, bloemen en struiken.

 

Insecten zijn ook opruimers in onze natuur. Zonder insecten gaat er meer woekering, eenzijdige begroeiing optreden en blijft er meer ‘rommel’ liggen.

 

Een belangrijke reden voor de afname van insecten is de manier waarop de landbouw nu vorm gekregen heeft. Er wordt te veel gif gebruikt. Door dit gif sterven veel insecten. Een onderzoek onder zwaluwen (die veel insecten eten) gaf aan dat ze vol met gifstoffen zaten.

 

Onze landbouw zal echt anders moeten om de insecten weer een kans te geven. Gelukkig is het mogelijk om het tij te keren en de insecten terug te laten keren. Nu nog wel…

 

Met maar een paar cent meer voor de opbrengst van het land, kan dat ook gerealiseerd worden. Veel landbouwers willen graag meewerken en zien zelf ook de noodzaak in. We zullen allemaal een bijdrage moeten doen, want deze trend moet gekeerd worden!

 

Heppie zegt wees bereid bij te dragen aan een terugkeer van onze insecten voordat het te laat is!

 

 


Kabinet komt met ‘betuttelende’ maatregelen

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat het kabinet dingen gaat verbieden op het gebied van roken, drank en overgewicht. Mensen zouden dit als betuttelend kunnen ervaren.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat mensen een vrije keuze moeten hebben, maar soms kan het geen kwaad de keuzes wat te beperken!

 

Mensen hebben het recht op een eigen vrije keuze. De meeste mensen zijn het ermee eens dat dit recht beperkt is. Je mag niet zomaar een ander vermoorden of minder dramatisch door het rood rijden. Maar mag je wel zomaar een ander vergiftigen door bijvoorbeeld in een auto te roken terwijl er kinderen met je mee rijden?

 

Sommige vragen zijn best lastig te beantwoorden. Dingen die slecht zijn voor jezelf is niet handig, maar dingen die je doet, waar je ook een ander mee beschadigd, in hoeverre is dat toegestaan?

 

Op dit moment wordt er door ministers gesproken over een akkoord over gezondheidsmaatregelen. Ze praten dan vooral over roken, teveel alcohol en overgewicht. Ze willen daar voorzorgsmaatregelen gaan nemen. Die maatregelen moeten mensen gaan beschermen. Sommige mensen zien dat helemaal zitten, andere mensen vinden het maar raar als je bepaalde zaken niet meer zelf mag kiezen. De maatregelen zouden als betuttelend gezien kunnen worden.

 

Er wordt overleg gevoerd met onder meer verzekeringsmaatschappijen, scholen, fabrikanten en sportverenigingen. Ze willen met elkaar bedenken wat ze wel en niet willen verbieden.

 

Zo zou het kunnen dat er op schoolpleinen in Nederland niet meer gerookt mag worden. Ouders en leerlingen die willen roken mogen dat dan niet meer op het schoolplein doen. Is dat erg? Het is geen vrije keuze meer op dat moment, maar er wordt niemand slechter van.

 

Sommige maatregelen gaan verder. Als sigaretten duurder worden of bijna nergens meer te koop worden aangeboden, als je niet meer mag roken waar andere mensen last van kunnen hebben, gaan sommige mensen dat niet fijn vinden.

 

Het akkoord is nog niet af, dus er is nog niet zoveel bekend over de maatregelen. We moeten het maar afwachten!

 

 


Kabinet gaat verkoop rookvrije sigaretten aan banden leggen

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat voor apparaatjes die tabak verhitten en minder schadelijk zouden zijn voor de gezondheid, dezelfde regels gaan gelden als voor gewone tabaksproducten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is blij met elk mens dat behoed wordt voor de valkuil van roken!

 

Dat roken ongezond is, weet iedereen. Veel mensen proberen te stoppen met roken, maar dat is best heel lastig. Sommige mensen gaan helemaal of gedeeltelijk ‘anders’ roken. Daar spelen tabaksfabrikanten handig op in. Er worden e-smokers verkocht en rookvrije sigaretten.

 

Bij een rookvrije sigaret wordt tabak niet verbrand (zoals bij een echte sigaret gebeurd) maar de tabak wordt verhit. Dat zou volgens de tabaksindustrie veel slimmer zijn dan gewoon roken.

 

Of een rookvrije sigaret gezonder is dan een echte sigaret? Waarschijnlijk wel, maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen. Ziekten als gevolg van roken pas na een aantal jaar zichtbaar worden en deze rookvrije sigaretten nog niet heel lang verkrijgbaar zijn.

 

Wat wel met zekerheid te zeggen is, is dat rookvrije sigaretten ongezond zijn. Ook bij rookvrije sigaretten komt nicotine vrij en bij de verhitting van de tabak komen meerdere kankerverwekkende stoffen vrij. Niet zo best voor je gezondheid…

 

Omdat ook rookvrije sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid zal er een leeftijdsgrens ingesteld worden en wordt reclame voor rookvrije sigaretten verboden.

 

Heppie zegt ga nooit roken! Een grote plezier kan je jezelf niet doen!

 

 

 


WHO wil transvetten (die in snacks, koekjes en gebak zitten) de wereld uit

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat de Wereldgezondheidsorganisatie wil dat er een einde komt aan het gebruik van transvetten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie weet hoe ongezond transvetten zijn en steunt dit idee!

 

In voeding zitten vetten. Dat is maar goed ook ,want zonder vetten kunnen we niet overleven. Helaas zijn niet alle vetten even gezond. Er zijn gezonde, minder gezonde en slechte vetten. Transvetten behoren tot de slechte vetten, want ze kunnen de kans dat we ziek worden vergroten.

 

Transvetten komen gewoon in de natuur voor. Transvetten zitten in dierlijke producten. De hoeveelheid transvetten in deze producten is niet hoog en bij een normaal voedingspatroon kan het eten van dierlijke producten geen kwaad voor de gezondheid.

 

De industrie is ook transvetten gaan gebruiken voor allerlei andere voeding, zoals koek, chips, snacks en taart. Daar hadden ze een goede reden voor, want door transvetten door voeding te doen konden ze allerlei eigenschappen van de voeding verbeteren. Het eten wordt knapperiger (bijvoorbeeld chips), beter smeerbaar (bijvoorbeeld margarine), het eten blijft langer houdbaar (bijvoorbeeld koekjes) en soms kan de smaak van een product ook nog beter worden door het gebruik van transvet.

 

Omdat transvetten misschien wel handig zijn, maar niet gezond, is het niet aan te raden veel transvetten te eten. Als de industrie transvetten blijft gebruiken in allerlei voeding, dan bestaat de kans dat je teveel transvetten binnen krijgt. In Nederland gebeurt dat gelukkig niet zo snel. In Nederland wordt niet zo veel transvet meer in voeding gebruikt. 90% van alle Nederlanders eet ruim minder transvet dan wat voor de gezondheid zou mogen. In sommige andere landen worden nog wel veel transvetten gebruikt.

 

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wil dat er binnen vijf jaar een einde komt aan het gebruik van transvetten. Sommige landen, zoals Denemarken, kennen al een verbod. In Nederland is er geen verbod en het staat ook niet duidelijk op een etiket vermeld. Het is dus erg lastig om er achter te komen of er in een product transvetten zitten.

 

Transvetten zijn geharde vetten. Als er op een etiket staat (gedeeltelijk) gehard of gehydrogeneerd vet, dan weet je dat er transvetten in het product zitten.

 

Omdat het niet nodig is om transvetten in voeding te verwerken en de gezondheidseffecten groot kunnen zijn, wil de WHO transvetten gaan verbieden. Binnen vijf jaar moeten alle transvetten de wereld uit zijn!

 

Heppie zegt een wereld zonder transvet is een betere wereld!

 

 


Jumbo de goedkoopste supermarkt en Albert Heijn de duurste

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat Jumbo de goedkoopste supermarkt is en Albert Heijn de duurste.

 

HEPPIELEVEN

Heppie wil goedkoop en zo duurzaam mogelijk boodschappen doen!

 

Er is een programma dat jaarlijks boodschappen gaat doen bij de vijf grootste supermarkten in Nederland: Jumbo, Albert Heijn, Lidl, Aldi en Plus. Ze kopen bij alle supermarkten hetzelfde en ze kopen ook elk jaar hetzelfde. Ze kopen producten die vrijwel elk huishouden in Nederland koopt. Ze kopen onder meer appelmoes, aardappelen en kaas.

 

Vervolgens vergelijken ze de prijs van vorig jaar met dit jaar. Ze vergelijken ook de ene supermarkt met de andere supermarkt. Als de prijzen vergeleken werden met vorig jaar, dan is boodschappen doen bij alle supermarkten dit jaar duurder dan vorig jaar.

 

Het verschil tussen Jumbo en Albert Heijn voor hetzelfde mandje boodschappen was € 4,76. Het totale maandje kostte bij de jumbo € 41,25. Dat is dus best een groot prijsverschil.

 

De andere supermarkten zaten tussen Jumbo en Albert Heijn in.

 

Heppie zegt dat nadenken waar je boodschappen doet, behoorlijk kan schelen voor je budget! Voor het verschil kan je meer duurzame producten kopen!

 


Europese Commissie wil rietjes en plastic voedselverpakkingen verbieden

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

ER stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat de Europese Commissie af wil van wegwerpplastic.

 

HEPPIELEVEN

Heppie houdt niet van vervuiling en is blij met maatregelen die dat tegengaan!

 

Er verdwijnt jaarlijks enorm veel troep in zee. Dat is niet goed voor ons milieu. Een groot deel van de troep die in zee verdwijnt, is plastic. Plastic verteert niet zomaar en kan jaren in zee zwerven of dieren eten het op en gaan dood. Niet best dus!

 

De Europese Commissie heeft uitgezocht dat ongeveer de helft van het plastic dat in zee verdwijnt wegwerpplastic is. Daarmee wordt plastic bedoeld dat eenmalig gebruikt wordt en daarna wordt weg gegooid. Je kan dan denken aan de stokjes van wattenstaafjes, rietjes, plastic drinkflesjes, verpakkingen etc.

 

De Europese Commissie wil nu dat er voor deze vormen van plastic duurzame oplossingen worden bedacht Er kan ander materiaal gebruikt worden of opnieuw ingezameld worden. Stokjes van wattenstaafjes kunnen bijvoorbeeld van gerecycled karton worden gemaakt en plastic flesjes kunnen ingezameld worden.

 

Mochten er geen duurzame alternatieven komen, dan wil de Europese Commissie overgaan tot een verbod. Beter voor de zee, beter voor het milieu, beter voor de toekomstige generaties!

 

Heppie zegt duurzaamheid is de toekomst!

 

 

 


Nederland stapt uit internationale adviescommissie voor sigaretten

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat Nederland uit de internationale commissie stapt advies geeft over het meten van nicotine, teer en koolmonoxide in sigaretten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is blij met elk kritisch geluid als het om roken gaat!

 

Dat roken niet gezond is, weten met elkaar allang. Wel is het belangrijk om met elkaar afspraken na te komen over de hoeveelheid slechte stoffen in sigaretten. De slechte stoffen in sigaretten zijn vooral nicotine, teer en koolmonoxide. Deze stoffen richten veel schade aan de longen en de rest van het lichaam aan.

 

Om te bepalen of fabrikanten van sigaretten niet te veel van deze schadelijke stoffen in hun sigaretten doen, is er een internationale advies commissie opgericht. Er zijn verschillende landen die het advies van deze commissie volgen.

 

Nu blijkt dat 8 van de 10 leden van deze internationale adviescommissie uit de tabaksector komen. Dat is niet goed, ,want mensen uit de tabaksector zullen over het algemeen de belangen van de tabaksfabrikanten behartigen en niet de belangen van de rokers.

 

Dat de tabaksector te veel invloed had, blijkt nu ook. Er zijn meetmethoden gebruikt die misleidend zijn. Rokers krijgen veel meer slechte stoffen binnen, dan waar vanuit werd gegaan met de huidige meetmethoden. Nederland vindt dit zo slecht, dat Nederland per direct opgestapt is. Een goede zaak, want rokers mogen weten wat ze binnen krijgen en dat moet binnen de normen zijn. Het is al erg genoeg dat roken zo verslavend is, laat het niet nog slechter zijn dan gedacht door te veel slechte stoffen in de sigaretten!

 

Heppie zegt geef rokers tenminste eerlijke informatie over de schade die ze aan hun longen en lichaam aanrichten!

 


Gemeenten moeten invasie fastfoodzaken stoppen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat aan gemeenten gevraagd wordt om het aantal fastfoodzaken te beperken.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is tegen fastfoodzaken, dus iedereen die de opmars wil helpen stoppen is welkom!

 

Fastfood is meer dan een frietje en een hamburger. Ook bepaalde donutketens, pizzaketens etc. vallen onder fastfood. Fastfood betekent letterlijk ‘snel voedsel’. Fastfood is niet gezond om verschillende redenen, zoals te veel zout, slechte vetten, te veel koolhydraten, maar dat zal de meeste jongeren een zorg zijn. Als het lekker en betaalbaar is, dan maakt het verder niet zo veel uit.

 

Fastfoodzaken maken gebruik van de houding van de jeugd en vestigen zich op steeds meer plaatsen. Er zijn zelf plannen van een bepaalde fastfoodketen om zich op scholen en in ziekenhuizen te gaan vestigen.

 

Als je es eenmaal per maand fastfood zou eten, zou dat nog niet zoveel kwaad kunnen. Helaas blijft het vaak niet bij eenmaal per maand… En ondanks dat het dan voor sommige mensen lekker is en betaalbaar, het is wel echt slecht voor je gezondheid en je gewicht!

 

Er is nu aan gemeenten gevraagd om regels op te stellen als het gaat om de vestiging van fastfoodzaken. Dat kan best een beetje helpen, als ze het al gaan doen, maar de enige manier om minder fastfoodzaken te krijgen, is minder fastfood gaan eten. Dus… eet iets anders dan fastfood!

 

Heppie zegt stoppen met fastfood, de beste manier om de opmars van fastfoodzaken te stoppen!

 


Met deze tips maak je zelf je woning gezonder

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staan een aantal tops om je eigen woningomgeving gezonder te maken.

 

HEPPIELEVEN

Heppie wil graag zo leven in een zo schoon mogelijke omgeving! Jij ook?

 

Er is recent een nieuwe wet in werking getreden die als doel heeft om de leefomgeving van iedereen te verbeteren. Gemeenten moeten daarom gaan kijken of ze ruimten waar veel mensen komen, moeten verbeteren.

 

Mensen brengen veel tijd binnenshuis door, maar liefst 85% van hun tijd en 70% in hun eigen huis. Dat komt neer op gemiddeld elke dag 20,5 uur binnen en bijna 17 uur in de eigen woning. Dat is wel heel veel. Het is dan ook fijn als je eigen woning zo gezond mogelijk is.

 

Zelf kan je voor een deel je eigen woning gezond maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te zorgen voor zo min mogelijk rook en vuur in je woning te laten, regelmatig ramen open te zetten en te ventileren, je huis stofvrij te houden en schoon te maken zonder agressieve middelen, het niet te warm te maken in huis en geen luchtbevochtigers te gebruiken.

 

Heppie denkt dat alles wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving, de moeite waard is!

 

 


Jaarlijks sterven acht miljoen mensen door gevolgen luchtvervuiling

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat de Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er jaarlijks acht miljoen mensen sterven als gevolg van luchtvervuiling.

 

HEPPIELEVEN

Heppie schrikt van dit aantal! Dit zijn wel heel veel mensen!

 

Kan je je voorstellen dat er een reden is waarom er 15 mensen per minuut sterven of 22.000 per dag? En dat we daar niet zo veel aan doen? Nou dat is dus zo en die oorzaak is luchtvervuiling.

 

Wereldwijd wordt veel gepraat over luchtvervuiling, maar er wordt niet zo gek veel aan gedaan. Natuurlijk nemen overheden maatregelen, maar het is gewoon niet genoeg. Maatregelen kosten geld en geld is altijd een probleem. Ook gewone burgers doen wel wat, maar het zijn druppels op een gloeiende plaat.

 

Vooral in steden ademen mensen vervuilde lucht in en dan met name in Azie en Afrika. Maar ook Europa kent steden waar de luchtkwaliteit erg slecht is, zoals Parijs. En wij? Nederland kent redelijk vervuilde lucht. Dat is geen sterk vervuilde lucht, maar zeker geen schone lucht.

 

Van vervuilde lucht kan je allerlei ziektes krijgen en je kan er dus ook aan overlijden. Hebben we niet allemaal recht op schone lucht? Hoe dan? Laten we in ieder geval allemaal nadenken wat we doen. Niet te veel stoken, niet zomaar de auto pakken, niet te veel vlees eten (uitstoot) en andere vormen van uitstoot proberen te beperken.

 

Heppie denkt dat we in actie moeten komen, letterlijk een kwestie van overleven!

 


Jonge kinderen zijn minder goed gaan gymmen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat de onderwijsinspectie heeft gemeld dat kinderen in groep 8 de afgelopen 10 jaar slechter gaan bewegen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie hoopt dat kinderen weer meer gaan bewegen en daarmee beter bewegen!

 

Hoe vindt jij de gymles op school? Vind je het moeilijk om alle oefeningen goed te doen of gaat dat eigenlijk best makkelijk? Vind je balspellen leuk of is het moeilijk om te vangen en te gooien?

 

Niet iedereen is even lenig en even handig met een bal. Dat hoeft ook helemaal niet. De onderwijsinspectie (toezicht op scholen) heeft een onderzoek gedaan naar hoe goed kinderen in groep 8 kunnen gymmen. Uit dat onderzoek blijkt dat kinderen minder goed kunnen gymmen dan 10j aar geleden.

 

De reden waarom kinderen minder goed gymmen weet de onderwijsinspectie niet precies. Wel is aan de kinderen die meededen aan het onderzoek gevraagd hoeveel uur ze tv kijken of met andere schermen bezig zijn. Wat bleek? 1 tot 2 uur per dag!

 

Denk je dat als je 1 tot 2 uur per dag buiten zou spelen dat je dan beter zou gaan gymmen? Heppie denkt van wel! Door meer buiten te spelen, wordt je ook beter in bewegen!

 

Heppie zegt beweeg allemaal vaak en veel! Dan ga je vanzelf beter bewegen!

 


Aantal rokers ook in 2017 verder gedaald

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat het aantal rokers ook in 2017 is gedaald.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is tegen roken, dus hoe meer mensen stoppen, hoe beter!

 

Er is een nieuw onderzoek gedaan naar het aantal rokers onder de bevolking. Hoewel het aantal mensen dat rookt 1% gedaald is in 2017, roken er nog altijd veel te veel mensen.

 

Heppie was wel wat teleurgesteld door dit onderzoek. Heppie had gehoopt dat er meer mensen hadden kunnen stoppen, waardoor het aantal rokers nog minder was geworden.

 

Stoppen is ontzettend moeilijk, maar wel de moeite waard. Vrijwel iedereen die gestopt is, wil het liefst de rest van zijn leven niet meer roken. Dat is niet voor niets!

 

Jaarlijks sterven er ruim 20.000 mensen als gevolg van roken. Dat is meer dan 54 per dag! Dat roken niet gezond is, was eigenlijk ook zonder deze cijfers al wel duidelijk.

 

Zo lang je kunt kiezen kan je beter nooit een sigaret opsteken, geen trekje nemen. Een rookverslaving heb je zomaar en je komt er niet zomaar vanaf!

 

Heppie zegt ga nooit roken, dan hoef je ook niet te stoppen!

 

 


Whatsapp op de basisschool: ‘Kijk mee wat je kinderen schrijven’

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel worden wat tips gegeven over social media gebruik bij kinderen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat social media ook voor kinderen prima is, maar wel met de juiste begeleiding!

 

Als je al een mobiele telefoon hebt, dan zit je ook vast op social media. Whatsapp staat tegenwoordig op vrijwel elke telefoon en ook Snapchat en Instagram zijn populair. Kan je zomaar alles op je telefoon zetten en zeggen? Beter van niet!

 

Als je een mobiele telefoon krijgt, dan moet je nog leren wat slim is met zo’ n mobiele telefoon. Vaak denk je snel  dat je het allemaal wel zelf kan, maar het is verstandig om met je ouders of verzorgers te praten over je social media gebruik. Niet eenmaal, maar regelmatig.

 

Veel ouders controleren de telefoon van hun kinderen regelmatig. Dat is verstandig, maar eigenlijk niet genoeg. Het is goed om met elkaar te bespreken wat je wel en niet moet doen, wat je wel en niet als prettig ervaren hebt. Als je domme dingen gedaan hebt, vertel het dan maar liever, want op het web blijft toch niets geheim!

 

Als je een mobiele telefoon hebt, is het verstandig om je aan bepaalde regels te houden  (wat je hopelijk allang doet):

·      Deel nooit privé gegevens op welke app of site dan ook;

·      Plaats zo min mogelijk foto’s van jezelf op het web en in ieder geval altijd foto’s die je oma ook mag zien;

·      Accepteer alleen vriendschapsverzoeken etc. van mensen die je kent;

·      Deel nooit wachtwoorden;

·      Gebruik geen vervelend taalgebruik;

·      Als er minder prettige dingen gebeuren, schaam je dan nooit, maar bespreek het met je ouders of verzorgers.

 

Ook omgaan met social media is een onderdeel van je opvoeding. Doe het dus samen met je ouders of verzorgers en leer van ze!

 

Heppie zegt leuk zo’n mobiel, maar wel onder begeleiding!

 


Kinderen zijn in vijf jaar aanzienlijk minder buiten gaan spelen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat het aantal kinderen dat buiten speelt de laatste vijf jaar behoorlijk is gedaald.

 

HEPPIELEVEN

Heppie wordt niet blij van dit nieuws, want buiten spelen is zo leuk!

 

Speel jij wel eens buiten? Heppie hoopt van wel, want buiten spelen is één van de leukste dingen die er zijn! Lekker met vriendjes en vriendinnetjes fietsen, spelletjes doen, klimmen en klauteren en plezier maken. Wie dat niet heeft, die mist iets in zijn leven!

 

Toch spelen jammer genoeg niet alle kinderen veel buiten. Nog niet eens twee op de tien kinderen kan elke dag buiten spelen en maar liefst drie van de tien kinderen speelt zelden buiten. Er zijn zelfs kinderen die helemaal niet buiten spelen. Dan mis je wel wat!

 

Er is onderzoek gedaan naar buiten spelen de meeste kinderen vinden buiten spelen fijn, Logisch! Kinderen geven aan blij en vrolijk te worden van buiten spelen. Veel kinderene voelen zich gezond en sterk als ze buiten spelen.

 

Buiten spelen is ook heel gezond. Je wordt er sterk van en buitenlucht is goed voor je. Maar veel belangrijker nog is dat buiten spelen vooral heel leuk is. Dat gun je toch iedereen!

 

Neem elkaar mee naar buiten, speel met elkaar! Niet soms een keertje, maar probeer gewoon elke dag buiten te spelen. Wedden dat je daar geen spijt van krijgt?

 

Heppie zegt dagelijks buiten spelen: leuk, gezond en gezellig!

 


Frisdranken in Groot Brittannië minder zoet vanwege suikertax

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat de invoering van de suikertax in Groot Brittannië een groot succes is.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is blij met dit nieuws! Laten wij dit ook doen!

 

In Groot Brittannië is een suikertax ingevoerd. Een suikertax is een belasting over suiker in frisdrank. Hoe meer suiker er in frisdrank zit, hoe meer belasting erover betaald moet worden. Frisdrank met veel suiker wordt daardoor duurder dan frisdrank met minder of geen suiker.

 

De reden van de invoering van de suikertax was dat er te veel mensen te zwaar zijn in Groot Brittannië. Dat is hier helaas niet anders.

 

De maatregel is een enorm succes. Al voor de invoering hebben veel producenten van frisdrank de hoeveelheid suiker in frisdrank verlaagd. Ze waren bang dat als hun frisdrank de duurste zou zijn, mensen die niet meer zouden kopen. Door de suiker te verlagen konden ze prijs van hun frisdrank laag houden.

 

De hoeveelheid suiker in Britse frisdranken is binnen een maand met 30.000 ton (!) afgenomen. Wie weet wat er nog komen gaat!

 

Ook voor Nederland zou de suikertax een enorme stap de goede richting op zijn. Suiker in frisdrank is een grote boosdoener als het gaat om overgewicht. Dat geldt ook voor suiker in sapjes. Het beste is natuurlijk niet om frisdrank en sap met weinig suiker te drinken, maar om geen frisdrank en sapjes uit een pak te drinken!

 

Heppie zegt invoeren die suikertax, ook in Nederland!

 


Consument wil het liefst stoplicht op pak vla

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het  artikel staat dat uit een onderzoek gebleken is dat mensen het liefst aan de hand van de kleuren van een verkeerslicht zien of een voedingsmiddel gezond of een minder slimme keuze is.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat het een goed idee is om voor iedereen de gezondheid van voedingsmiddelen herkenbaar te maken!

 

Er is een onderzoek gedaan onder ruim 1000 mensen hoe je het beste zou kunnen zien hoe gezond een voedingsmiddel is. Er werden drie verschillende manier getoond en de mensen mochten kiezen. Uit die drie opties is een soort stoplicht verkozen tot de beste manier. Rood voor ongezond, oranje voor twijfelachtig en groen voor gezond voedsel. Klinkt best goed!

 

Nu zijn er heel veel keurmerken. Er is zelfs een les van Heppieleven die daar voor een groot deel over gaat. Fairtrade voor een eerlijke behandeling van boeren, een keurmerk voor eerlijke vishandel, een keurmerk voor dierenwelzijn, een keurmerk voor biologisch voeding en ga zo maar door. Kan jij ze nog uit elkaar houden? Veel mensen raken in de war van zoveel keurmerken en dat is voorstelbaar.

 

Het idee van een stoplicht is leuk. Alle producenten en supermarkten zouden mee moeten doen en een onafhankelijke partij moet de kleur bepalen. Maar wat als een fabrikant niet mee wil doen? En wie is echt onafhankelijk? En hoe kan je dan zien dat iets biologisch is of diervriendelijk?

 

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan dit idee, maar het is wel heel goed om er met elkaar mee bezig te zijn. Als we graag willen weten welk voedingsmiddelen gezond zijn en welke minder, dan komt er vast een idee wat echt gebruikt kan gaan worden!


Europese wetgeving moet einde maken aan ‘voedselapartheid’

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat het de EU verboden wordt om levensmiddelen met een zelfde verpakking, maar andere samenstelling aan te bieden.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat levensmiddelen herkenbaar moeten zijn.

 

Kan je je voorstellen dat je op vakantie ook chocoladepasta op je brood wil? Je gaat naar de winkel en ziet daar dezelfde chocopasta staan als thuis. Omdat je die pasta heel lekker vindt, koop je die. En wat blijkt? Hij smaakt heel anders! Is dat niet een beetje vreemd?

 

Het kan kun binnen de Europese Unie voorkomen dat producten er exact hetzelfde uitzien, maar toch een andere samenstelling hebben. Zo kan pasta een andere hoeveelheid cacao hebben, koffie een andere hoeveelheid cafeïne en vissticks een andere hoeveelheid vis. Best raar toch?

 

De Europese Commissie heeft hiernaar gekeken en gezegd dat dit niet langer mag. Overal binnen de Europese Unie moet een koper weten wat hij koopt.

 

In bepaalde landen kunnen mensen andere dingen lekker vinden dan in een ander land. De producten kunnen dan een andere smaak of een andere samenstelling krijgen. Voortaan moeten ze dan wel ook een andere verpakking en reclame krijgen. Op die manier weet je dat het merk misschien hetzelfde is als thuis, maar de smaak anders kan zijn.

 

Heppie zegt laat iedereen weten wat hij koopt!

 


Zorgen over ‘digi-peuters’: kleintjes swipen erop los

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat veel ouders het lastig vinden om het gebruik van een tablet bij jonge kinderen in de hand te houden. Kinderen zitten te veel achter een scherm en kijken vaak zelfs alleen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat jonge kinderen niet te veel op een tablet moeten zitten!

 

Weet jij nog wanneer je voor de eerste keer op een tablet zat? Kan je je nog een leven voorstellen zonder mobieltjes, computers  en tablets? Vast niet en dat gaat ook waarschijnlijk niet meer gebeuren. Media zijn onderdeel van je leven en dat zal ook wel zo blijven.

 

Het is dan ook logisch dat je als kind moet leren om met media om te gaan. De grote vraag voor ouders is wanneer ze hun kind op een goede en verantwoorde manier kunnen leren met media om te gaan. Moet je een baby al naar een tablet laten kijken of een kind pas een mobieltje geven als hij 18 jaar oud is?

 

Voor kleine kinderen is het nog lastig om echt en fantasie te onderscheiden. Dat is helemaal niet erg, want fantasie is juist vaak super leuk! Wel is het belangrijk dat als je nog klein bent, je ouders met je mee kijken als je op een tablet spelletjes speelt. Zeker als het wat meer uitgebreide games worden, dan kan uitleg van een ouder heel goed zijn of samen praten over waar je mee bezig bent.

 

Op een tablet spelletjes doen en filmpjes kijken is zeker leuk en soms ook leerzaam. Toch is het aan te raden niet te veel tijd achter schermen door te brengen. Je kunt daar klachten door krijgen, maar belangrijker is dat je leert dat het echte leven hier en nu is!

 

Heppie zegt laat een kind rustig kennis maken met media, maar zeker niet te veel of te snel!

 


Schoolkinderen fietsen te weinig

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat kinderen kinderen op de basisschool te weinig fietsen. Het gebrek aan ervaring heeft gevolgen voor de veiligheid van de kinderen in het verkeer, nu en in de toekomst.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat op de fiets naar school gaan heel gezond is!

 

Steeds meer kinderen gaan tegenwoordig met de auto naar school. Ze worden door hun ouders (of iemand anders) afgezet en weer opgehaald. Ook bij speelafspraakjes en sporten gaan kinderen te weinig op de fiets.

 

Niet iedereen kan op de fiets naar school komen. Sommige kinderen wonen zo dichtbij dat ze beter kunnen gaan lopen. Andere kinderen wonen te ver weg om met de fiets naar school te kunnen gaan. Dat maakt ook niet zoveel uit, zolang er dan maar wel voor andere dingen voor de fiets gekozen wordt.

 

Fietsen is heel gezond. Het is ook heel prettig om even te bewegen in de buitenlucht voordat je aan een schooldag begint. Het bewegen is fijn en de buitenlucht ook. Goed voor je concentratie en je humeur!

 

Fietsen heeft nog meer voordelen. Zo is fietsen natuurlijk veel beter voor ons milieu dan de auto. En nog een belangrijk is ding is ervaring opbouwen in het verkeer. Als je naar de middelbare school gaat, dan moet je vaak wel elke dag gaan fietsen. Als je dan nog niet zoveel ervaring in het verkeer hebt, kan dat best gevaarlijk zijn. Ook omgaan met verkeer moet je leren!

 

Heppie zegt probeer minimaal driemaal per week met je kind op de fiets naar school te gaan! Voor de gezondheid, het milieu en de veiligheid in het verkeer!

 


Overheid moet vlees onaantrekkelijk maken met hoger Btw-tarief

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat de overheid vlees onaantrekkelijker zou moeten maken door hogere belastingen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat vlees best wat duurder kan voor een duurzamere samenleving!

 

We hebben in onze samenleving te maken met de uitstoot van veel schadelijke broeikasgassen. Onze vleesproductie levert een aanzienlijke bijdrage aan de uitstoot van deze schadelijke gassen. In het kader van duurzaamheid is het dus aan te raden om minder vlees te eten.

 

Om vlees op je bord te krijgen moeten beesten gevoed worden, ze moeten schoon drinkwater krijgen, ze poepen, ze moeten vervoerd worden etc. Alles bij elkaar is de schadelijke belasting voor het milieu hoog als het om vlees gaat.

 

Je zou denken dat vlees wel duurder zou worden als het schadelijk is voor ons milieu. Niets is echter minder waar, want vlees wordt steeds goedkoper. Dit komt onder meer omdat er eigenlijk teveel vlees is. Daar schiet niemand wat mee op, maar het zijn wel de feiten op dit moment.

 

Het is niet eerlijk om het probleem van broeikasgassen alleen bij de vleesindustrie te leggen. Er zijn meer sectoren die hun steentje bij moeten dragen om onze aarde minder te vervuilen. En wij moeten zelf ook bijdragen! Dat kan onder meer door eens wat vaker geen vlees te eten.

 

Op dit moment doet de overheid niets om vlees eten te ontmoedigen. Elke Nederlander kiest zelf hoe vaak en hoeveel vlees hij of zij wil eten. Misschien dat de overheid er toch eens naar moet kijken hoe gestimuleerd kan worden dat we ons voedingspatroon duurzamer maken. Wat minder vlees en wat meer groente en peulvruchten zou al veel helpen. Je kan nu zelf al goede keuzes maken!

 

Heppie zegt laten we allemaal eens wat vaker vlees laten staan! Leven we allemaal langer door!

 


Kun je geverfde eieren opeten?

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel wordt besproken of het eten van geverfde eieren wel gezond is.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat een eitje wel bij Pasen hoort!

 

Heb je zelf wel eens eieren beschilderd? Als je het nog nooit gedaan hebt, is dat echt een aanrader! Het is leuk om te doen en kan een mooi resultaat geven.

 

Als je een ei verft, dan gebruik je verf en verf zou door schaal in het ei kunnen komen. Op die manier krijg je wat verf binnen als je het ei op eet. Is dat ongezond?

 

Als je een geverfd ei bij de supermarkt koopt, dan moet er verf gebruikt zijn die niet in het ei kan komen en is het dus niet slecht voor je. Als je zelf een ei verft, is het afhankelijk van de verf die je gebruikt of het ei ongezond wordt. Wie een ei met waterverf of vingerverf beschildert, heeft geen probleem als hij het ei opeet. Die verf komt nauwelijks in het ei en maakt het ei niet ongezond.

 

Wie bijvoorbeeld spuitbussen gaat gebruiken of olieverf of muurverf om een ei te beschilderen, kan het ei beter niet meer opeten. Dat is verf die een ei wel kan veranderen in schadelijk voedsel. Misschien wel een mooi resultaat, maar dan niet meer opeten!

 

Heppie denkt dat een geverfd eitje met Pasen moet kunnen, maar denk na waar je mee verft!

 


Fastfood eten schaadt ook je mentale gezondheid

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat het niet alleen ongezond voor je lichaam is om regelmatig fastfood te eten, maar ook ongezond voor je geest!

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat je gewoon niet te vaak fastfood moet eten!

 

In Amerika hebben ze een onderzoek gedaan bij jongeren onder de 30 jaar. Er is gekeken wat het effect van fastfood eten op je mentale (geestelijke) gezond is.

 

En wat blijkt? Fastfood is ook niet goed voor je mentale gezondheid. Wie vaker dan drie keer per week fastfood eet, heeft meer last van bijvoorbeeld depressie of angsten. Dat geldt ook voor mensen die tenminste drie keer per week vlees eten.

 

De slechte vetten in fastfood lijken de oorzaak van de mentale problemen. Er zal nog wel extra onderzoek gedaan moeten worden om te bepalen hoe het allemaal precies zit.

 

Echt nieuw is het niet dat je voeding effect heeft op hoe je je voelt. Eerder is al in Spanje een groot onderzoek gedaan (onder meer dan 15.000 mensen). Uit dat onderzoek kwam naar voren dat genoeg groente en fruit eten juist zorgt voor minder depressieve gevoelens.

 

Heppie zegt dat je in alle opzichten beter wordt als je fastfood wat vaker laat staan!

 


Een op de vijf Nederlanders heeft last van slaapproblemen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat 20% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder last heeft gehad van een slaapprobleem.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat goed slapen heel belangrijk is voor je humeur en je gezondheid!

 

In 2017 is er een onderzoek gedaan naar slaapgedrag. In de twee weken voor het onderzoek had 1 op de vijf ondervraagde Nederlanders last van een slaapprobleem gehad. Dat is best veel.

 

Meer dan de helft van de mensen met een slaapprobleem heeft daar ook echt last van in het dagelijks leven. Mensen kunnen zich minder goed concentreren en zijn vergeetachtiger.

 

Als mensen ouder worden hebben ze vaker een slaapprobleem dan wanneer ze jonger zijn. Vrouwen hebben vaker een slaapprobleem dan mannen.

 

Een goede nachtrust is voor heel veel dingen belangrijk. Allereerst wordt je er niet vrolijker van als je slecht geslapen hebt. Als je slecht geslapen hebt, kan je je minder goed concentreren, je kan je de hele dag moe voelen. Maar in je slaap gebeurt er ook nog van alles. In je slaap voert je lichaam reparaties uit. Wie niet goed slaapt, kan zichzelf dus minder goed herstellen.

 

Gelukkig hebben kinderen minder vaak slaapproblemen dan volwassenen. Als je wel slaapproblemen hebt, praat daar dan met je ouders over of met een leerkracht. Een nachtje een keer slecht slapen is heel normaal, maar als je weken aan een stuk slecht slaapt, is dat een teken dat je met iemand moet gaan praten.

 

Heppie zegt probeer je nachtrust optimaal te benutten!

 


Vloggers zijn de nieuwe popsterren: ‘Maar kinderen zien verborgen reclames vaak niet’

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat de invloed van vloggers op kinderen groot is. De helft van de leerlingen in groep 5 t/m 8 geeft toe dat hun koopgedrag er door beïnvloed wordt. Op tv is reclame duidelijk, maar bij vloggers is het vaak minder transparant.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat het niet erg is dat we ons door anderen laten beïnvloeden, zolang we ons daar maar van bewust zijn!

 

Vloggers volgen is als je jong bent en een mobiel hebt, heel normaal. Dat doet eigenlijk bijna iedereen. Dat is leuk, grappig en soms zelf leerzaam.

 

Wie een vlogger volgt, is vaak ook wel een beetje fan van die vlogger. Vroeger was de jeugd fan van een popidool of filmster. Tegenwoordig vaker van een vlogger. Een vlogger is vaak jonger en lijkt meer in het ‘normale’ leven te staan. Een vlogger is meer benaderbaar.

 

Vaak wil je, als je een vlogger volgt, ook wel bepaalde dingen hetzelfde als die vlogger. Je wilt dezelfde kleren of dezelfde dingen eten als de vlogger. Je wilt stiekem of minder stiekem best een beetje op je vlogger lijken.

 

Heb je er wel eens over nagedacht dat een vlogger reclame maakt? Dat hij of zij betaald krijgt om kleren van een bepaald merk te dragen of iets te eten? Dat is meestal niet duidelijk, maar het gebeurt wel vaak. Zeker vlogger die veel volgers hebben zijn voor reclamemakers erg interessant. Die vloggers maken dus reclame, zonder dat het op reclame lijkt of zonder dat je het merkt. Best goed om te weten!

 

Heppie zegt dat het prima is om vloggers te volgen en op ze te willen lijken, maar realiseer je dat ze reclame maken!


Contant geld verdwijnt, maar er zijn genoeg redenen om je kind juist wel cash zakgeld te geven

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat contant of cash geld steeds meer verdwijnt, maar dat het wel handig is om je zakgeld voorlopig nog cash te krijgen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat elk kind de waarde van geld moet leren kennen.

 

Krijg jij als zakgeld? Weet je hoeveel je per week of per maand krijgt? Krijg je het contact of wordt het op een bankrekening gestort? Wat doe je ermee? Stop je het in je spaarpot of geef je het uit?

 

Elk kind wil graag zakgeld. Het is fijn om over wat eigen geld te beschikken, waar je (misschien na toestemming van je ouders) zelf wat voor kan kopen.

 

Zakgeld is niet alleen fijn, zakgeld is ook leerzaam. Het is goed om te leren wat geld waard is, wat je er wel of niet mee kan doen. Het is goed om te leren sparen en te leren zien wat de gevolgen zijn als je je gespaarde geld uitgeeft.

 

Om een goed beeld te krijgen van geld is het aan te raden om de eerste jaren je zakgeld contant te krijgen. Je krijgt dan echt geld en kan zien wat daarmee gebeurt.

 

Als je goed gewend bent aan zakgeld en je al een beetje met geld kan omgaan, kan je met je ouders een bankrekening gaan openen en krijg je misschien ook wel een pinpas.

 

Let goed op met pinnen. Of je nou € 5,- of € 50,- pint, het ziet er hetzelfde uit, maar het is toch wel een heel groot verschil!

 

Heppie zegt leer goed met geld omgaan, daar heb je je hele leven plezier van!


Bij snoep in rode verpakking verwachten we kersensmaak

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat de kleur van verpakking van invloed is als het gaat om de smaak die we verachten bij voeding.

 

HEPPIELEVEN

Heppie vindt dit een grappig onderzoek. Het laat zien hoe makkelijk aannames gemaakt worden!

 

In Amerika is een onderzoek gedaan naar de kleur van verpakkingen van voeding en de invloed die de verpakking heeft op de smaak die we verwachten. De kleur van verpakking blijkt veel invloed te hebben. De kleur van een snoepje of een fles drinken bepaalt namelijk hoe we verwachten dat de snoep of het drinken gaat smaken. Grappig toch?

 

Zo verwachten we bij een rood verpakt snoepje kersensmaak of anders toch wel aardbeiensmaak. Een groen verpakt snoepje smaakt naar mint of appel en een oranje verpakt snoepje naar sinaasappel. Niet heel verrassend!

 

Als we een groene fles met drinken op tafel zetten, verwachten we opeens geen mint of appelsmaak, maar een citrussmaak. Heel apart! Toch denken we ook dat oranje verpakt drinken naar sinaasappels smaakt.

 

Hoe het etem zelf smaakt, heeft niets te maken met de verpakking. Het heeft te maken met de kleur en de vorm van het eten.

 

Soms zelfs niets meer met de echte smaak van het product zelf te maken. Zo wijzigde een chocoladefabrikant de kleur van zijn chocolade zonder het recept aan te passen. Wat gebeurde er? Ondanks dat de smaak gelijk was gebleven, gingen mensen toch klagen dat de chocolade minder lekker was. Dat kwam dus alleen door de beleving van een andere kleur chocolade!

 

Doe ook eens een druppel blauwe kleurstof door de spaghetti… Smaakt heel vreemd, terwijl het alleen een andere kleur is!

 

Heppie zegt eet lekker en laat je niet foppen door kleuren en vormen!

 


Een op de vijf maaltijden eten we buitenshuis op

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat we steeds meer maaltijden eten die buitenshuis bereid zijn.

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat het niet erg is om buitenshuis te eten, maar minder gezond om maaltijden te eten die buitenshuis bereid zijn!

 

Er is onderzoek gedaan in 10 Europese landen op 1.7 miljoen locaties naar de maaltijden die we buitenshuis nuttigen. Deze maaltijden zijn dan ook buitenshuis bereid. Het gaat dus niet om een klein onderzoek hier.

 

Een generatie geleden (dus toen je ouders nog kind waren) was uit eten gaan iets wat je niet te vaak deed. Het was een enorme traktatie als er buitenshuis gegeten werd en afhaalmaaltijden daar werd, behalve misschien bij de chinees, niet aan gedaan. Bezorgservice voor maaltijden bestond toen nog helemaal niet.

 

Tegenwoordig wordt er veel meer buiten de deur gegeten. Het blijkt dus zelfs dat we gemiddeld 1 op de 5 maaltijden buiten de deur eten. Als je bedenkt dat er nog altijd mensen zijn die niet veel buitenshuis eten, dan moeten er dus ook mensen zijn die echt heel vaak buitenshuis eten!

 

Buitenshuis eten is meestal minder gezond dan eten wat je zelf gemaakt hebt. De reden dat er zoveel buitenshuis gegeten wordt is verschillend. Er zijn meer mensen die alleen moeten eten. Dat komt omdat niet iedereen samenwoont met een partner, steeds meer mensen ook uit elkaar gaan. Ook zijn er steeds meer mensen die niet alleen hun avondeten buiten de deur halen (en ook opeten), maar ook hun lunch en zelfs ontbijt!

 

Natuurlijk zorgen bezorgservices ook een grote rol. Het is nu vrij eenvoudig om vanuit ene luie stoel eten te bestellen en het wordt bij je thuis afgeleverd. Ook vieren Mc Donalds en Burger King nog altijd hoogtij. Niet bijster gezond dus.

 

Het is niet erg als je een keer buiten de deur eet, maar de meeste maaltijden kun je toch het beste thuis bereiden en ook thuis opeten.

 

Heppie zegt kook overwegend lekker zelf en geniet van je eigen bereide voedsel binnen je eigen huis! Lekkerder, gezonder en goedkoper!

 


Gedrag puber positief beïnvloeden? Stop met complimenten geven!

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel wordt het effect van te veel complimenten geven aan je kind beschreven.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat een compliment krijgen van je ouders fijn is, maar 100 keer per dag…

 

Krijg jij veel complimenten van je ouders? Vinden ze alles wat jij doet fijn en bijzonder? Of zijn er ook dingen die ze gewoon van je verwachten en waarvan ze het normaal vinden dat jij het doet?

 

Krijg je een compliment als je je fiets in de garage zet? Krijg je een compliment als je op tijd thuis komt? Als je je huiswerk maakt? Je afspraken nakomt?

 

Er zijn heel veel redenen voor ouders om je kind een compliment te geven. Je kunt om heel veel dingen trots zijn op je kinderen en ouders zijn graag trots op hun kinderen. Je kan je kind alleen ook te veel complimenten geven en of je kind daar beter van wordt?

 

Sommige dingen in het leven zijn ‘normaal’. Deze ‘normale’ dingen verwacht je van de mensen om je heen en ook van je kinderen. Het is bijvoorbeeld ‘normaal’ als je je afspraken nakomt, als je laat weten waar je bent, als je je huiswerk maakt, op tijd thuis komt etc. Die dingen zijn eigenlijk geen compliment waard.

 

Als je overal een compliment voor krijgt, is een compliment niet meer bijzonder. Als je dan echt iets bijzonders doet en je krijgt weer een compliment, ervaar je niet meer het speciale, het positieve, het fijne van een compliment. Dat is heel jammer, maar ook best vervelend. Een compliment van je ouders is belangrijk en het zou niet zomaar iets moeten zijn.

 

Heppie hoopt dat jouw ouders je complimenten geven als je ze echt verdient! Dan krijg je waardevolle complimenten!

 

Wat voor ouders naar een kind geldt, geldt ook voor kinderen onder elkaar, van kinderen naar ouders en naar iedereen!

 

Heppie zegt blijven complimenteren, maar alleen voor dingen die oprecht een compliment waard zijn!


Vlees eten zonder schuldgevoel? Eet dan kip

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel wordt stil gestaan bij de week zonder vlees en de impact van vlees eten op het milieu. Wie toch vlees wil eten en ook aan het milieu wil denken, kan het beste voor kip kiezen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat de aarde het beste af is als we weinig vlees eten, ook niet te veel kip!

 

Elke dag een lekker stukje vlees bij de warme maaltijd? Misschien best lekker, maar niet zo best voor ons milieu. Een stukje vlees op je bord heeft aardig wat gevolgen voor het milieu.

 

Vlees groeit niet aan de bomen, maar komt van dieren. Die dieren poepen en plassen tijdens hun leven (net zoals alle andere dieren). Door die ontlasting komen er gassen in het milieu die niet goed zijn. De dieren moeten ook eten tijdens hun leven. Het veevoer moet geteeld worden. Dat kost grondstoffen, energie, water en land. Alles bij elkaar heeft vlees dus aardig wat effect op het milieu.

 

Niet alle dieren hebben evenveel effect op het milieu. Een kip is van alle vlees het meest milieuvriendelijk. Dat is ook best logisch. Een kip heeft naar verhouding niet zoveel ruimte en voer nodig. Ook is de ontlasting van een kip niet zoveel als bijvoorbeeld dat van een koe!

 

We kunnen nu natuurlijk met elkaar overwegen om vegetariër (eet geen vlees) of zelfs veganist (eet geen dierlijke producten dus bijvoorbeeld ook geen kaas of ei) te worden. Helaas is daar het probleem ook niet mee opgelost. Lang niet al het vegetarisch eten is gezond en als er kaas in zit, kan dat bijna net zo belastend voor het milieu zijn als een stukje kip. Ook is het belangrijk dat we voldoende en verschillende voedingsmiddelen binnen krijgen.

 

Wat de oplossing dan is? Niet alle dagen vlees eten bijvoorbeeld. Een beetje afwisselen en als je vlees eet, eet dan geen groot stuk vlees!

 

Heppie zegt eet regelmatig iets anders dan vlees en als je vlees eet: eet niet te veel en geniet ervan!

 


Wat doet gember met je lichaam?

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel wordt gekeken naar positieve en minder positieve effecten van gember.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is wel voor het gebruik van gember. Het is lekker en gezond!

 

Wie heeft er wel eens gemberthee gedronken? Of misschien ongemerkt gember gegeten in een gerecht bij de warme maaltijd? De meeste mensen hebben wel eens gember op. Niet iedereen vindt het lekker. Het is ook niet lekker om zo te eten. Gember is geen fruit als een appel of zo. Gember heeft een heel eigen, vrij scherpe smaak. Als je het niet te sterk gebruikt of in de thee met honing, vinden veel mensen het wel lekker.

 

Je kunt gember op heel veel plaatsen en in verschillende vormen kopen. Er is gemberwortels te koop bij veel supermarkten, toko’s en groentewinkels. Ook kun je gemberpoeder kopen of gekonfijte gember (die is minder gezond).

 

Gember is niet alleen lekker, maar het is ook heel gezond. Gember is goed voor veel dingen in ons lichaam, onder meer voor spierpijn en misselijkheid.

 

Je moet alleen niet te veel gember gebruikten. Dan heeft het ook minder prettige werkingen. Er kunnen irritaties optreden aan huid, haar en ogen, maar dat is nog niet het ergste. Als je teveel gember eet kun je diarree krijgen en enorm winderig worden. Niet aan te raden dus!

 

Heppie zegt lekker genieten van gember, maar gebruik het met mate!

 


Vijf procent van de mensen kampt met gehoorverlies

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat 5% van alle mensen op aarde te maken heeft met gehoorverlies.

 

HEPPIELEVEN

Heppie weet dat er steeds meer mensen niet goed meer kunnen horen. We doen er te weinig aan!

 

Wereldwijd heeft 5% van alle mensen last van gehoorverlies. Dat betekent dat van elke 20 mensen er 1 last heeft van problemen met het gehoor. In Nederland is het zelfs nog erger, daar heeft 10% of 1 op de 10 mensen last van problemen met het gehoor!

 

De meeste problemen met het gehoor zijn het gevolg van te veel en vooral te harde geluiden. Wie te vaak te harde geluiden om zich heen heeft, loopt de kans om blijvend gehoorschade op te lopen. Te harde geluiden komen meestal van muziek of tv of je telefoon.

 

Veel jongeren doen veel met hun mobiele telefoon. Bijna 9 van de 10 jongeren hebben het geluid van hun mobiele telefoon te hard staan, ook als ze oortjes gebruiken! Als je een mobieltje hebt, overleg dan eens met je ouders over hoe hard het geluid staat. Goede oren is toch wel heel belangrijk!

 

Als je problemen met je gehoor krijgt, dan is dat heel lastig bij elk gesprek wat je voert en bij nog veel meer andere dingen in het dagelijks leven. Helaas loop je ook het risico dat je wat eenzaam wordt als je niet goed kan horen of zelfs depressief. Wie niet goed kan horen, kan namelijk moeilijk communiceren en dan wordt je makkelijk wat eenzaam. Let dus goed op de geluiden om je heen en probeer mensen waarvan je weet dat ze niet zo goed horen, toch te betrekken bij je gesprekken!

 

Heppie zegt wees zuinig op je oren! Je hebt er dan wel 2, maar wat kapot gaat kan niet zomaar meer gerepareerd worden!

 


Wennemars trapt ‘week van de gezonde jeugd’ af

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat van 5 tot 10 maart een week voor de gezonde jeugd georganiseerd wordt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat elk initiatief om onze jeugd gezond te maken en te houden welkom is!

 

JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. JOGG is een landelijke organisatie die zich inzet voor een gezonde toekomst voor kinderen.

 

JOGG neemt verschillende initiatieven om de jeugd gezonder te maken. Zo wordt onder meer water drinken op school en elke dag bewegen gestimuleerd.

 

JOGG staat voor de daily mile. Dat is letterlijk vertaalt 1.6 kilometer per dag lopen. Het is de bedoeling dat die mile met de hele klas gelopen wordt en dat de hele klas gaat hardlopen! Elke dag! Als je dat leuk lijkt, kan je het aan je juf of meester voorstellen. Wie weet vindt die het ook wel leuk!

 

Als je geen zin hebt om 1.6 kilometer te gaan hardlopen, kan je ook 1.4 kilometer of 2 kilometer gaan hardlopen of touwtje springen of steppen of nog iets anders. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, maar regelmatig bewegen is voor iedereen gezond! En als je dat dan ook nog buiten doet, dan is het nog gezonder!

 

Wil de juf of meester niet met de hele klas bewegen? Dan kan je altijd nog op de fiets naar school of zelf een rondje gaan lopen of touwtje springen!

 

Heppie zegt beweeg dagelijks en beweeg buiten! Je zult zien dat je er blij van wordt!

 


Meer fastfoodzaken in Nederland

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat het aantal fastfoodzaken in Nederland toeneemt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is niet zo blij met dit nieuws, want er zijn eigenlijk wel meer dan genoeg fastfoodzaken in Nederland!

 

Ga jij wel eens naar de Mc Donalds of de KFC? Bijna iedereen gaat wel eens een keer naar een fastfoodrestaurant. Daar is ook niet zoveel mis mee, als je het maar niet te vaak doet!

 

Moet je vaak lang zoeken om een fastfoodrestaurant te vinden als je erheen wilt? Over het algemeen is er altijd wel een fastfoodrestaurant in de buurt. Of je nou in de stad loopt, over een meubelboulevard of over de snelweg rijdt, er is altijd wel een fastfoodrestaurant in de buurt.

 

Waarom dan nog meer fastfoodrestaurants in Nederland, vraag je je af. Blijkbaar willen zoveel mensen zo vaak in een fastfoodrestaurant eten, dat er nog meer fastfoodrestaurants denken voldoende winst te kunnen gaan maken.

 

Dat is niet zo’n goede zaak! Fastfood is en blijft behoorlijk ongezond. Het is niet erg als we soms een keer ongezond eten, als we daar van genieten, maar te vaak ongezond eten is niet goed voor je lichaam en je gaat je er ook echt niet beter door voelen! Blijkbaar is er zoveel vraag en eten mensen dus zo vaak fastfood dat er nog meer fastfoodzaken bij kunnen…

 

Heppie zegt eet niet te vaak fastfood, daar doe je jezelf een enorm plezier mee!

 


De zon buiten of zonnebank: ‘ze zijn allebei schadelijk’

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat zonlicht gevaarlijk kan zijn. Echt zonlicht kan gevaarlijk zijn en zonnebanklicht kan ook gevaarlijk zij.

 

HEPPIELEVEN

Heppie zegt ga niet zonnebanken als dat niet nodig is!

 

We houden van  de zon! De zon geeft warmte en licht. Dat hebben we nodig om gelukkig en blij te kunnen zijn. Toch is de zon niet alleen maar fijn. De zon kan ook gevaarlijk zijn!

 

Sommige mensen gaan onder de zonnebank. Kinderen mogen dat officieel niet. Je moet minimaal 18 jaar zijn om onder de zonnebank te mogen in een zonnebankcentrum. Dat is niet voor niets. Zonnebanklicht kan heel gevaarlijk zijn!

 

Zonlicht bestaat onder meer uit UV-A en UV-B straling. Beide kunnen gevaarlijk zijn en schade aan je huid opleveren.

 

UV-A straling zit zowel in echt zonlicht als in zonnebanklicht. UV-A straling is schadelijk voor de huid. Je veroudert door deze straling als je je niet voldoende beschermd en je kan er zelfs huidkanker van krijgen. Uitkijken dus!

 

UV-B straling zit vooral in echt zonlicht en minder in zonnebanklicht. UV-B straling is de straling waar je van kan verbranden als je je onvoldoende beschermd. En verbranden kan ontzettend pijn doen! Je kan er zelfs blaren en koorts van krijgen!

 

Zonlicht kan dus gevaarlijk zijn. Je goed insmeren is van groot belang om te voorkomen dat je huid schade oploopt. Zonnebanken is voor de meeste mensen geen goed idee.

 

Probeer te genieten van de echte zon, maar kijk uit. Ga, zeker in de zomer, uit de zon tussen 11:00 uur en 15:00 uur als dat mogelijk is.

 

Heppie zegt geniet van de zon, maar kijk uit!

 


Geen hond op het bord? Ook wij eten miljoenen huisdieren

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat onze Olympische sporters moeite hadden met hond als voedsel in Zuid Korea. Maar wij eten ook huisdieren…

 

HEPPIELEVEN

Heppie zegt denk altijd na als je vlees eet, ongeacht welk vlees.

 

Mensen eten nou eenmaal regelmatig vlees. Niet alle mensen, maar wel veel mensen. En welk vlees eet je dan? Het vlees is altijd afkomstig van dieren!

 

In Zuid Korea werden de Olympische Spelen gehouden. Daar eten mensen broodjes hond. Dat kunnen wij ons niet voorstellen en vinden we heel erg gemeen. Een hond is ons huisdier en daar houden wij van. Die eet je toch niet op?

 

In veel Aziatische landen denken ze anders over honden en katten dan wij. Ze zien ze niet als huisdieren, maar eten ze op. Wij zijn daar boos of verdrietig over, maar wat eten wij?

 

Wij eten onder meer koe en varken. Koeien en varkens zien wij niet direct als huisdieren. Wij vinden het best normaal om een stuk varken of een stuk koe te eten,maar op andere plaatsten in deze wereld wordt heel anders naar koeien en varkens gekeken dan hier. Zo is in China een varken als huisdier heel gewoon. Ze hebben daar dan ook niet echt varken op het menu staan. Als zij varken eten, hebben zij het gevoel dat ze hun huisdier op eten!

 

In India is een koe een heilig dier. Koeien lopen vaak vrij rond en worden vereerd. Een stuk koe eten, dat doe je daar niet!

 

Insecten zijn meestal geen huisdieren, maar de manier waarop er mee omgegaan wordt, verschilt nogal. Sommige mensen zien het als delicatesse, andere moeten er niet aan denken om ze op te eten.

 

In veel landen heb je absoluut geen hond of kat als huisdier. Honden en katten zijn daar zwerfdieren en veel mensen ervaren honden en katten zelfs alleen maar als irritant. Het is daar heel normaal om een stuk hond of kat te eten. Voor ons heel vreemd om dat te begrijpen.

 

Vlees eten is iets wat mensen van nature doen. Er zijn vegetariërs die geen vlees eten en veganisten die geen dierlijke producten eten. Dat is een keuze, waar ieder respect voor kan hebben. Voor degenen die wel vlees eten, is het wel van belang dat je je realiseert dat elk stuk vlees afkomstig is van een dier en we wereldwijd onze eigen relaties tot dieren hebben.

 

Heppie zegt genieten van vlees mag, maar veroordeel een ander niet voor wat hij of zij eet!

 

 


Feiten en fabels over kou

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staan een aantal fabels en feiten over kou op een rij. Best leuk om te weten, nu het koud wordt in ons land!

 

HEPPIELEVEN

Heppie houdt wel van een beetje winterweer!

 

Het leek wel of het dit jaar niet echt winter wilde worden, maar nu komt er toch echt kou aan! Het gaat behoorlijk vriezen, tot wel -10 graden en voor je gevoel is het nog veel kouder door de koude wind.

 

Er zijn heel veel verhalen over kou. Sommige zijn waar, andere zijn niet waar. Onderstaand een paar feiten en fabels over kou.

 

Klopt het dat slanke mensen en vrouwen het sneller koud hebben? Ja, dat klopt! Dat lijkt misschien raar, maar het is best logisch. Mannen hebben meer vet onder hun huid dan vrouwen, daar kunnen ze niets aan doen. Mensen die wat zwaarder zijn hebben ook meer vet onder hun huid dan slankere mensen. En vet onder je huid werkt als een soort isolatie, waardoor je makkelijker warm blijft.

 

Klopt het dat je het in de nacht makkelijker warm hebt als je sokken aan houdt in bed? Ja en nee. Je valt makkelijker in slaap als je het warm hebt, dat is waar. Je kunt het warmer krijgen door bijvoorbeeld voor het slapen gaan een warme douche te nemen of hete thee te drinken. Voor mensen die snel koude voeten hebben, kan het fijn zijn om sokken aan te doen als ze in bed stappen. Maar als ze eenmaal slapen, dan hebben die sokken geen toegevoegde waarde meer.

 

Rillen en klappertanden mensen om het warmer te krijgen of is het alleen maar een teken dat ze het koud hebben? Mensen die rillen en klappertanden krijgen het daar warmer van. Dat lijkt raar, maar door te klappertanden en te rillen, maken je spieren warmte aan en daardoor krijg je het dus warmer.

 

Heeft meer eten en drinken tot gevolg dat je het warmer krijgt? Ja en nee. Of je het warmer krijgt van eten en drinken, is afhankelijk van wat je eet of drinkt. Van warme voeding, bijvoorbeeld thee of soep, krijg je het ook warmer. Eet of drink je iets wat heel koud is, ijs of koude melk, dan krijg je het kouder. Eten en drinken kan dus helpen om het warmer te krijgen.

 

Als je met dit koude weer wilt gaan sporten, moet je je dan extra warm aankleden? Dat ligt er een beetje aan. Als je stil zit, heb je het makkelijker koud dan wanneer je beweegt. Als je sport, beweeg je intensief en heb je het dus makkelijker warm genoeg. Maar als je stopt met bewegen en je bent bezweet, dan kan je het heel snel veel te koud krijgen. Dus als je met het koude weer (buiten) gaat sporten, zorg dan dat je zodra je stopt of pauze houdt, meteen warme kleding aantrekt, zodat je niet onderkoeld raakt!

 

Heppie zegt geniet van de kou en zorg dat je lekker warm blijft!


Zo wordt je gestimuleerd om gezond te eten in de bedrijfskantine

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat mensen op hun werk voor gezonde voeding in de kantine kiezen als je het slim aanpakt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor zelf kiezen en blij als je dan gezond kiest!

 

Veel bedrijven kennen een kantine (veel middelbare scholen ook). In een bedrijfskantine kan een werknemer onder meer een lunch kopen. Er is een klein onderzoek geweest of het lukt om mensen een gezondere keuze te laten maken als je het slim aanpakt. De ongezonde voeding (zoals een broodje kroket) was niet weg gehaald.

 

Wat bleek? Je kan heel goed sturen op wat iemand kiest als hij een lunch koopt op zijn werk. Je kunt aanbiedingen maken voor gezonde voeding en je kunt mooie combinaties aanbieden (een gezond broodje, een appel en een glas melk voor een leuke prijs). Mensen kiezen dan minder vaak voor bijvoorbeeld een broodje frikandel en vaker voor een gezond broodje. Goed toch? Wel zelf kiezen, maar uit jezelf kiezen voor gezond!

 

Als je mensen kunt helpen om gezonder te kiezen, dan is het goed om dat te doen. Iedereen mag een eigen keuze maken, maar een beetje helpen kan geen kwaad. Dat kan in alle bedrijfskantines en ook in alle andere kantines, zoals op scholen of bij sportcomplexen.

 

Heppie zegt: gezonde keuzes voor iedereen de beste keuzes!

 


We eten meer (calorieën) in een drukkere omgeving

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat we in een drukkere omgeving meer eten dan wanneer het rustig is.

 

HEPPIELEVEN

Heppie zegt eet niet te veel, dat geeft geen lekker gevoel!

 

Als we in een drukke omgeving zijn doet dat iets met ons. We worden daar vaak zelf niet rustiger van. Dat heeft niet alleen effect op hoe we ons voelen, maar ook op ons eetgedrag.

 

In een drukke omgeving eten we vetter en eten we meer. Veel en vet eten maakt dat we ons minder prettig voelen. Geen goed idee dus.

 

Als je op een druk feestje bent of in een restaurant zit te eten, kan het dus zomaar gebeuren dat je meer eet of vetter eet dan je anders zou doen. Meer frietjes of toch nog een toetje terwijl je eigenlijk genoeg gegeten hebt. Denk dus in een drukke omgeving even goed na voordat je weer wat in je mond stopt!

 

Heppie denkt dat het heel slim is om van eten te genieten, maar eet wel bewust!


Longfonds waarschuwt: te veel fijnstof in huis

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat de luchtkwaliteit bij een op de zeven huizen het grootste deel van de dag onvoldoende is als gevolg van fijnstof.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat gezonde lucht van levensbelang is, zowel binnenshuis als buitenshuis!

 

Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei kleine ongezonde luchtdeeltjes. Fijnstof kan diep in je longen doordringen.

 

Fijnstof komt buiten voor als gevolg van allerlei soorten vervuiling, onder meer door de uitstoot van auto’s en vliegtuigen, industriële vervuiling en bemesting. Fijnstof kan van buiten naar binnen komen in een woning. Er komt ook fijnstof vrij binnenshuis. Dit gebeurt onder meer door bakken en braden, het branden van kaarsen of het stoken van een open haard of kachel.

 

In ongeveer 750 huizen is 9 maanden lang de kwaliteit van de lucht gemeten. In een op de zeven huizen werd de kwaliteit van de lucht echt als onvoldoende aangemerkt, maar in vrijwel alle huizen kwamen naar voren dat er (een deel van de dag) meer fijnstof was dan gezond is.

 

Is het erg om te veel fijnstof in te ademen? Je merkt er toch niets van? Ja het kan kwaad om te vaak of te veel fijnstof in te ademen. Je kan je er vermoeid door gaan voelen, je kan verschillende aandoeningen krijgen aan je luchtwegen. Niet prettig dus.

 

Kan je wat doen aan fijnstof? Jazeker kan je daar wat aan doen! De afzuigkap lang genoeg en hard genoeg aanzetten tijdens het koken en bakken, niet te veel te stoken in huis en goed te ventileren. Zet ramen aan de achterzijde open (niet aan de straatkant).

 

Heppie zegt zorg voor gezonde lucht is huis, gezonde lucht geeft gezondere longen!


Deze producten kun je nog eten als het over datum is

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat lang niet alle producten weg gegooid hoeven worden als ze over datum zijn.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is tegen verspilling, dus zaken weg gooien die nog goed zijn… niet doen!

 

Iedereen koopt wel eens iets, waarvan hij vervolgens vergeet dat het in de kast ligt. Bij het opruimen van de kast, blijkt het artikel over datum en gooien we het dus weg. STOP! In sommige situaties helemaal niet nodig! Er zijn veel producten die ook na de houdbaarheidsdatum nog goed te gebruiken zijn.

 

Gelukkig is het niet altijd nodig om alles wat over datum is weg te gooien. Het voedingscentrum heeft een lijst met producten opgesteld die nog minimaal 2 maanden na de houdsbaarheidsdatum te gebruiken zijn. Stop dus met direct alles weg gooien wat over datum is! Goed voor het milieu en ook voor de portemonnee!

 

De lijst die het voedingscentrum heeft aangegeven, blijkt vol te staan met minder gezond producten zoals chips, ketchup, frituurvet, cornflakes, koekjes etc. Vreemd? Nee, eigenlijk niet als je er goed over nadenkt. Alle producten die recht vanuit de natuur op ons bord komen, hebben geen houdbaarheidsdatum (denk maar aan een appel of een bloemkool of vlees of vis) of je kunt meteen zien dat het niet meer goed is (denk maar aan melk of yoghurt dat schimmelt en schift het niet meer goed is).

 

De lijst met producten die volgens het voedingscentrum je niet weg hoeft te gooien als ze over datum zijn (mits niet meer dan 2 maanden), zijn allemaal door de industrie bewerkte voedingsmiddelen. Hopelijk staan ze bij jullie thuis niet te veel in de kast en eet je ze niet te vaak!

 

Heppie zegt: eet verse producten, dan heb je niet veel met houdbaarheidsdata te maken!

 


Kinderartsen doen mee met rechtszaak tegen tabaksindustrie

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat staat dat de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde aangifte doet tegen de tabaksindustrie.

 

HEPPIELEVEN

Heppie vindt het een goede zaak dat de tabaksindustrie steeds minder ruimte krijgt!

 

In Nederland zijn er vier grote tabaksfabrikanten. Tegen deze vier tabaksfabrikanten is aangifte gedaan door een groep patiënten en een aantal maatschappelijke organisaties (maatschappelijke organisaties zijn organisaties die het belang van de maatschappij waarin we leven, behartigen). De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) heeft zich hierbij aangesloten. Het is nog niet zeker dat er ook echt een rechtszaak komt, maar daar hopen ze wel op.

 

De meeste kinderen roken gelukkig zelf nog niet. Toch denkt de NVK dat kinderen de grootste slachtoffers van roken zijn. Ze hebben zelf niets te zeggen over of ze in een rookvrije omgeving kunnen opgroeien of niet. Of je ouders of leerkrachten roken, bepaal je niet zelf. Toch is meeroken ontzettend schadelijk voor de gezondheid van een kind. Als er in de omgeving gerookt wordt, is de kans ook groter dat iemand zelf ook een keer gaat roken. Omdat de artsen binnen de NVK dat geen goede zaak vinden, hebben ze in het belang van alle kinderen mee aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie.

 

Iedereen weet wel dat roken ongezond is en dat geldt ook voor meeroken. Er sterven alleen in Nederland al wel 20.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken. Dat zijn heel veel mensen!

 

Heppie zegt ga nooit roken! Roken is niet zomaar ongezond, maar super ongezond en enorm verslavend!


Niemand is verslaafd aan Facebook alleen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat steeds meer mensen verslaafd raken aan social media, niet alleen aan Facebook, maar aan alle mogelijkheden op een mobieltje.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat iedereen zo vroeg mogelijk een mobiel wil en er al heel snel moeilijk meer zonder kan!

 

Tegenwoordig is het heel normaal als je in groep 7 of groep 8 start met je eerste mobieltje, soms zelfs al eerder. Je kunt opeens met elkaar appen, sommige kinderen gaan direct ook op Facebook en het internet ligt aan je voeten. Maar is dat ook zo verstandig?

 

Natuurlijk wil iedereen met zijn tijd mee en een mobieltje hoort er nu eenmaal bij. We worden gewaarschuwd voor online pesten en leren op school hoe we met social media om horen te gaan. Maar leren we ook hoeveel we eigenlijk op een telefoon bezig zouden moeten zijn?

 

Er zijn geen kant en klare regels hoe lang je op een bepaalde leeftijd op je telefoon mag zitten. Niet per dag en niet per keer. Toch is het goed om er bewust mee bezig te zijn, want steeds meer mensen raken verslaafd aan hun mobiel en sommige al op jonge leeftijd!

 

Hoe weet je wanneer je verslaafd dreigt te raken aan je mobiel? Daar zijn wel wat signalen voor. Als je liever op je mobiel bezig bent dan in ‘het echte leven’, moet je voorzichtig zijn. Als je je mobiel eigenlijk niet meer weg kunt of wilt leggen, ben je al behoorlijk op weg om verslaafd te raken. Als je in je bed stiekem op je mobiel bezig bent terwijl je moet slapen, is dat geen goed teken.

 

Als je voor jezelf denkt dat je verslaafd gaat raken, leg je mobiel dan het grootste deel van de dag weg. Spreek met jezelf af dat je in de ochtend, de middag en de avond bijvoorbeeld 20 minuten per keer op je mobiel mag en daarna niet meer. Kan je je niet aan je eigen afspraken houden? Ga dan naar je ouders of naar een leerkracht op school. Zij kunnen je verder helpen. Schaam je niet, je bent de enige niet!

 

Heppie zegt wees voorzichtig met je mobiel! Een mobiel kan je leven leuker maken, maar laat een mobiel nooit je leven bepalen!    


Hersenen gebaat bij verse vis en walnoten

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze op in een krant. In het artikel staat dat een dame die een hartinfarct heet gehad, op zoek ging naar goede voeding voor haar hart.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat voeding die goed is voor je hersenen ook goed is voor de rest van je lijf!

 

Een dame kreeg een hartinfarct (dat wil zeggen dat je hart tijdelijk te weinig bloed krijgt. Daar kan allerlei ernstige schade in je lijf door ontstaan). Nadat ze weer op de been was, ging ze op zoek naar gezonde voeding voor haar hart. Al snel bleek dat wat gezond is voor je hart, ook gezond is voor je hersenen!

 

Veel dingen die ze tegen kwam tijdens haar zoektocht, weten we eigenlijk allemaal al wel. Vette vis is gezond, walnoten zijn gezond, groente en fruit zijn gezond. Te veel zout is erg ongezond, net zoals roken en alcohol drinken.

 

Naast gezond eten, is genoeg bewegen ook belangrijk voor heel je lijf. Niet alleen spieren varen daar wel bij, maar ook onze hersenen, ons hart, onze spijsvertering, noem het maar op!

 

Wie eenmaal een hartinfarct of een herseninfarct (dan krijgen de hersenen tijdelijk niet genoeg zuurstof) heeft gehad, kan de schade die daardoor ontstaan is niet zomaar weer terug draaien. Wel kan gezonde voeding en bewegen helpen om schade te beperken en niet erger te laten worden.

 

De dame die op onderzoek uit is gegaan, heeft een boek geschreven. Wie dat boek koopt, steunt ook nog eens de hersenstichting. Zo komt er iets moois uit de ellende van deze vrouw (haar hartinfarct)!

 

Heppie zegt: wacht niet tot je problemen krijgt met je gezondheid om gezond te gaan eten. Start vandaag nog met gezond eten en genoeg bewegen!


Hersenonderzoek toont aan: jij en je beste vrienden denken precies hetzelfde

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat ze in Amerika onderzocht hebben hoe vrienden in bepaalde situaties denken. Dat lijkt redelijk vergelijkbaar te zijn.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat veel vrienden het vaak wel met elkaar eens zijn!

 

In Amerika hebben wetenschappers hersenonderzoek gedaan bij vrienden. Zie lieten vrienden films en andere dingen zien. Terwijl vrienden ergens naar keken, maakten ze hersenscans. En wat bleek? De hersenscans van goede vrienden leken behoorlijk op elkaar!

 

Herken jij dat ook? Dat je iets meemaakt en beste vriend of vriendin reageert op een zelfde manier als jij? Je vindt het beiden leuk of stom of nog wat anders. Dat is dus een beetje vergelijkbaar met dit onderzoek. Toch kan je nog niet echt zeggen dat goede vrienden altijd hetzelfde denken. Daar is meer onderzoek voor nodig en het is ook best leuk als je het een keer niet helemaal eens bent!

 

We zoeken vaak niet alleen vrienden die een beetje hetzelfde denken als we zelf doen, maar vaak lijken onze vrienden ook nog in andere dingen op ons. We zoeken vaak vrienden die een beetje op ons lijken. Daar voelen we ons wel prettig bij!

 

Heppie zegt: zoek vooral vrienden en vriendinnen waar je het leuk mee kan hebben! Iedereen lijkt wel een beetje op je en iedereen verschilt ook wel met je! Gelukkig maar!

 


Dit is hoeveel je moet bewegen om niet dood te gaan van het zitten

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat de hele dag stil zitten geen goed idee is voor je gezondheid en hoe je daar wat aan kan doen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat regelmatig bewegen niet alleen gezond is, maar je wordt er ook blijer van!

 

Veel mensen zitten best veel op een dag. Te veel stil zitten is niet zo goed voor onze gezondheid. Los van je gezondheid wordt je minder blij van de hele dag stil zitten, zakt je concentratie weg en wordt je minder creatief. Niet echt een goed vooruitzicht dus!

 

Omdat mensen echt klachten kunnen krijgen van te veel stil zitten is er zelf een officiële naam voor bedacht: het inactiviteitssyndroom.

 

Mensen met een kantoorbaan en studenten zitten het meeste van iedereen. Zij zitten soms wel meer dan 9 uur op een dag. Maar wat denk je van jezelf? Op school zit je vaak, thuis zit je weer met gamen en tv kijken… Ook best wat uurtjes dus!

 

Als je het helemaal goed wil doen, dan zou je elk half uur 5 minuten moeten bewegen. Dat lukt niet altijd. Als je bijvoorbeeld in de klas zit, kan je niet na een half uur opstaan en even gaan rennen of zo. Dan moet je wachten tot je pauze hebt of je een energizer mag doen.

 

Gelukkig bewegen de meeste kinderen op een dag ook veel. In de pauzes beweeg je, als je buiten speelt beweeg je, als je gaat sporten beweeg je, als je naar school toe wandelt of fietst beweeg je en op nog veel meer momenten. Toch is niet gezegd dat je het als kind altijd goed doet. Er zijn teveel kinderen die te weinig bewegen op een dag. Een kind zou minimaal een uur per dag moeten bewegen. Kom jij daaraan? Vraag ook nog eens om de les ‘sporten en bewegen’ te doen op school!

 

Heppie zegt: lekker bewegen! Goed voor je lijf, goed voor je geest!


Misleidende teksten op voeding moeten verboden worden

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat bepaalde aanprijzingen op een product onterecht het idee kunnen geven dat een product gezond is .Dat soort aanprijzingen zouden verboden moeten worden.

 

HEPPIELEVEN

Heppie hoopt dat dit soort aanprijzingen die geen goed beeld geven of een product gezond is, snel verdwijnen!

 

Ken jij ze ook? Die schreeuwerige teksten op voedsel ‘rijk aan vitamine C’ of rijk aan vezels’. Op zich is er niets mis met die teksten, maar misschien moeten we ons afvragen waarom het er vaak zo schreeuwerig op staat. Wat denk je? Omdat die producten zo gezond zijn? Ja, vezels en vitaminen zijn gezond, zonder meer. Maar het product waar het op staat?

 

Dat is precies waar dit artikel over gaat. Als iemand op een sinaasappel zet ‘rijk aan vitamine C’ is dat terecht en is daar niets mis mee. Als iemand op een pakje sinaasappelsap zet ‘rijk aan vitamine C’ wordt dat al een heel ander verhaal. Zitten er wel echte sinaasappelen in het pakje en hoeveel suiker zit er in dat pakje. Als je naar de claim van vitamine C kijkt, denk je dat je iets gezonds koopt, terwijl je die sinaasappelsap voor je gezondheid misschien wel beter kan laten staan.

 

Bij sinaasappelsap zou er nog echte vitamine C in kunnen zitten. Het wordt nog een ander verhaal als kunstmatig vitaminen zijn toegevoegd aan suikerrijke producten!

 

Behalve voor vitamine C, kunnen er nog heel veel andere claims op voeding staan, waardoor ongezonde voeding opeens toch gezond lijkt.

 

Feit is dat consumenten te vaak misleid, gefopt worden. Producenten van levensmiddelen proberen door heel hard te roepen dat iets gezonde delen bevat, een ongezond product gezonder te laten lijken. Op die manier hopen ze dat meer mensen het product kopen. Dat het product niet echt gezond is, daar liggen de producenten niet wakker van, maar degene die het koopt (en opeet of opdrinkt) wordt wel misleid!

 

Heppie zegt: weet wat je eet, laat je niet in de maling nemen door een tekst!

 

 


Nieuw onderzoek naar tabak: ook die paar sigaretten op zaterdagavond zijn schadelijk

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat roken altijd schadelijk is voor je gezondheid, ook als je maar weinig rookt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is niet voor roken, ook niet een beetje roken!

 

Iedereen weet dat roken ongezond is. Roken is voor veel mensen ook een verslaving en met een verslaving stoppen is voor sommige mensen erg moeilijk. Omdat iedereen wel weet dat roken niet gezond is, proberen veel mensen dan maar minder te roken. Uit een onderzoek komt naar voren dat minder roken voor je gezondheid niet goed genoeg is. Wie geen schade wil oplopen door roken, moet helemaal stoppen met roken. Of beter nog: er nooit aan beginnen!

 

Meeroken is ook heel ongezond. Meeroken wil niet zeggen dat je soms ook een trekje neemt, maar meeroken is in een zelfde ruimte zijn als rokers. Je ademt dan ook rook van sigaretten in (voor sigaren en pijp geldt overigens hetzelfde).  Het inademen van rook van sigaretten is ook al slecht voor je gezondheid.

 

Sommige mensen noemen zichzelf gelegenheidsrokers. Dat wil zeggen dat ze niet ‘echt’ roken, maar alleen op bepaalde gelegenheden, zoals bijvoorbeeld een feestje. Helaas voor deze mensen: elke sigaret die je rookt brengt schade toe aan je gezondheid. Als je niet verslaafd bent, rook dan vooral nooit meer!

 

Als je ouders hebt die roken, dan is het uiteraard fijn als ze stoppen met roken, maar soms kan dat zomaar niet. Als ouders niet kunnen stoppen met roken, kunnen ze wel buiten roken. Dat scheelt in ieder geval dat niemand meerookt.

 

Heppie zegt: laten we vooral nooit beginnen aan roken, dan heb je ook geen schade aan je gezondheid door sigaretten!


Meeste scholen afgestapt van traditionele schooltijden

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat steeds meer scholen de traditionele schooltijden laten vallen en over gaan op andere schooltijden. Dat zou beter zijn voor de kinderen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie ziet dat steeds meer scholen met nieuwe schooltijden gaan werken. Niets mis mee!

 

Een aantal jaar geleden ging vrijwel iedereen rond half negen naar school tot rond 3 uur in de middag. Tussen de middag had je een uur tot anderhalf uur vrij om thuis te gaan eten of om over te blijven op school. De woensdagmiddag was altijd vrij.

 

De afgelopen jaren is er onderzoek gedaan of die schooltijden voor kinderen wel optimaal waren. Een hele lange pauze tussen de middag lijkt misschien wel ideaal, maar voor je concentratie is dat helemaal niet zo goed. Omdat het steeds vaker voorkomt dat allebei de ouders van kinderen buitenshuis werken, zijn ook veel ouders voorstander van andere schooltijden.

 

Wat moet er dan anders? Veel scholen werken momenteel met een continurooster. Iedereen eet dan tussen de middag op school en heeft maar een korte pauze. Een voordeel is dan onder meer dat je dan eerder uit bent in de middag. Vaak is de woensdagmiddag wel nog vrij.

 

De laatste drie jaar gaan steeds meer scholen over op gelijke schooltijden voor alle vijf dagen dat er les gegeven wordt. Er wordt een continurooster gedraaid, waarbij de woensdagmiddag niet langer een vrije middag is. Ook dat zou goed zijn voor kinderen, omdat elke schooldag er dan qua tijdens hetzelfde uit ziet.

 

Heppie zegt: zolang kinderen beter kunnen leren met andere schooltijden, is het prima om schooltijden aan te passen. Als er maar ook genoeg vrije tijd over blijft!

 


Kom op papa’s; voorlezen!

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat er gelukkig in veel gezinnen nog voorgelezen wordt voor het slapen gaan, maar dat het vooral de moeders zijn die voorlezen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat vaders ook heel goed kunnen voorlezen!

 

Vind jij het ook zo heerlijk als er nog een verhaaltje wordt voorgelezen voor het slapen gaan? En is het bij jou ook altijd je moeder die het verhaaltje voorleest? Werk aan de winkel dan, want ga je vader maar eens motiveren om ook een keer voor te lezen!

 

Voorlezen is niet alleen heel erg gezellig en fijn voor het slapen gaan, het is ook nog ergens goed voor. Je leert er namelijk beter door lezen! Dus… als je ouders nog niet aan voorlezen doen, dan heb je hier het juiste argument om ze aan het voorlezen te krijgen!

 

Vaders en moeders kunnen allebei goed voorlezen. Toch blijkt dat de gemiddelde vader nog leuker is om voor te lezen dan de gemiddelde moeder. Waar dat door komt? Zijn de verhalen van een vader spannender? Nou eigenlijk wel ja… Moeders lezen namelijk een verhaal voor en vaders verzinnen er vaak van alles bij. Daar worden voorgelezen verhalen nog leuker van! Er zijn vast ook wel moeders die er wat bij verzinnen, dus let goed op!

 

Heppie zegt: vraag je ouders altijd om een verhaaltje voor het slapen gaan! Reuze leuk en leerzaam!


Gezond eten steeds duurder, snoep en suiker juist goedkoper

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat iedereen wel gezond moet eten, maar dat gezonde voeding de afgelopen 10 jaar duurder is geworden terwijl ongezonde voeding minder in prijs gestegen is.

 

HEPPIELEVEN

Heppie wordt niet vrolijk van dit bericht. Gezonde voeding moet voor iedereen te betalen zijn en dat moet ook zo blijven!

 

Er is gekeken hoeveel duurder of goedkoper voeding in de afgelopen 10 jaar is geworden. De resultaten van dit onderzoek zijn niet zo best. Gezonde voeding is juist duurder geworden terwijl minder gezonde voeding zoals snoep en ijs goedkoper is geworden.

 

Dat lijkt misschien juist goed nieuws, maar dat is het niet. Natuurlijk is het fijn dat snoep en ijs goedkoper zijn geworden, maar je kunt niet gezond blijven als je leeft op snoep en ijs.

 

Om gezond te blijven en goed op te kunnen groeien, heb je gezonde voeding nodig als groente, fruit, eieren en zuivel. Dat is allemaal duurder geworden, terwijl je dat dingen zijn die je het meest nodig hebt!

 

Heppie zegt maak verstandig keuzes! Soms een keer snoep en ijs is prima, maar kies vooral voor gezonde voeding. Het gaat niet altijd om hoeveel je eet, als je maar voldoende gezonde dingen eet!


Kinderen gezond leren eten verantwoordelijkheid van ouders

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat verreweg de meeste ouders het als hun eigen verantwoordelijkheid zien om kinderen te leren hoe ze verstandig kunnen eten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is blij met dit nieuws! Hoe meer ouders jullie willen leren over gezond eten, hoe beter!

 

Er is onderzoek gedaan onder ruim 1000 ouders hoe ze aankijken tegen gezond leren eten van hun kinderen. Bijna alle ouders (82%) vonden het hun eigen verantwoordelijkheid om hun kind te leren hoe ze verstandig moeten eten. Het is goed als ouders zich realiseren dat gezond eten een belangrijke basis is voor een gezond leven en deze basis aan hun kinderen willen meegeven.

 

De meeste ouders denken het voor hun kind wel makkelijker is om gezond te eten als ze op scholen en op sportclubs niet in de verleiding worden gebracht om ongezonde dingen te kopen. Een gezonder aanbod op scholen en sportclubs is dus het verzoek van ouders. Ook zouden ze graag zien dat gezond eten goedkoper zou worden. Wie wil dat nou niet?!

 

De onderzoekers zijn blij met de uitkomsten van het onderzoek. Ze denken wel dat kinderen ook op school dingen moeten leren over gezond eten. In Heppieleven zijn verschillende lessen die gaan over gezond en verstandig eten!

 

Heppie zegt goed opletten tijdens de lessen en luisteren naar je ouders, dan leer je heel veel over gezond eten!


Kinderartsen: verkoop geen energiedrankjes aan minderjarigen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat kinderartsen vragen om een verbod voor de verkoop van energiedrankjes aan kinderen tot 18 jaar. De energiedrankjes zijn niet zo onschuldig als ze lijken!

 

HEPPIELEVEN

Heppie hoop dat je geen energiedrankjes drinkt ! Ze geven je niets en leveren wel veel ellende op!

 

Energiedrankjes zijn meer en meer ‘normaal’ geworden. Iedereen mag ze kopen, dus veel mensen denken dat ze daarom ook wel niet echt ongezond zullen zijn. Helaas, energiedrankjes zijn wel echt ongezond! Niet voor niets trekken kinderartsen aan de bel.

 

Het komt steeds vaker voor dat jongeren opgenomen worden op de acute hulp in een ziekenhuis met klachten als gevolg van het drinken van energiedrank. Energiedrank is dus niet zoiets als thee of limonade! Wie te veel energiedrank drinkt, kan onder meer serieuze hartproblemen krijgen.

 

Naast de meer ernstige, acute klachten, kampen jongeren die te veel energiedrankjes drinken met vermoeidheidsklachten. Een foute cirkel ontstaat dan makkelijk. Door de energiedrank slapen de jongeren niet en omdat ze te vermoeid zijn drinken ze energiedrankjes…

 

Kinderartsen pleitten al langer voor een verbod voor energiedrankjes voor kinderen. Destijds werd om een verbod voor kinderen tot 13 jaar gevraagd, momenteel vragen artsen om een verbod tot 18 jaar. Dat is niet voor niets!

 

Ook op scholen herkennen ze de problemen die artsen ook zien. Scholen zien dat leerlingen die energiedrankjes drinken meer concentratieproblemen hebben. Dat is niet zo fijn als je op school zit!

 

Er gaat helaas naar alle waarschijnlijkheid geen verbod komen. De staatssecretaris (man direct onder de minister) ziet het nut er niet zo van in. Hij is van mening dat ouders hun kinderen maar moeten leren dat energiedrank niet gezond is.

 

Heppie zegt: laat energiedrank staan! Als je vermoeid bent en snel energie nodig hebt, helpt een banaan ook!


Bizar: dit eten bevat meer zout dan een zakje chips

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat teveel zout niet gezond voor je is en dat bepaalde voedingsmiddelen meer zout bevatten dan een zakje chips.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat we ongemerkt meer zout eten dan we denken!

 

Te veel zout is niet gezond voor ons lichaam. Er is een richtlijn opgesteld hoeveel zout een volwassen persoon zou mogen eten per dag: 6 gram. In de praktijk eet bijna iedereen te veel zout. Een gemiddelde Nederlandse man eet bijna 10 gram zout op een dag en een Nederlandse vrouw 7.5 gram. Dat is echt te veel!

 

Zout komt in heel veel voedingsmiddelen voor. Voor vrijwel alle kant en klaar producten die je in een supermarkt kan kopen (sausjes, koekjes, pasta’s etc.) geldt dat er (te veel) zout in zit. Op het etiket kijken wat er in je eten zit, kan helpen een gezondere keuze te maken en je bewust te worden waar nou veel zout in zit.

 

Voedingsmiddelen waar meer zout in zit dan je denkt zijn:

·      Een kom kant en klare tomatensoep (2 gram per portie!);

·      Sushi: zonder sojasaus vaak al 3 gram per portie;

·      Cornflakes: 1 gram per 100 gram;

·      Roggebrood: ook ruim een gram per 100 gram;

·      Gerookte zalm – heel gezond maar ook heel zout – een zalmfilet of zalm-moot bevat niet veel zout.

 

Op sommige verpakkingen wordt niet het zoutgehalte, maar het natriumgehalte vermeld. Natrium maakt onderdeel uit van zout. Voor wie wil omrekenen: 0.4 gram natrium staat gelijk aan 1 gram keukenzout.

 

Heppie zegt eet gezond en houdt de hoeveelheid  zout die je eet in de gaten!

 


Deze voedingsgewoonten vreten je energie op

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat welke voedingsgewoonten niet echt energie geven, maar eerder energie vreten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie zegt weet wat voedsel voor je doet, want moe worden van eten kan de bedoeling niet zijn!

 

Eten geeft toch energie? Hoe kan eten dan energie vreten? Er is veel onderzoek gedaan naar vermoeidheid en eten. Er is een verband tussen wat je eet en hoe snel of hoe vaak je je vermoeid voelt.

 

Wie eet, verhoogt zijn bloedsuikerspiegel of de hoeveelheid glucose (een vorm van suiker) in je bloed. Het is voor je energie het beste als die bloedsuikerspiegel tijdens een dag niet te veel en niet te snel stijgt. Hoeveel en hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt, is afhankelijk van wat je eet. Als je iets eet waardoor je bloedsuikerspiegel snel en flink stijgt, dan is de kans dat je daarna vermoeid raakt groter.

 

Wat zijn dan voedingsmiddelen die een snelle en sterke stijging veroorzaken?  Dat is voedsel met minder gezonde suikers. Wie bijvoorbeeld ontbijt met wit brood met zoet beleg en een glas fruitsap zal een veel snellere en hogere piek krijgen in de bloedsuikerspiegel dan wie ontbijt met volkoren granen, fruit en yoghurt of kwark. Het eerste ontbijt zal ook minder langdurige energie opleveren.

 

Slechte koolhydraten zitten vaak in de minder gezonde voedingsmiddelen. Ja, helaas ook in tussendoortjes. Fruit tussendoor kan prima, maar koekjes en snoepjes geven een snelle en best hoge stijging van de bloedsuikerspiegel. Dat geldt ook voor frisdrank en veel sapjes.

 

Heppie zegt weet wat je eet, zodat je energie krijgt van je voedsel!


Wereld Braille Dag: sociale media uitdaging voor slechtzienden

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat hoe het is als je blind of slecht ziend bent en je wilt wel op social media meedoen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat het goed is om je eens voor te stellen hoe je wereld er uit zou zien als je blind of slechtziend zou zijn!

 

Elk jaar op 4 januari is het Wereld Braille Dag. Op die dag is Louis Braille, de uitvinder van het brailleschrift geboren (1809). Brailleschrift is een schrift voor blinde en slechtziende mensen. Het bestaat uit stipjes en streepjes.

 

Door jaarlijks een Wereld Braille Dag te organiseren, wordt er aandacht gevraagd voor het belang van braille in onze huidige tijd. Dus onder meer het belang van braille als het om social media gaat.

 

Voor ziende mensen is het heel normaal dat ze op social media zitten. Op jonge leeftijd leren we al omgaan met apps als Instagram, Facebook, Whatsapp, Snapchat en nog meer. Maar als je niet kan zien of maar beperkt kan zien, hoe zit het dan? Kan je dan ook meedoen op social media?

 

Gelukkig kunnen mensen die beperkt of niet kunnen zien ook op social media! Veel apps kennen de mogelijkheid om te tekst te laten uitspreken. Op die manier kan je horen wat er staat. De meeste apps hebben ook de mogelijkheid om sterk te vergroten, waardoor slecht ziende mensen het toch kunnen zien. Dat is dus prettig.

 

Social media bestaat niet alleen uit teksten. Er zijn veel plaatjes, bijvoorbeeld foto’s en iconen. Dat is voor mensen die niet kunnen zien, wel lastig. Want deze plaatjes kunnen nog niet zomaar omgezet worden in uitgesproken taal. Het zou prettig zijn als de bouwers van apps die mogelijkheid nog gaan toevoegen.

 

Heppie zegt laten we met z’n allen onze (social) wereld toegankelijk houden voor iedereen!


Hoe kunnen we ons verzadigd voelen door caloriearm voedsel?

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel wordt het verschil uitgelegd tussen je vol voelen en vol zitten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat dit een leuk onderzoek is om het nieuwe jaar mee te beginnen. Gelukkig nieuw jaar allemaal!

 

Er is een verschil tussen vol zitten en vol zijn. Als je vol bent, dan is je maag gevuld. Als je je vol voelt, dan voel je  je verzadigd, dat je genoeg hebt gegeten.

 

Een onderzoeker heeft gekeken naar de hoeveelheid calorieën die iemand eet (energie die je binnen krijgt), hoe vol iemand daardoor is en hoe vol iemand zich daardoor voelt.

 

Het lijkt logisch dat wanneer iemand meer calorieën binnen krijgt, hij een voller gevoel heeft en zich dus meer verzadigd voelt. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het toch wat anders werkt.

 

Het is belangrijker hoe het eten dat je binnen krijgt in je mond aanvoelt, dan hoeveel calorieën het heeft of hoe lang het eten in je maag blijft zitten. Wie denkt dat eten gaat vullen, omdat het bijvoorbeeld lekker romig aanvoelt in je mond, voelt zich na het eten vol. Of het eten energie gegeven heeft (calorieën) of lang in de maag blijft, speelt geen rol bij het vol of verzadigd voelen.

 

Als iets dun en vloeibaar is, dan hebben mensen een minder vol of verzadigd gevoel. Zelfs als het veel calorieën is en lang in de maag blijft.

 

Hoe eten voelt, wat de hersenen verwachten na het eten, is dus belangrijker dan wat het daadwerkelijk aan voedingswaarde geeft!

 

Heppie zegt lekker eten en zorg dat je elke maaltijd dingen eet, waardoor je een voldaan gevoel hebt!


Nederlanders vieren oud en nieuw liefst met vrienden en familie

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat de meeste Nederlanders oud op nieuw vieren met hun vrienden of hun gezin.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat oud op nieuw vieren met mensen waar je van houdt, waardevol is!

 

Er is een onderzoek gedaan onder bijna 3000 mensen hoe ze van plan zijn oud op nieuw te gaan vieren. Het blijkt dat oud en nieuw vieren met het gezin en vrienden het meest populair is dit jaar. Ook familie (meer dan alleen gezin) of een combinatie van familie en vrienden komt veel voor.

 

Mensen verwachten dat ze met Whatsapp de meeste mensen gelukkig nieuwjaar gaan wensen. Ook zijn ze gelukkig wel van plan bij mensen langs te gaan om ze gelukkig nieuwjaar te wensen of mensen te bellen. Persoonlijk contact blijft natuurlijk toch altijd het gezelligste.

 

Heb jij goede voornemens? Heel veel Nederlanders hebben wel goede voornemens. Of ze ze vol gaan houden? De meeste mensen willen in 2018 graag afvallen of meer gaan sporten. Wat zou jij willen voor het nieuwe jaar? Het is ook niet perse nodig om goede voornemens te hebben voor een nieuw jaar. Gewoon lekker genieten van een gezellige avond is ook prima!

 

Heppie zegt vier dat het oude jaar goed was, vier dat het nieuwe jaar volop nieuwe mogelijkheden biedt, vier het samen en wees voorzichtig met vuurwerk!

 


Nederlanders besteden hun vrije tijd hetzelfde als tien jaar geleden

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat er de afgelopen 10 jaar veel verandert is, maar niet de manier waarop we met onze vrije tijd om gaan.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is gek op vrije tijd. Wat doe jij?

 

Heb jij veel vrije tijd? En wat doe je ermee? Sport je of kijk je TV of speel je met vrienden? Dan doe je eigenlijk ongeveer het zelfde als volwassenen.

 

Het Sociaal Cultureel Planbureau houdt zich onder meer bezig met wat we in onze vrije tijd doen. Ze hebben daar een onderzoek naar gedaan en dat vergeleken met 10 jaar geleden. En wat blijkt? Er is veel verandert de afgelopen 10 jaar, maar in onze vrije tijd doen we nog hetzelfde als 10 jaar geleden.

 

De gemiddelde Nederlander heeft 42,5 uur vrije tijd per week. Daarin kijkt hij vooral tv, maar besteedt ook aandacht en tijd met vrienden. Sporten wordt ook gedaan, maar eigenlijk niet zo veel. De gemiddelde Nederlander sport maar 1 uur en 3 kwartier per week. Dat is niet zo veel. Heppie hoopt dat jij meer beweegt! Als laatste rusten we ook nog uit.

 

In het onderzoek is ook gekeken naar de huishoudelijke taken van mannen en vrouwen en jongens en meisjes. In alle leeftijdscategorieën doen vrouwen (en meisjes) meer huishoudelijk werk dan mannen. De meeste mannen werken wel meer dan de vrouwen.

 

Heppie zegt geniet van je vrije tijd, het is kostbaar!


Waarom je groente en fruit niet in plastic moet bewaren

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat groente en fruit vaak in plastic bewaard wordt. Door groente en fruit in plastic te bewaren, blijft het helaas niet langer goed.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat plastic meestal een slecht verpakkingsmateriaal is. Helaas kunnen we er vaak niet om heen.

 

Ga je wel eens met je ouders meer boodschappen doen of voor je ouders boodschappen doen? Dan zie je vast ook dat groente en fruit in de supermarkt vrijwel altijd in plastic verpakt zijn of in plastic verpakt moeten worden.

 

Plastic is een goedkoop verpakkingsmateriaal en het is makkelijk. Om die reden wordt vaak gekozen voor plastic om voedsel in te verpakken. Voor voedsel is plastic alleen helemaal niet zo goed. Plastic is geen natuurlijk verpakkingsmateriaal en laat geen lucht door. Groente en fruit hebben juist lucht nodig om langer goed te kunnen blijven. Het moet kunnen ‘ademen’.

 

Wie zijn groente en fruit op een duurzame manier wil bewaren en het zo lang mogelijk goed wil houden, gebruikt dus zo min mogelijk plastic!

 

Ook als je groente of fruit mee naar school neemt, kan je dat beter niet doen in plastic. Moet het in een zakje? Kies dan een papieren zakje. Bij voorkeur neem je het fruit zonder verpakking mee naar school. Ook beter voor het milieu!

 

Heppie zegt verwijder plastic en zorg goed voor je groente en fruit!

 


Gebruik lachgas is niet zonder gevaar: minister wil leeftijdsgrens

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat lachgas niet zo onschuldig is, als veel mensen denken. Er komt een leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat lachgas niets voor kinderen is!

 

Lachgas is een vrij nieuwe manier van drugs gebruik. Lachgas wordt door veel jongeren niet als drugs gezien, omdat het vrij verkrijgbaar is en niet extreem verslavend is.

 

Helaas is dit beeld niet helemaal goed. Lachgas kan wel degelijk verslavend werken. Het Trimbos instituut heeft onderzoek gedaan naar lachgas. Het Trimbos instituut doet onder meer onderzoek naar verslavingen. Ze geven aan dat het gebruik van lachgas allerlei klachten kan opleveren.

 

Zoals voor elke drug geldt, is een enkele keer lachgas gebruiken niet meteen verslavend. Het kenmerk van een verslaving is alleen dat je steeds vaker en steeds meer wil gebruiken. Als iemand dat gaat ervaren, is het soms al te laat voor hulp. Laat het nooit zover komen, blijf uit de buurt van drugs, als dat kan!

 

Omdat er momenteel geen minimale leeftijd geldt voor het kopen van lachgas, kan iedereen het kopen. Dat wil de minister veranderen. De minister wil een minimale leeftijd voor de verkoop van lachgas. De insteek is dat lachgas niet zomaar meer aan minderjarigen wordt verkocht.

 

Heppie denkt dat lachgas top is voor gebruik in ziekenhuizen, maar niet als drug! Zeker niet voor kinderen!


Gun je kind ook eens een teleurstelling

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat beschreven dat het voor kinderen goed is som ook eens een teleurstelling te ervaren.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat het leven uit leuke en minder leuke dingen bestaat, dus een teleurstelling hoort bij het leven.

 

Veel ouders zijn tegenwoordig erg beschermend. Misschien herken je dat wel. Beschermend gedrag van ouders kan geen kwaad, maar als het té beschermend wordt, dan heeft dat wel gevolgen.

 

Beschermende ouders willen graag voorkomen dat hun kind teleurgesteld raakt of tegenslagen ervaart. Elke ouder ziet zijn kind nu eenmaal het liefste gelukkig en blij. Maar het leven bestaat nu eenmaal uit leuke en minder leuke momenten.

 

Als je groter wordt, zal je ook tegenslagen gaan ervaren en te maken krijgen met teleurstellingen. Ook hiervoor geldt ‘jong geleerd, oud gedaan’. Wie in zijn jeugd niet de kans krijgt om teleurgesteld te raken, omdat zijn ouders hem daarvoor beschermen, weet op latere leeftijd niet zo goed hoe hij ermee om moet gaan.

 

Het is dan ook gezond voor een kind om ook te leren wat teleurstelling en tegenslag is en wat je daartegen kan doen, hoe je ermee om kan gaan. Natuurlijk mag je je ouders en andere mensen in je omgeving daarbij om hulp vragen. Wees niet bang voor een tegenvaller, kijk hoe je ermee om kunt gaan!

 

Heppie zegt leer van de tegenslagen en teleurstellingen in je leven! Dan geniet je ook meer van de mooie en positieve ervaringen!


Te vaak binnen zitten verhoogt risico op slechte ogen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat er als gevolg van veel op schermen kijken en minder buiten lopen, een groter risico gelopen wordt op bijziendheid en zelfs op blindheid.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat je ogen te belangrijk zijn om er onzorgvuldig mee om te gaan!

 

Op de universiteit van Rotterdam wordt gewaarschuwd voor het risico op bijziendheid en zelfs blindheid. Als je bijziend bent, kan je veraf niet goed scherp meer zien. De huidige en de toekomstige jeugd loopt een groter risico op bijziendheid, omdat ze te veel op schermen kijken en te weinig buiten zijn.

 

Van iedereen die twintig jaar of ouder is, heeft de helft een bril of lenzen omdat ze veraf niet meer goed kunnen zien. Dat lijkt niet zo erg, maar dat kan het wel zijn. Als je te jong al te slecht ziet, heb je namelijk een grotere kans om op latere leeftijd slechtziend of blind te worden.

 

Kan je daar nog wat aan doen? Jazeker! Iedereen die minimaal twee uur per dag (gemiddeld) buiten speelt of fietst of voetbalt, krijgt een extra soort bescherming. Je krijgt dan een stofje dat maakt dat je beter kan zien en minder snel bijziend wordt.

 

Heppie zegt elke dag lekker buiten spelen. Leuk , gezellig, gezond en ook nog eens goed voor je ogen!


Meer bewegen: zo hou je het wél vol

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat het voor sommige mensen best moeilijk is om dagelijks genoeg te bewegen en dat vol te houden.

 

HEPPIELEVEN

Heppie zegt bewegen is van levensbelang, dus hou vol!

 

Iedereen weet dat bewegen heel belangrijk is. Bewegen is goed voor de gezondheid en je voelt je ook veel lekkerder als je beweegt. In de officiële richtlijn voor bewegen staat dat kinderen minimaal een uur per dag moeten bewegen en niet te veel stil moeten zitten.

 

Elke dag een uur bewegen is voor het ene kind een makkie, voor het andere kind lijkt het een onmogelijke opgave. Toch beweeg je op een dag al heel veel zonder dat je er erg in hebt. Je wandelt op een dag aardig wat af, je gaat misschien wel op de fiets naar school en je doet misschien wel aan sport. Dan zit je al snel op een gemiddelde van een uur per dag.

 

Bewegen moet natuurlijk wel leuk blijven. Het is dus niet zo dat als het heel hard regent en je moeder wil je een keer naar school brengen je moet zeggen ‘nee, ik fiets vandaag, want anders haal ik mijn uur bewegen niet’. Het gaat om een gemiddelde, dus de ene dag kan het wat minder zijn, de andere dag kan het wat meer zijn.

 

Lopend of op de fiets naar school gaan, is een prettig begin van de dag. Je komt even buiten en je beweegt voordat je op school weer best lang stil moet zitten. Niet iedereen kan lopend of op de fiets naar school, bijvoorbeeld omdat je te ver weg woont. Als het kan, probeer dan in ieder geval een aantal keer per week lopend of op de fiets naar school te gaan.

 

Veel kinderen sporten tegenwoordig. Dat is gezellig en leuk. Vooral groepssporten kunnen leuk zijn, want dat kan je samen doen met je vriendjes en vriendinnetjes. Als je nog niet sport, dan kan je eens met iemand meegaan en kijken of het ook wat voor jou is. Als het financieel moeilijk is om te gaan sporten, dan zijn er altijd mogelijkheden voor ondersteuning. Daar kan de school je verder mee helpen.

 

Voor wie het nog steeds moeilijk vindt om te gaan bewegen nog wat extra tips:

·      Vraag aan een buurkind of een kind uit de buurt of je samen naar school kan wandelen of fietsen als je niemand hebt. Samen is leuker dan alleen!

·      Als je niet zo makkelijk beweegt, bouw het dan rustig op. Je gaat zien dat je steeds meer kan en dat motiveert. Je kan ook altijd iemand vragen om je te begeleiden’

·      Kijk of er buurtsportcoaches bij jou in de buurt zijn. Die kunnen je vast ook verder helpen;

·      Kies een vorm van bewegen die je leuk vindt. Als je iets kiest wat je niet leuk vindt, dan hou je het ook niet vol. Dus als je niet van voetbal houdt, ga dan bijvoorbeeld zwemmen. En als je niet van turnen houdt, ga dan bijvoorbeeld paardrijden of op tennis!

 

Heppie zegt: bewegen maar! Doe het op jouw manier en geniet ervan!


Eindejaarsstress: december is een maand waarin we denken dat alles moet

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat veel mensen stress ervaren in december. De combinatie van veel feestdagen en druk op het werkt, maakt veel mensen minder relaxed.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat je in december vooral moet genieten van de gezelligheid en het samen zijn. Stress kan altijd nog!

 

December is een maand met veel feestdagen. Sinterklaas is in december, kerst is in december en oud (en nieuw) is ook in december. Sommige mensen hebben dan ook nog een verjaardag. Omdat er veel feestdagen zijn, zijn er minder dagen in de maand december dat er gewerkt kan worden. Veel mensen willen in december ook nog van alles voor hun werk af hebben en komen dan tot de conclusie dat ze gestrest zijn.

 

Bovenstaande geldt voor volwassenen, maar natuurlijk ook voor kinderen. Iedereen vindt het spannend als de Sint weer komt. Zal ik ook een cadeau krijgen en wat dan? Sommige kinderen doen ook nog pakjes met kerst. En wat moet je aan met Kerst? Om maar niet te spreken van netjes eten en op visite gaan. Dan oud en nieuw nog. Weer laat opblijven, vuurwerk afsteken en iedereen gelukkig nieuwjaar wensen. Ondertussen moet je ook nog naar school, sporten, feestjes en wat al niet meer. Hoezo heeft een volwassene stress in december? Kinderen hebben het pas echt druk in december!

 

Het grijze en grauwe weer maakt het er niet leuker op in december en ook de griep ligt nog op de loer. Omdat je ouders ook gestrest zijn, kunnen ze minder van je hebben dan normaal.

 

En op school moet er ook nog van alles afgerond worden in dit jaar. Er moet natuurlijk ook feest gevierd worden. Op school is het dus ook al druk.

 

Maar is al dat gestress wel nodig? Waarom zouden we niet gewoon genieten zonder stress? Moet kunnen toch? Alles wat dit jaar niet lukt, kan volgend jaar ook nog wel! Feest vieren is leuk, zowel thuis als op school. Wie een keer wat weinig slaapt op een feestdag, kan de dag erna wel wat eerder naar bed gaan. Als we met elkaar genieten in plaats van stressen, hebben we allemaal een leuke maand en beginnen we heel relaxed aan het nieuwe jaar!

 

Heppie zegt geniet in december en voor alles wat niet in december past geldt dat we weer een heel nieuw jaar voor de boeg hebben!


Uitdaging: veel minder verspillen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel wordt toegelicht dat het benutten van restjes uit de koelkast verspilling tegen gaat. Dat kan wel 10 kilo per huishouden schelen!

 

HEPPIELEVEN

Heppie is tegen verspilling van voedsel, dus laten we restjes ook opeten!

 

Om verspilling tegen te gaan, moeten we allereerst niet te veel kopen. Als we meer kopen dan we op kunnen eten, houden we altijd eten over. Dat is zonde, want vaak wordt het eten dat over is, weg gegooid.

 

Wie te veel eten koopt, moet nog altijd goed nadenken voordat hij wat weg gooit. Je kan eten wat je teveel hebt gekocht, immers ook invriezen. Op die manier kan je het op een later tijdstip gebruiken. Heb je geen vriezer en toch teveel ingekocht? Denk dan eens aan de buren!

 

Restjes die weg gegooid worden is ook een grote bron van verspilling. Ook die vorm van verspilling is eenvoudig tegen te gaan. Restjes kan je namelijk prima gebruiken om weer wat nieuws mee te maken. Je kunt van groenterestjes soep maken of een groenteomelet of een lekkere spaghettisaus.

 

Restjes opnieuw gebruiken is goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee!

 

Heppie zegt maakt er een sport van om zo min mogelijk eten weg te gooien. Daar worden we allemaal beter van!


Is pindakaas gezond?

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel wordt uitleg gegeven welke pindakaas wel en welke niet gezond is.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat pindakaas een prima broodbeleg is, mits de juiste pindakaas!

 

100% notenpasta of 100% pindakaas is een gezond broodbeleg en je vader of moeder kan het ook gebruiken tijdens het koken.

 

Aan veel potten pindakaas of notenpasta is veel suiker en veel zout toegevoegd. Soms zitten er zelfs nog geharde vetten (bewezen kankerverwekkend) in pindakaas. Te veel suiker en zout zijn niet gezond, dus pindakaas met veel suiker en zout ook niet. Het is dus wel handig om het etiket even te bekijken, voordat je pindakaas koopt!

 

Pinda’s zijn officieel geen noten, maar peulvruchten. Pinda’s hebben veel eigenschappen die overeen komen met noten. Pinda’s worden dan ook vaak tot de noten gerekend.

 

Noten zijn erg gezond, ze beschermen onder meer tegen hart- en vaatziekten.

 

Heppie zegt lekker doen, af en toe een boterham met notenpasta is lekker en (mits de juiste notenpasta) ook gezond!


Kinderhelden nog steeds zichtbaar op verpakkingen ongezond eten

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat kinderidolen als Spongebob, Dora, Minion en Nijntje nog altijd op verpakkingen van ongezonde voedingsmiddelen staan.

 

HEPPIELEVEN

Heppie vindt het een slechte zaak dat fabrikanten hun afspraken om kinderidolen op verpakkingen van ongezond voedsel te laten verdwijnen zo slecht nakomen.

 

Een jaar geleden hebben voedselfabrikanten afgesproken dat ze kinderidolen van de verpakkingen van ongezonde voedingsmiddelen zouden laten verdwijnen. Deze afspraken werden gemaakt om wetgeving op dit vlak te voorkomen en de toenmalige minister ging akkoord. Als bedrijven onderling een afspraak maken om wetgeving te voorkomen, wordt dit zelfregulering genoemd (ze regelen het zelf)

 

Een jaar later blijkt dat de afspraken niet nagekomen zijn. De brancheorganisatie geeft aan dat het nog steeds wel van plan is om kinderidolen niet langer te gebruiken op de verpakkingen van ongezonde voeding. Ze zijn aan het bekijken hoe en of dit in een reclamecode voor voedingsmiddelen kan worden opgenomen.

 

Het is zonder meer schandalig dat in een jaar tijd niet meer gebeurd is dan het kijken hoe en of iets opgenomen kan worden. Het is duidelijk dat de voedingsmiddelen industrie haar verantwoordelijkheid op dit punt niet erg serieus neemt en eigen belang voor het belang van kinderen stelt.

 

De Minions komen het vaakste voor op ongezonde verpakkingsmiddelen.

 

Heppie zegt koop gewoon geen ongezonde voedingsmiddelen waar een idool op de verpakking staat. Maakt niet uit wie erop staat. Je kunt ook andere lekkere dingen kopen!


Welke noten zijn gezond?

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat welke noten gezond zijn en welke minder.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat noten erg lekker zijn en ze zijn ook nog eens gezond. Wat wil je nog meer?

 

Noten zijn goed voor je gezondheid. Ze leveren goede voedingsstoffen en houden onder meer je bloedvaten gezond.

 

Alle ongezouten noten zijn gezond voor je. Gezouten noten zijn minder gezond, maar altijd gezonder dan chips! Ongebrande noten zijn rauw. Gebrande en geroosterde noten zijn niet meer rauw. Gebrande noten zijn in frituurolie verhit, geroosterde noten zijn in droge lucht geroosterd.

 

Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Omdat pinda’s veel eigenschappen met noten delen, worden ze vaak tot de noten gerekend. De meeste mensen weten niet beter dan dat pinda’s noten zijn.

 

Ongebrande noten zijn vaak nog gezonder dan gebrande of geroosterde noten, maar ze zijn allemaal goed voor je (alleen gezouten noten zijn minder gezond door het vele zout).

 

Omdat noten best wat calorieën bevatten moet je er geen kilo’s van per dag eten. Uit onderzoek blijkt dat als je een handje noten per dag eet, je daar niet zwaarder maar wel gezonder van wordt.

 

Heppie zegt lekker dagelijks een handje noten eten! Variatie genoeg, lekker en gezond!


Europeanen moeten hun voedingspatroon drastisch aanpassen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat een aantal geleerden waarschuwen dat we ons voedingspatroon aan moeten passen. We moeten minder gaan eten, minder vlees gaan eten en meer gezond voedsel.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat als we met elkaar over 100 jaar nog genoeg te eten willen hebben, we inderdaad ons voedingspatroon aan moeten passen.

 

Een groot aantal geleerden heeft gekeken naar de toekomst van onze voeding, ons milieu, de klimaatveranderingen en de landbouw gekeken. Ze zijn allemaal van mening dat we ons voedingspatroon aan moeten gaan passen.

 

In deze wereld zijn er mensen die ondervoed zijn en mensen die veel te zwaar zijn. De mensen die ondervoed zijn hebben niet eens altijd te weinig te eten, maar wel te weinig gezonde dingen te eten. De mensen die te zwaar zijn, hebben vaak te veel ongezonde voeding voor handen. Er moet meer onderzoek gedaan worden naar oplossingen voor dit probleem.

 

Het klimaat verandert. Daar moet ook goed rekening mee gehouden worden. Er kunnen bijvoorbeeld planten gekweekt worden die beter tegen droogte kunnen. Op die manier hebben we toch gezonde voeding bij mogelijk langere, drogere perioden in de toekomst.

 

Iedereen moet zelf ook goed nadenken wat hij eet. Te veel eten is niet gezond en niet nodig. Te veel vlees of gewoon veel vlees eten is niet best. En niet voor de eigen gezondheid, maar ook niet voor het milieu. De overheid moet nadenken over alternatieven voor vlees, zoals bijvoorbeeld insecten. Ook moet gezonde voeding door de overheid gestimuleerd worden en voor iedereen te bereiken zijn.

 

Heppie zegt denk na over wat je eet, pas je voedingspatroon indien nodig aan!


Waarom een e-reader?

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staan een aantal redenen om een e-reader te kopen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat lezen leuk en ontspannend is! Heppie is wel een fan van lezen! Dat kan natuurlijk prima op een e-reader!

 

Een e-reader is helemaal van deze tijd. E-boeken staan voor de nieuwste manier van lezen op de e-reader. Op een e-reader kan je heel veel boeken zetten (meer dan in een boekenkast) en e-boeken zijn meestal ook nog eens goedkoper dan gewone boeken. Bij veel bibliotheken kan je tegenwoordig ook e-boeken lenen.

 

De prijs van een e-reader is best hoog, maar je kan altijd sparen of een e-reader voor je verjaardag vragen. Als bovenstaande redenen je nog niet overtuigd hebben, dan zijn er heier nog een paar:

·      Het scherm van een e-reader is anders opgebouwd dan het scherm van een pc, telefoon of tv. Het scherm van een e-reader is veel rustiger voor je ogen;

·      Wie van een e-reader leest, heeft het gevoel dat hij gewoon van papier leest;

·      E-readers kan je makkelijk overal mee naar toe nemen, ze zijn niet zwaar en je hebt meteen al je boeken bij je (handig voor bijvoorbeeld vakantie);

·      Je kan zelf bepalen hoe groot de letters en de regelafstand op de e-reader moeten zijn. Lekker grote letters is dus geen probleem!

·      Zijn al je boeken uit? Maakt niet uit, je kan altijd en overal online een nieuwe lenen bij de bieb of een nieuw boek kopen (ff aaan je ouders vragen);

·      De meeste e-readers hebben een lampje. Je bedlampje kan je dus gewoon uit laten als je in de avond leest (valt het niet zo op voor je ouders als je wat te lang doorleest);

·      Sommige e-readers zijn waterdicht, wat handig is, als je in bad of bij het zwembad wilt lezen;

·      En  e-boeken zijn natuurlijk milieubewuster dan papieren boeken!

 

Het maakt Heppie niet zoveel uit of je papieren boeken wil lezen of met een e-reader, als je maar leest! Al heeft een e-reader wel heel veel voordelen…


Merendeel Nederlanders loopt te lang door met fysieke klachten

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat meer dan de helft van de Nederlanders ten minste enkele weken wacht, voordat hij naar een fysiotherapeut gaat met klachten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is niet van de flauwe, maar te lang doorlopen met een blessure is niet verstandig.

 

Er bestaat een Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Dit genootschap heeft een onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders gedaan. Dat is een vrij klein onderzoek.

 

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de ondervraagden enkele weken tot een maand wacht, voordat hij met een klacht naar de fysiotherapeut gaat. Een op de vijf mensen loopt nog langer door of besluit helemaal niet naar een fysiotherapeut te gaan.

 

De belangrijkste redenen om niet direct naar een fysiotherapeut te gaan zijn dat mensen hopen dat de klachten vanzelf over gaan of dat ze eerst naar een huisarts willen gaan.

 

Veel mensen denken ook dat er nog altijd dat ze niet zomaar naar een fysiotherapeut kunnen gaan. Dat kan in Nederland wel. Iedereen mag bij klachten zelf een afspraak maken bij een fysiotherapeut (als kind even aan je ouders vragen).

 

Heppie zegt: niet te flauw zijn, maar als klachten blijven of erger worden, zeker even naar een fysiotherapeut of arts gaan!

 


Jeugd liever lui dan moe: smartphone verdringt sport

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. IN het artikel staat dat het aantal jongeren dat wekelijks sport gedaald is. Het aantal ouderen dat wekelijks spot is gestegen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie wordt niet vrolijk van dit soort berichten! Gamen is prima, maar het mag niet ten koste gaan van sporten!

 

Er wordt overal onderzoek naar gedaan, dus ook naar de hoeveelheid jongeren die sporten. In 2001 waren 8 van de 10 kinderen wekelijks op een sportveld te vinden. Nu is dat nog maar 7 van de 10 kinderen.

 

7 van de 10 kinderen lijkt misschien ook nog een prima score, maar de daling is niet zo best. Ongeveer een half miljoen kinderen in Nederland sporten op dit moment niet (meer).

 

Kinderen die nu leven, zijn zich meer dan ooit bewust, van het belang van bewegen. Iedereen weet dat bewegen (sporten) nodig is om gezond oud te kunnen worden. Iedereen weet ook dat sporten helpt om goed in je vel te zitten. Eenmaal per week sporten is eigenlijk maar heel weinig!

 

Als oorzaak dat minder jongeren sporten, wordt gamen en de smartphone gegeven. Natuurlijk wordt er in deze tijd meer gegamed en tijd aan een smartphone gegeven dan vroeger of dan in 2001. Het kan alleen niet zo zijn dat er geen tijd voor sporten over blijft! Dan gaat er echt iets mis!

 

Voor oudere mensen geldt dat er steeds meer zijn gaan sporten. Vier van de tien ouderen sport momenteel minimaal eenmaal per week. Dat is nog niet heel veel, maar een stijging is mooi meegenomen. Hopelijk zet de stijging door.

 

Heppie zegt beweeg genoeg, bij voorkeur elke dag! Sporten hoort daarbij!


Een koekje ’s nachts maakt dikker dan een koekje overdag

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat het voor je gewicht uitmaakt of je zoete en vette dingen eet overdag of in de avond of de nacht. In de avond of nacht is het minder gezond en slechter voor je gewicht om te eten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat je ‘s nachts moet slapen en niet moet eten!

 

Je zou zeggen dat het niet uitmaakt of je een koekje in de ochtend eet of in de avond. Wel dus! Als je een koekje in de ochtend eet, kom je daar minder van aan, dan wanneer je dat zelfde koekje in de avond eet. Als je lijf wil rusten, vindt wordt eten dus minder gewaardeerd!

 

Een meisje heeft aan het einde van haar opleiding onderzocht of het uitmaakt wanneer je op een dag eet. Dat maakt dus uit. Het is dus niet alleen belangrijk wat je eet en drinkt en wat je aan energie verbruikt. Het is ook belangrijk wat je wanneer op een dag eet.

 

Het onderzoek is niet gedaan bij ratten en niet bij mensen. De ratten die veel aten tijdens hun rustperiode kwamen meer aan en hun lever vond het ook niet zo prettig.

 

Heppie zegt: probeer vooral tussen 7:00/8:00 uur en 19:00/20:00 uur te eten en de andere twaalf uur zo min mogelijk te eten.

 


Nederlanders vinden gezondheid belangrijkst voor goed leven

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat Nederlanders gezondheid als belangrijkste voorwaarde zien voor een goed leven.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat gezondheid heel belangrijk is en begrijpt het dus wel!

 

Er is een onderzoek gedaan onder 23.000 mensen naar wat ze belangrijk vinden voor een goed leven. De volwassenen (ouder dan 29 jaar) hebben aangegeven dat ze gezondheid het belangrijkst vinden voor een goed leven. Vrouwen vinden gezondheid nog belangrijker dan mannen.

 

Gezondheid kan je niet kopen, kan je niet op bestelling krijgen. Gezondheid is wel heel belangrijk om goed te kunnen leven.

 

Op de tweede plaats in het onderzoek voor een goed leven stond het hebben van financiële zekerheid (geen geldzorgen) en op de derde plaats staat vrije tijd. Een gelukkig huwelijk, een eigen huis en controle hebben over je leven scoorden ook hoog.

 

Jongere mensen (20-29 jaar ) vinden vrije tijd het allerbelangrijkste voor een goed leven. Daarna vonden ze gezondheid en een goed huwelijk het belangrijkst.

 

Heb jij wel eens nagedacht wat jij belangrijk vindt?

 

Heppie denkt dat gezondheid heel belangrijk is om een goed, gelukkig leven te kunnen hebben. Wees er zuinig op, want het is niet te koop!


Kaneel kan belangrijk ingrediënt zijn in strijd tegen obesitas

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In artikel staat dat kaneel kan helpen in de strijd tegen obesitas.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat iedereen regelmatig kaneel zou moeten eten, want kaneel heeft vele gezonde effecten!

 

Er zijn in Nederland en ook wereldwijd te veel mensen te zwaar. Op het moment dat overgewicht een gevaar voor je gezondheid wordt, wordt gesproken van obesitas. Omdat obesitas een groot probleem is, wordt er veel onderzoek gedaan naar wat eraan gedaan kan worden. Nu is er een onderzoek gedaan in Amerika naar kaneel.

 

Het was al langer bekend dat kaneel helpt bij muizen als het gaat om de strijd tegen obesitas. Nu is er dus gekeken of kaneel ook bij mensen kan helpen. De uitkomst is hoopvol. Er moet nog wel verder onderzoek gedaan worden.

 

Kaneel is sowieso heel gezond. Zo helpt kaneel ontstekingen voorkomen, helpt kaneel tegen verschillende ziekten en helpt kaneel tegen een slechte adem. Kaneel is ook nog lekker!

 

Heppie zegt laat kaneel onderdeel van je menu zijn! Gezond en lekker!


Kinderen eten te weinig groente, fruit en vis

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat maar vier van de tien jonge kinderen genoeg groente en fruit eet. Iets meer dan de helft van de kinderen eet voldoende vis. Kinderen die nog niet naar school gaan, eten vaak gezonder dan kinderen die al wel naar school gaan.

 

HEPPIELEVEN

Heppie vindt het jammer dat zo weinig kinderen voldoende groente, fruit en vis eten. Behalve dat het heel gezond is, is er zoveel keus en is het zo lekker!

 

Uit onderzoek blijkt dat de kinderen in Nederland onvoldoende groente en fruit eten. Groente en fruit zijn bijzonder belangrijk voor een gezonde basis bij kinderen. Hebben kinderen geen gezonde basis, dan is het risico dat kinderen op latere leeftijd iets gaan mankeren groter.

 

In een land als Nederland, waar voldoende groente en fruit te krijgen is en er volop keuze is in groente en fruit, is het wel jammer dat er toch te weinig gezonde keuzes worden gemaakt. Maar vier van de tien jonge kinderen (dat is minder dan de helft!) eet voldoende groente en fruit!

 

Wat voor groente en fruit geldt, geldt ook voor vis. Voldoende vis eten halen iets meer dan de helft van de Nederlandse kinderen. Dat is ook niet echt heel veel. Niet iedereen lust alle vissoorten, maar er is altijd wel een lekker visje te vinden!

 

Heppie zegt eet genoeg groente, fruit en vis! Heppie zegt eet meer groente, fruit en vis. Niet alleen heel gezond, maar vooral heel lekker!


Kinderen van homoseksuele ouders hebben niet vaker psychische problemen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat kinderen met homoseksuele ouders of lesbische ouders niet meer problemen hebben op sociaal of psychisch vlak dan kinderen met heteroseksuele ouders.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is een beetje verbaast dat dit onderzoek is gedaan. Het gaat toch niet om de seksuele voorkeur van je ouders?

 

Je kan heteroseksuele, homoseksuele, lesbisch of biseksuele ouders hebben. Bij heteroseksuele ouders houden mannen van vrouwen en andersom. Bij homoseksuele ouders houden mannen van mannen. Bij lesbische ouders houden vrouwen van vrouwen. Een biseksuele ouder houdt zowel van mannen als vrouwen. Voor een kind maakt het geen verschil of ouders van mannen of vrouwen houden, zolang ze maar van hun kinderen houden!

 

In Amerika is er een onderzoek gedaan naar mentale en sociale problemen bij kinderen met verschillende ouders. Het blijkt niet uit te maken wat voor soort ouders je hebt voor dit soort problemen. Logisch ook!

 

Heppie hoopt dat vanaf nu gekeken wordt naar liefdevolle ouders en niet naar hun seksuele voorkeur! Dat maakt voor kinderen niet uit!


Minister wil kijken naar gifnorm aardbeien

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, wil kijken of de normen  voor bestrijdingsmiddelen in etenswaren afdoende zijn.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is niet voor te veel schadelijke bestrijdingsmiddelen op voeding! Natuurlijk moet voeding beschermd worden tegen ongedierte, maar dat kan op verschillende manieren!

 

In de afgelopen tijd zijn aardbeien gecontroleerd op bestrijdingsmiddelen. Het bleek dat de aardbeien uit de supermarkt wel met 6 tot 8 verschillende bestrijdingsmiddelen bespoten waren. De bestrijdingsmiddelen zijn los van elkaar allemaal toegestaan in Nederland, maar of een combinatie van zoveel bestrijdingsmiddelen gezond is….

 

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) is de officiële instantie in Nederland die toezicht moet houden op onder meer bestrijdingsmiddelen op voeding. Zij geven aan dat de bestrijding van de aardbeien binnen de afgesproken regels valt. Andere deskundigen stellen daar echter vraagtekens bij. Die zeggen dat de stoffen apart misschien niet zo schadelijk zijn, maar als combinatie wel.

 

Het gaat in deze niet alleen om de gezondheid van de mens, maar ook om de gevolgen van de middelen voor insecten. Zoveel insecten in Nederland dreigen uit te sterven of veel minder te kunnen leven door onder meer bestrijdingsmiddelen. De minister gaat hier nu naar kijken. Naast het belang van boeren, zal zij ook duurzaamheid, natuur en klimaat als aandachtspunt nemen in deze zaak.

 

Heppie zegt bestrijden mag, maar doe het zo natuurlijk mogelijk! Mens en natuur moeten zo min mogelijk schade oplopen van bestrijdingsmiddelen!


Kinderen ontbijten vaker, maar wel met chocola

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze op een site. In het artikel staat dat er tegenwoordig steeds meer kinderen ontbijten, maar niet altijd even gezond.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor een dagelijks ontbijt. Wat is er beter dan de dag op een gezond ontbijt beginnen?!

 

Tien jaar geleden gingen lang niet alle kinderen met een ontbijt op naar school. Eén op de vijf kinderen ging zonder ontbijt naar school. Dat is nu gelukkig anders. Het is meer een uitzondering als je zonder ontbijt naar school jaar. Maar één op de twintig kinderen gaat tegenwoordig zonder ontbijt naar school. Dat is fijn, want zonder ontbijt heb je eerder trek op school, kan je je minder goed concentreren en voel je minder prettig.

 

Veel kinderen ontbijten met een chocolade-beleg, zoals chocoladepasta of hagelslag. Bij veel kinderen is chocolade-beleg favoriet. Veel ouders weten best wel dat veel chocolade niet echt gezond is, maar ja… wat dan?

 

Er zijn heel veel gezonde en lekkere dingen waar je mee kan ontbijten. Zo kan je voor een ander beleg kiezen of eens ontbijten met yoghurt, havermout en fruit. Hmmm!

 

Heppie snapt best wel dat je chocolade-beleg heel lekker vindt. Maar elke boterham met chocolade-beleg is zo saai! Probeer eens nieuwe dingen uit die wat gezonder zijn. Die kunnen ook heel lekker zijn! En ach… 1 boterham of cracker met chocolade-beleg op z’n tijd is heel lekker en moet kunnen!

 

Heppie zegt blijf vooral elke dag ontbijten en doe dat zo gezond en lekker mogelijk! Een goede start van de dag, heb je de hele dag plezier van!


Startsein Nationaal Schoolontbijt gegeven in Rijksmuseum

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat met de leerlingen van een school uit Amsterdam-Noord in het Rijksmuseum het startsein van het Nationaal Schoolontbijt gegeven is.

 

HEPPIELEVEN

Heppie vindt het Nationaal Schoolontbijt een leuk idee! Met elkaar ontbijten is gezellig en lekker!

 

In het Rijksmuseum hangt de Nachtwacht, misschien wel het meest bekende schilderij van Nederland. Voor de Nachtwacht was aan lange tafel gedekt voor de start van het Nationaal Schoolontbijt.

 

Het Nationaal Schoolontbijt wordt dit jaar voor de 15e keer gehouden. Op 2900 scholen zullen 550.000 kinderen met elkaar ontbijten! In een aantal gemeenten worden de kinderen zelfs door de burgemeester ontvangen om met hem te ontbijten en woensdag is er een heus ontbijt op het Binnenhof!

 

Het thema van het Nationaal Schoolontbijt is dit jaar ‘gezond ontbijten is geen kunst’. Er wordt ontbeten volgens de nieuwste richtlijnen van het voedingscentrum. Wat stond er bij jullie school op tafel? Was het het allemaal gezond?

 

Heppie denkt dat een gezond ontbijt een goede start is voor elke dag!


60% van de 1-jarige kinderen wereldwijd wordt geslagen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat 60% van de kinderen wereldwijd te maken heeft met fysiek geweld. Van de kinderen van twee tot vier jaar wordt een te groot deel geestelijk en/of fysiek mishandeld.

 

HEPPIELEVEN

Heppie wil dat we respectvol met elkaar omgaan, ook en vooral met kinderen! Schokkend dat die nog lang niet vanzelfsprekend is!

 

UNICEF is een organisatie die wereldwijd vecht voor de rechten van kinderen over de hele wereld. Unicef heeft een onderzoek gedaan naar kindermishandeling en de resultaten zijn niet best. Ook tegenwoordig nog, worden overal ter wereld kinderen mishandeld. Dat is heel erg.

 

Mishandeling, lichamelijk of geestelijk, is nooit goed te praten. Het is niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van mishandeling. Voor sommige kinderen is geweld normaal, omdat ze hun hele leven niet anders gewend zijn. Geweld is echter nooit normaal!

 

Mocht je het idee hebben dat er iemand in je omgeving mishandeld wordt, dan heb je geen keuze dan er met iemand over te gaan praten. Het kan best moeilijk zijn om dat gesprek aan te gaan. Ga met een ouder of een meeste of juf of een dokter in gesprek en vertel wat je denkt en waarom. Zij kunnen dan verder helpen.

 

Heppie zegt stop met de mishandeling van kinderen overal ter wereld! Wie mishandeling tegenkomt mag niet zwijgen! Nooit!


Stoppen lukt slechts 5%

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat 3 volwassen rokers er afgelopen jaar 1 een mislukte stoppoging heeft gedaan. Veel rokers lukt het niet om van hun verslaving af te komen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is niet voor roken. Stoppen met een verslaving is bijzonder moeilijk, maar ingeval van roken meer dan de moeite waard!

 

Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat ongeveer een kwart van alle Nederlanders rookt. Onder die kwart vallen alle rokers, dus van zware rokers tot gelegenheidsrokers.

 

Veel rokers proberen vroeg of laat te stoppen met roken. Niemand vindt het fijn om verslaafd te zijn. De belangrijkste reden om te stoppen met roken is toch niet om van de verslaving af te komen, maar heeft te maken met de gezondheid. De meeste rokers willen graag stoppen met roken omdat ze weten dat het niet goed is voor hun eigen gezondheid en vooral voor de gezondheid van hun kinderen.

 

Dat roken niet gezond is, weet iedereen. Ook weet iedereen dat er veel mensen jong (voor de 65 jarige leeftijd) dood gaan als gevolg van roken. Toch is het niet heel makkelijk om te stoppen met roken, zeker niet als je dagelijks rookt. Roken is een verslaving en stoppen met een verslaving is niet eenvoudig.

 

Als iemand echt wil stoppen met roken, kan hij of zij het beste hulp zoeken van iemand die daar verstand van heeft. Er zijn veel mensen die kunnen begeleiden. Het stoppen met roken is fijn en wordt als een overwinning of bevrijding ervaren.

 

En als je eenmaal gestopt bent? Volhouden dan!

 

Heppie zegt stoppen met roken! We willen niet meer leven met ongezonde rook en het is ook niet nodig!


Vooral voetgangers kwetsbaar op donkere dagen

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. Uit het artikel blijkt dat voetgangers in de donkere dagen in het verkeer vele minder zichtbaar zijn en daarom vaker betrokken bij een ongeval.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat niemand bij een ongeval betrokken wil worden, dus dat verlichting ook voor voetgangers heel belangrijk is!

 

In de herfst en de winter zijn er meer fietsers en voetgangers betrokken bij ongevallen dan in de lente en zomer. Fietsers zijn tot drie keer vaker betrokken bij een ongeval, voetgangers zelfs vier tot vijf maal vaker!

 

In de winter is het eerder donker en vaak slechter weer. Die combinatie maakt dat voetgangers en fietsers minder zichtbaar zijn in het verkeer. Fietsers hebben vaak nog wel licht en reflectoren, maar de meeste wandelaars niet.

 

In november gebeuren elk jaar de meeste ongelukken. Dit komt onder meer omdat mensen zich niet bewust zijn dat ze zo slecht zichtbaar zijn. Een wandelaar of fietser met donkere kleding en zonder licht, wordt door een automobilist vaak pas op het laatste moment gezien.

 

Als een voetganger verlichting draagt of reflecteren de kleding dan wordt de voetganger meer dan 7 keer eerder gezien door een automobilist! Dat scheelt aardig wat tijd om rekening te houden met die voetganger in het verkeer!

 

Heppie zegt zorg dat je zichtbaar bent in het donker als voetganger en fietser! Voor je eigen veiligheid en die van een ander!


Feit of fabel: dit zijn de gevolgen van wintertijd op je biologisch ritme

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel wordt ingegaan op de gevolgen van het verzetten van de klok. .Een aantal feiten en fabels omtrent zomer- en wintertijd komt aan bod.

 

HEPPIELEVEN

Heppie snapt wel dat de klok  verzet wordt, maar soms moet je er even aan wennen.

 

Er zijn docenten aan universiteiten die als vak ‘slaap’ hebben. Aan een slaapdocent van de Universiteit Amsterdam zijn een aantal vragen gesteld over zomertijd en wintertijd.

 

Omdat wintertijd de oorspronkelijke tijd is, vinden veel mensen dat ook de makkelijkste tijd om aan te wennen. De meeste mensen passen hun ritme gelukkig vrij snel aan als de klok verzet wordt. Je krijgt geen ontzettende slaapproblemen van het verzetten van de klok en het heeft ook niet echt invloed op je humeur. Om je makkelijker aan te passen, kan het handig zijn om de klok al in de avond te verzetten.

 

De reden dat de klok verzet wordt, komt vooral doordat mensen in de zomer beter kunnen profiteren van daglicht. Als de klok niet verzet zou worden, zou het al best vroeg donker zijn in de zomer. Dat is jammer.

 

De klok verzetten gebeurt niet overal ter wereld. Rondom de evenaar gebeurt het bijvoorbeeld niet. Het zijn hoofdzakelijk landen uit het noordelijk halfrond die de klok verzetten (Europa en Amerika).

 

Als je meer wilt weten over zomer- en wintertijd, dan staat er in de nieuwsbrief van november nog meer informatie over.

 

Heppie denkt dat langere dagen altijd positief zijn, omdat meer daglicht voor iedereen meer energie oplevert!


Kind begrijpt vanaf zes jaar dat oefenen van handelingen loont

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat kinderen vanaf 6 jaar oud begrijpen dat het oefenen van een vaardigheid op langere termijn tot resultaat leidt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat iedereen die binnen het onderwijs werkt bovenstaand onderzoeksresultaat wel had verwacht!

 

Op een Australische universiteit is een onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van kinderen. De wetenschappers hebben 120 kinderen tussen de 4 en 7 jaar oud onderzocht.

 

De kinderen moesten voor dit onderzoek een paar spellen leren en kregen vervolgens een test. Wie de test haalde, kreeg een sticker. Daarna moesten de kinderen aan een pop (is makkelijker dan ander mens) uitleggen wat oefenen is.

 

Uit de analyse bleek dat kinderen vanaf een jaar of vijf gaan begrijpen dat herhaling loont, maar nog niet op lange termijn oefenen. Kinderen die ouder waren, zagen dit verband wel.

 

Het is niet zo’n groot onderzoek, dus je kunt niet zoveel zeggen over dit resultaat. Kinderen ontwikkelen heel snel op jonge leeftijd en niet iedereen in hetzelfde tempo.

 

Heppie denkt dat het een leuk onderzoek is, maar dat elk kind zijn eigen tempo van ontwikkelden heeft.

 


Meer dan een derde van alle fietsers heeft onvoldoende verlichting

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. IN het artikel staat dat in Nederland ruim een derde van de fietsers geen of onvoldoende verlichting heeft. Dit probleem speelt vooral in de grote steden.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat licht op de fiets wel heel belangrijk is, zeker nu de winter weer op komst is en het nog donker kan zijn als we naar of van school fietsen!

 

Er is goed en slecht nieuws als het gaat om verlichting op de fiets. Eerst het goede nieuws: bijna twee van de drie fietsers in Nederland heeft een goed werkend voorlicht en achterlicht op de fiets! Dan het slechte nieuws: ruim 1 op de drie fietsers heeft maar 1 licht of geen licht op de fiets. Dat is dan toch wel heel jammer!

 

Het is niet prettig om met de fiets een ongeluk te krijgen! Je kijkt altijd goed uit, stopt bij gevaarlijke kruispunten en … hebt je licht aan in het donker! Is dat bij jou ook zo? Als je met slecht licht of zonder licht rijdt in het donker is de kans dat je een ongeluk krijgt behoorlijk groter dan wanneer je lichten het wel doen!

 

Het blijken vooral jongeren te zijn die geen goed werkend licht op de fiets hebben. Heppie hoopt dat jouw lichten het wel doen en dat je het thuis meteen aangeeft als een licht het niet meer doet. Licht op de fiets aandoen als het donker is, is in het belang van je eigen veiligheid en die van je omgeving!

 

Heppie zegt controleer die lichten van de fiets en repareer ze indien nodig! Altijd lichten aan op de fiets als het schemerig is of donker!


Daling vleesconsumptie zet niet door, we eten ruim 38 kilo vlees per persoon

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat de gemiddelde Nederlander in 2015 en 2016 ruim 38 kilo vlees per jaar heeft gegeten. Daarmee is de daling in de hoeveelheid vlees die we per jaar eten tot stilstand gekomen. Vanaf 2010 was die daling zichtbaar.

 

HEPPIELEVEN

Heppie wordt er niet vrolijk van dat we niet verder gedaald zijn in de hoeveelheid vlees die we eten. We moeten echt minder vlees per persoon gaan eten!

 

Een universiteit in Nederland heeft in opdracht van de stichting Wakker Dier een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid vlees die we in Nederland eten. Sinds 2010 was de gemiddelde Nederlander elk jaar minder vlees gaan eten tot 2015. In 2016 is de hoeveelheid vlees die we eten gelijk gebleven aan de hoeveelheid vlees die we in 2015 aten. Dat is wel jammer, want het was mooi geweest als een verdere daling zichtbaar was geweest.

 

In 2016 at de gemiddelde Nederlander 38 kilo vlees! Het voedingscentrum adviseert om maximaal 500 gram vlees per week te eten. Dat zou neerkomen op 26 kilo vlees per persoon per jaar. We hebben in 2016 dus bijna anderhalf keer zoveel vlees gegeten als wat maximaal geadviseerd wordt. Niet zo best!

 

Onze huidige vleesconsumptie is niet alleen ongezond voor ons lichaam, het is ook een te grote belasting voor het milieu. Niet alleen hebben koeien en varkens bijvoorbeeld mest die ze kwijt moeten, maar ze verbruiken ook enorme hoeveelheden voedsel en water!

 

Het liefst wordt varkensvlees gegeten met op de tweede plaats kip en de derde plaats rundvlees. Enig idee hoeveel varkens we vorig jaar gegeten hebben met z’n allen? Niet schrikken: we hebben 6.500.000 varkens geslacht om aan onze behoefte aan varkensvlees te voldoen! Dat is echt te veel!

 

Heppie zegt minder de hoeveelheid vlees in je menu! Eet, in het belang van jezelf, die dieren en het milieu niet meer zoveel vlees!


Veel daglicht zien heeft positieve invloed op nachtrust

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat als mensen overdag aan zonlicht worden bloot gesteld, ze beter slapen die nacht.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is niet zo verbaast: wie lekker buiten is geweest, slaapt beter!

 

Wetenschappers uit Groningen hebben 2 jaar lang een onderzoek gedaan naar de invloed van daglicht op slaap. Ze hebben 20 jonge gezonde mensen geobserveerd. De uitkomsten zijn niet zo heel verbazingwekkend!

 

Wie op een dag bloot gesteld wordt aan zonlicht, heeft een betere kwaliteit slaap die nacht. De slaap is dieper en je wordt minder wakker. Ook uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat buitenlucht de kwaliteit van slaap verbetert. Dit onderzoek bevestigt dat!

 

Er werd in dit onderzoek ook gekeken naar tijdstippen van licht. Hoe eerder je op een dag fel licht ziet, hoe eerder je ook weer wil gaan slapen. Wie dus eerder opstaat, wil ook weer eerder naar bed!

 

De invloed van zonlicht geldt altijd, of het nou lente, zomer, herfst of winter is. Elke dag naar buiten dus!

 

Heppie zegt elke dag regelmatig naar buiten en elke nacht heerlijk slapen!


Hogere BTW op groente en fruit slecht voor een gezonde leefstijl

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat groente en fruit niet duurder, maar juist goedkoper zouden moeten worden. Deze mening wordt gedeeld door supermarkten, keurmerken en gezondheidsdeskundigen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is tegen duurdere groente en fruit! Waar mogelijk moet gezond leven gestimuleerd worden!

 

Op alle voedingsmiddelen die we kopen wordt belasting geheven. Dat wordt btw (belasting op toegevoegde waarde) genoemd. Er zijn in Nederland twee btw-tarieven. Een hoog btw-tarief (21%) dat geldt voor alles wat verkocht wordt en niet als noodzakelijk wordt gezien. Voor speelgoed en kleding geldt het hoge btw-tarief. Voor noodzakelijke dingen wordt een lager btw-tarief berekend. Dat is momenteel 6%. Voor bijvoorbeeld medicijnen en voedsel wordt het lage btw-tarief gerekend.

 

Het nieuwe kabinet heeft als plan om het lage btw-tarief van 6% te gaan verhogen naar 9%. Dat heeft tot gevolg dat onze levensmiddelen, ons voedsel duurder wordt. Ook groente en fruit gaan dan meer kosten.

 

Er zijn nu veel partijen die het niet eens zijn met die verhoging van de prijs van groente en fruit. Duurder groente en fruit zou een ongezonde leefstijl bevorderen en ook niet goed zijn voor de duurzame ontwikkelingen in de voedselsector. Sommige partijen willen zelfs dat btw op groente en fruit helemaal afgeschaft gaan worden.

 

Ongezond eten, zoals junkfood, is vaak goedkoper dan gezond eten. De grondstoffen voor junkfood en ongezond eten zijn vaak goedkoop en daardoor is dat eten goedkoper. Het zou niet goed zijn als het verschil in prijs tussen gezond eten en ongezond eten nog groter zou worden. Dan kiezen mensen nog makkelijker voor ongezond eten. Dat kan niet de bedoeling zijn!

 

 

Heppie zegt maak groente en fruit in ieder geval niet duurder! Groente en fruit mag voor niemand te duur zijn! Dat moet je elke dag kunnen eten, iedereen!


Duurzame mode is meer dan een trend

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel komt aan bod wat duurzame mode is en waar je op moet letten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie denkt dat duurzame kleding een must is voor onze toekomst! Wereldwijd moeten we de aarde zo goed mogelijk achter laten voor de generaties na ons!

 

Waar kijk jij naar als je kleren koopt? Of de maat goed is? De kleur je staat? De prijs redelijk is en het wel hip genoeg is? Denk je ook wel eens na over de mensen die jouw kleding gemaakt hebben? En waar je kleding van gemaakt is?

 

Steeds meer mensen denken tegenwoordig wel na over de herkomst van de kleding als ze iets kopen. Waar is de kleding van gemaakt en wie heeft daar onder welke omstandigheden aan moeten werken? Hebben kinderen gewerkt voor jouw kledingstuk? Misschien bij de oogst van de katoen of in de fabriek waar het in elkaar gezet is? Vindt je dat oké? Of dat het wel volwassenen waren, maar dat ze 14 uur per dag moeten werken in een warme fabriekshal achter een naaimachine? Is dat oké?

 

Aan kleren is moeilijk te zien of het duurzame, eerlijke kleding is. Er is geen label wat het aangeeft, al wordt er wel hard gewerkt aan meer duidelijkheid over de herkomst van kleding. Sommige merken voeren wel een groen label of een groente lijn.

 

Als je meer wilt weten over de herkomst van je kleding kan je vaak wel meer informatie vinden op internet of kan je vragen stellen in de winkel. Je kunt ook zelf logisch nadenken: hoe kan bepaalde kleding zo goedkoop zijn? Zal het dan duurzaam zijn?

 

Heppie zegt kleding moet en mag leuk en betaalbaar zijn, maar laten we wel nadenken wat daaraan vooraf is gegaan!


Overslaan ontbijt in verband gebracht met aderverkalking

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat uit onderzoek zou kunnen blijken dat mensen die niet ontbijten grotere gezondheidsrisico’s lopen als het gaat om hart- en vaatziekten.

 

HEPPIELEVEN

Heppie is voor ontbijten! Niet overslaan, elke dag een goede start is een goed begin van de dag!

 

Het ontbijtgedrag van meer dan 4000 Spaanse mannen en vrouwen is voor een onderzoek gebruikt. Uit dit onderzoek bleek dat de mensen die elke dag behoorlijk ontbeten minder gezondheidsrisico’s hadden dan mensen die weinig of niet ontbeten.

 

De mensen die weinig of niet ontbeten, waren zwaarder en scoorden op bepaalde gezondheidswaarden, zoals bloeddruk en cholesterol, minder goed. Ook hadden die mensen in dit onderzoek een hogere kans op aderverkalking, wat een groter risico op hart- en vaatziekten geeft.

 

Toch kan er niet helemaal gesteld worden dat mensen die niet of weinig ontbijten altijd een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten. Dat komt omdat de mensen die in dit onderzoek weinig of niet ontbeten, een minder gezonde levensstijl hadden dan de mensen die goed ontbeten. De gezondheidsrisico’s kunnen dus ook een andere oorzaak hebben.

 

Heppie zegt lekker elke dag ontbijten! Een dag beginnen met een gezond ontbijt wordt je in ieder geval niet minder van!

 


Kinderboeken scoren door stimulerende ouder en hoge kwaliteit

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat er steeds meer kinderboeken verkocht worden. In 2016 zijn maar liefst 10% meer kinderboeken verkocht dan in 2015! En dat in een tijd van tablets, internet en vlogs!

 

HEPPIELEVEN

Heppie is blij met dit nieuws! Lezen is stimulerend en ontspannend!

 

Kinderpsychologen en schrijvers zijn gaan kijken hoe het kan dat kinderboeken het zo goed blijven doen in de huidige tijd. Er is zoveel media en zoveel afleiding en toch worden er meer kinderboeken verkocht!

 

Er zijn verschillende redenen gevonden. Aandacht voor elkaar, iets samen doen is een belangrijke reden om te lezen! Lekker tegen je vader of moeder aankruipen of op schoot klimmen en samen een boek lezen… gezellig en leuk!

 

Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind genoeg leren. Ouders vinden het belangrijk dat hun kind goed leert lezen en zich ontwikkelt. Een boek draagt daar wel aan bij!

 

Wat leuk is aan boeken, is dat het je verbeeldingskracht stimuleert. Bij het kijken van een filmpje, zie je wat je ziet. Als je een boek leest, kan je veel zelf verzinnen en zelf bedenken hoe dingen eruit zullen zien. Echt wel leuk!

 

De kwaliteit van kinderboeken wordt ook steeds beter. De boeken sluiten steeds beter aan bij waar kinderen mee bezig zijn en gaan er ook steeds leuker uit zien.

 

Als kinderen van de lagere school afgaan en naar de middelbare school gaan, gaan ze helaas veel minder lezen. Ze hebben hun aandacht dan voor andere dingen nodig. Dat is jammer, want lezen is zo leuk!

 

Heppie zegt: blijven lezen! Goed voor je hoofd, goed voor je ontspanning, goed voor je ontwikkeling! Lezen zou een dagelijks terugkerend feestje moeten zijn!

 


Zuiveltoetjes voor kinderen in de meeste gevallen ongezond

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat er een onderzoek gedaan is naar zuiveltoetjes. In 90% van de gevallen wordt niet aan de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WOH) voldaan.

 

HEPPIELEVEN

Heppie weet dat de meeste toetjes die in kleurige verpakkingen zitten niet echt heel gezond zijn…

 

Foodwatch is een soort voedselwaakhond. Ze houden regelmatig eigen onderzoeken en deze keer hebben ze 51 toetjes voor kinderen uit de vijf grootste supermarkten onderzocht.

 

De WOH (Wereldgezondheidsorganisatie) geeft wereldwijd richtlijnen als het om voeding gaat. Deze richtlijnen zijn geen wetten, dus fabrikanten kunnen de voorschriften naast zich neer leggen. De WOH schrijft maximaal 10 gram suiker per 100 gram voor in haar richtlijnen.

 

Van de 51 onderzochte toetjes, voldeden slechts 5 toetjes aan de voorschriften. Alle andere toetjes bevatten teveel suiker. Sommige toetjes bevatten zelfs meer dan twee keer zoveel suiker dan wat volgens de richtlijn verantwoord is.

 

Je zou juist verwachten dat de fabrikanten als het om producten voor kinderen gaat, extra voorzichtig zouden zijn. Helaas blijken fabrikanten geen boodschap te hebben aan de gezondheid van kinderen. Winst gaat boven alles…

 

Heppie snapt dat op z’n tijd een toetje heerlijk is (ook voor ouders), maar kies bewust!

 


Sporten is gezond, maar sportclubs zijn dat vaak iets minder

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een nieuwssite. In het artikel staat dat de meeste sportverenigingen in Nederland geen of nauwelijks regels hebben op het gebied van roken, eten en alcohol.

 

 

HEPPIELEVEN

Heppie vindt het schandalig dat er op sportclubs zoveel ongezonds te krijgen is! Een sportclub hoort een gezonde omgeving te zijn!

 

Uit een onderzoek onder ruim 2000 sportclubs in Nederland blijkt dat de meeste sportverenigingen geen of nauwelijks regels hebben als het gaat om roken, alcohol en eten.

 

Bij drie van de vier van alle onderzochte verenigingen met sportveld mag langs de lijn gerookt worden! Er is nauwelijks onderscheid tussen de verschillende sporten. Alleen atletiek vormt een positieve uitzondering (daar is het slechts bij 25% van de verenigingen toegestaan om te roken langs de lijn).

 

Gelukkig zijn er wel veel ouders die zich ergeren aan rokers langs de lijn. Het is een slecht voorbeeld en niet te rijmen met sporten! Zelfs op het station mag niet overal meer gerookt worden. Hoezo dan wel bij een sportveld, waar kinderen sporten?

 

In de meeste sportkantines worden geen gezonde producten verkocht. Soms is er in een kantine nog wat fruit te koop, maar dat is vrij zeldzaam. De vette hap daarentegen is in elke sportkantine verkrijgbaar! De reden die hiervoor gebruikt wordt, is dat een goede omzet van de kantine nodig is voor de club en broodjes gezond verkopen nou eenmaal niet…

 

Tot slot is in vrijwel elke kantine alcohol te koop. Bij een kwart van de clubs mag dat alleen na een bepaalde tijd verkocht worden of alleen in bepaalde ruimtes gedronken worden. Als het om alcohol gaat, is hockey het ‘netste jongetje van de klas’. Daar gelden de meeste regels als het om alcohol gaat.

 

Heppie zegt stoppen met die onzin! Roken niet toestaan, wie een vette hap wil, moet maar naar de snackbar gaan en wie wil alcohol wil drinken naar een kroeg! Een sportclub hoort een gezonde omgeving te zijn! Zeker op tijden dat de jeugd speelt!

 


De banaan is ten dode opgeschreven

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel staat dat de banaan alleen nog door een wonder gered kan worden van dodelijke schimmels.

 

HEPPIELEVEN

Heppie zegt redt de banaan! Veel kinderen (en volwassenen) houden van bananen!

 

Al een paar jaar zijn er zorgen over de banaan. Het meest voorkomende ras is namelijk besmet met een dodelijke schimmel. Er wordt druk geld opgehaald om een soort te gaan kweken die bestand is tegen deze schimmel.

 

Wereldwijd wordt er vooral1 soort banaan geteeld. Dat is een ras dat al jaren zo in de natuur voor kwam en dus al een heel oud ras. Nu moet er op tijd een versie geteeld worden die niet door de schimmel aangetast zal worden. Hopelijk gebeurt dat snel!

 

Heppie zegt maak tempo met die nieuwe banaansoort! Het zou eeuwig zonde zijn als onze kleinkinderen geen bananen meer kunnen eten!

 


Het moeten geen watjes worden, maar om ze nou te laten sporten in een herfststorm…

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop in een krant. In het artikel wordt ingegaan op een vraag over opvoeden. Het gaat er om of het wel gezond is om buiten te sporten als de regen met bakken uit de hemel komt.

 

HEPPIELEVEN

Heppie zegt niet te flauw! Je voelt je altijd beter na het sporten!

 

Met de herfst komt ook het herfstweer van regen en kou om de bocht. En ook als het regent of kouder wordt, zijn er trainingen en wedstrijden voor verschillende sporten die buiten plaats vinden. Voor veel ouders een reden tot zorg. Ze vragen zich massaal af of het voor hun kind wel gezond is om met zulk weer buiten te sporten en op de fiets naar huis te komen.

 

De meeste artsen waar aan gevraagd wordt of er met slecht weer gesport kan worden, zullen van mening zijn dat je onder de meeste weersomstandigheden naar buiten kunt. Regen tijdens een training is best lekker en zeker geen reden om thuis te blijven!

 

Buiten sporten is niet altijd gezonder dan binnen sporten, maar het voelt over het algemeen lekkerder om buiten te rennen, te fietsen of te voetballen! Wel belangrijk als je buiten gaat sporten met slecht weer is goede kleding. Als je doorweekt op de fiets moet, is dat niet zo fijn. Het kan dan prettig zijn goede regenkleding te hebben of de mogelijkheid om je om te kleden.

 

Het lichaam werkt het beste binnen bepaalde grenzen. Zo moet de lichaamstemperatuur bij voorkeur tussen de 37 en 39 graden zijn (die temperatuur is een richtlijn en niet voor iedereen hetzelfde). Als je erg afkoelt, kan je doorbloeding minder worden. Dat is niet prettig. Kinderen merken over het algemeen minder snel dat ze het koud hebben dan volwassenen.

 

Heppie zegt maak van je kinderen inderdaad geen watjes! Spartaans opvoeden is niet nodig, maar zeker ook niet te soft zijn!

 


Nederlanders slapen vaak genoeg, maar niet goed

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat Nederlanders over het algemeen lang genoeg slapen. We slapen niet goed. Veel Nederlanders, vooral vrouwen, hebben slaapproblemen.

 

HEPPIELEVEN

Heppie slaapt wel graag en gelukkig ook goed! Uitgerust wakker worden is wel heel prettig!

 

Er is onderzoek gedaan naar slaapgedrag in opdracht van de hersenstichting. Er is een studie gemaakt van verschillende onderzoeken uit de afgelopen 25 jaar. Daardoor zijn de gegevens van 140.000 mensen in dit onderzoek betrokken.

 

Er geldt een advies voor je slaapduur. Een volwassene moet tussen de 7 en 9 uur per nacht slapen. Ongeveer 9 van de 10 onderzochte mensen slaapt binnen de aanbevolen 7 tot 9 uur per nacht. Vrouwen slapen iets langer dan mannen, maar ze slapen wel een stuk slechter.

 

Ruim 1 op de 10 vrouwen van boven de 40 hebben medicijnen nodig om de nacht door te komen. Bij mannen boven de 40 is dat ongeveer 1 op de 20 mannen

 

De slaapproblemen die uit het onderzoek naar voren kwamen, kunnen bestaan uit slecht inslapen (duurt langer dan een half uur voordat iemand inslaapt), slecht doorslapen of wakker liggen tijdens de nacht en vroeg wakker worden. Opvallend is dat vrouwen moeilijker in slaap vallen dan mannen en ook minder goed doorslapen.

 

Een goede slaap is niet alleen belangrijk om je prettig te voelen en je te kunnen concentreren, maar ook voor de gezondheid van groot belang. Slecht slapen over een lange periode kan tot allerlei ziektes en aandoeningen leiden.

 

Heppie zegt slaap is belangrijk! Als je slecht slaapt, bespreek dat met je ouders en ga er zo nodig met een arts over praten. Ga zeker geen pillen slikken op jonge leeftijd!

 


Een op de vijf doden is gevolg van slechte voeding

OORSPRONKELIJK ARTIKEL

Er stond een artikel met deze kop op een site. In het artikel staat dat een ongezond eetpatroon wereldwijd gezien wordt als een zeer belangrijke doodsoorzaak. Een ongezond voedingspatroon bestaat uit weinig volkoren granen, groente en fruit en veel zout.

 

HEPPIELEVEN

Heppie weet wel dat voeding belangrijk is om langer gezond te leven. Je voelt je ook nog eens veel prettiger als je gezond leeft!

 

Er wordt wereldwijd doorlopend onderzoek gedaan naar levensverwachting en doodsoorzaken. In dat onderzoek worden gegevens van alle landen ter wereld verzameld.

 

De meest voorkomende reden waarom mensen dood gaan is al jaren de gevolgen roken. Dat is nog steeds zo. Op nummer 2 staat nu een ongezond voedingspatroon. Als je ongezond eet, heb je een hoger risico op ziekten, overgewicht en uiteindelijk de dood.

 

Gelukkig zijn er ook leuke dingen te melden bij dit onderzoek. De gemiddelde levensverwachting (hoe lang men verwacht dat de gemiddelde